Σταυροδρόμι για σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις και μέσα των Ηνωμένων Πολιτειών προς και από τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την περιοχή του Κόλπου, είναι η βάση της Σούδας, στην Κρήτη.

Μεταξύ των άλλων μέσων που είτε σταθμεύουν εκεί, είτε περνούν για να εκτελέσουν αποστολές στη «γεωπολιτική γειτονιά» μας, αλλά και σε άλλες περιοχές, είναι υπερσύγχρονα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ορισμένα εκ των οποίων αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό των ΗΠΑ. Επίσης, δεν είναι λίγα εκείνα τα μέσα που ελλιμενίζονται εκεί, όπως υποβρύχια και πολεμικά πλοία, τα οποία πήραν μέρος σε επιχειρήσεις, όπως στη Λιβύη, και διαθέτουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Στο τέλος του 2012 και από την αρχή του 2013, στη βάση της Σούδας παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα αμερικανικών στρατιωτικών μέσων. Μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη, πολεμικά καράβια, πλοία εφοδιασμού, και κατασκοπευτικά αεροσκάφη, δεκάδες είναι τα μέσα που στάθμευσαν εκεί, εκτελώντας αποστολές στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Κάποια, απλώς παρέμειναν για λίγο εκεί, ανεφοδιάστηκαν, και συνέχισαν την πορεία τους προς χώρες του Κόλπου, κοντά στο Ιράν, και την Κεντρική Ασία, στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ανάμεσα στα αεροσκάφη που βρέθηκαν εκεί, αρκετά χρησιμοποιούνται –και- για κατασκοπευτικές αποστολές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, προκαλεί η εμφάνιση ενός εξ’ αυτών των αεροσκαφών. Πρόκειται για το αεροσκάφος τύπου WB-57F, το οποίο από τον ίδιον τον αμερικανικό Τύπο χαρακτηρίζεται ως το «αεροσκάφος-μυστήριο», «Star Trek αεροπλάνο», ή το «πιο σημαντικό στρατιωτικό αεροσκάφος».

Η παραμονή του, πέρυσι και φέτος στη Σούδα, επιβεβαιώνεται και από σειρά εντύπων που εκδίδονται από το αμερικανικό προσωπικό της βάσης. Επισήμως, το αεροσκάφος αυτό ανήκει στη NASA και προορίζεται για ερευνητικούς σκοπούς, όπως γεωφυσικές έρευνες, κ.ο.κ. Εκτός αυτού, ωστόσο, θεωρείται βέβαιον ότι έχει εμπλακεί σε πολλές και σημαντικές «μυστικές αποστολές». Μια από αυτές που έχει γίνει έως τώρα γνωστή, είναι το 2007 στο Αφγανιστάν.

Το αεροσκάφος, που έχει τη δυνατότητα να πετάει σε μεγάλα ύψη, διαθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες που κατά καιρούς έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, ιδιαιτέρως προωθημένα ηλεκτρονικά συστήματα που το καθιστούν, αφενός το «τέλειο κατασκοπευτικό» αεροσκάφος, αφετέρου το «απόλυτο ιπτάμενο μέσον ηλεκτρονικού συντονισμού και επικοινωνίας επίγειων, εναέριων και ναυτικών δυνάμεων».

Τόσο το συγκεκριμένο αεροσκάφος, όσο και άλλα που χρησιμοποιούνται –και- ως κατασκοπευτικά, έχουν κατ’ επανάληψη κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή τους στη Σούδα. Κατά πληροφορίες, ορισμένα «πηγαινοέρχονταν» για σημαντικό χρονικό διάστημα στη βάση. Κάτι που αυξάνει τις υποψίες για συστηματική παρακολούθηση και «ηλεκτρονικό σάρωμα» της περιοχής μας. Κι’ αυτό σε μια περίοδο, κατά την οποία η αναταραχή βασιλεύει στη Συρία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, κ.λ.π.

Κάποια άλλα ιπτάμενα μέσα, μεταστάθμευσαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αποστολή το «χτένισμα» του Ιράν.

Δεδομένης της σημαντικής «γεωστρατηγικής» θέσης της, η Σούδα, ως όλα δείχνουν, είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιηθεί στην επίθεση κατά της Συρίας. Το ίδιο άλλωστε, είχε γίνει και το 2011 στη Λιβύη, στη διάρκεια των επιθέσεων κατά του «καθεστώτος Καντάφι». Εξάλλου, εκεί ελλιμενίζονται και ανεφοδιάζονται συχνά τα πλοία και τα υποβρύχια του 6ου στόλου στη Μεσόγειο, καθώς και τα εναέρια μέσα του. Εκεί επίσης, σταθμεύουν, όταν περνούν από τη Μεσόγειο, και ναυτικά μέσα άλλων στόλων, όπως του 5ου που κινείται στον Περσικό Κόλπο.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς, εναντίον της Συρίας θα χρησιμοποιηθούν ποικίλα πολεμικά μέσα από την Τουρκία, την Ιορδανία, την Κύπρο, καθώς και ναυτικά μέσα που υπάρχουν στη Νότιο και Νιοτιοανατολική Μεσόγειο, και ενδεχομένως στον Περσικό Κόλπο.

Κείμενο: Θανάσης Αργυράκης, Τύπος της Κυριακής

Φωτογραφίες:  Antinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.