Με ΚΥΑ που υπέγραψε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

O Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξορθολογίζει τα τέλη εκτίμησης – επανεκτίμησης καθώς και τις δαπάνες και τις αποζημιώσεις που καλύπτονται από αυτά για την εκτέλεση του εκτιμητικού έργου από τον ΕΛΓΑ. Η ΚΥΑ προωθήθηκε για υπογραφή στο συναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ειδικότερα, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών, με την ανωτέρω ΚΥΑ μειώνονται, σε ποσοστό 50%, τα τέλη επανεκτίμησης που πληρώνουν οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ όταν υποβάλλουν ένσταση επί των πορισμάτων ζημιάς για το σύνολο των καλλιεργειών.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό δυσκολίας των επιμέρους εκτιμήσεων και το ύψος της ασφαλιζόμενης αξίας των αντίστοιχων καλλιεργειών με την ίδια απόφαση:

α) μειώνονται τα τέλη εκτίμησης για τα σιτηρά από 1 ευρώ /στρέμμα σε 0,5 ευρώ/στρέμμα,

β) μειώνονται τα τέλη εκτίμησης για τα ακτινίδια από 5 ευρώ /στρέμμα σε 2 ευρώ/στρέμμα και

γ) τα τέλη εκτίμησης των ζημιών στα κηπευτικά αυξάνονται από 1 ευρώ/στρέμμα σε 2 ευρώ/στρέμμα λόγω της απαιτούμενης συνεχούς παρακολούθησης των συγκεκριμένων καλλιεργειών σε περίπτωση ζημιάς καθώς και της διενέργειας δεύτερης εκτίμησης σε αρκετές περιπτώσεις.

Με αφορμή την υπογραφή της Απόφασης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Με στόχο τη στήριξη των ασφαλισμένων αγροτών προχωράμε στον εξορθολογισμό των τελών εκτίμησης, που πληρώνουν οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ, για αρκετές καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων σιτηρά, ακτινίδια, κηπευτικά, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς Οργανισμού. Επιπλέον, μειώνουμε στο μισό τα τέλη επανεκτίμησης που καταβάλουν οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ για τις ενστάσεις στα πορίσματα ζημιάς για όλες τις καλλιέργειες. Εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας,  θέλουμε ο ΕΛΓΑ όχι απλώς να συνεχίσει να επιτελεί το πολύτιμο έργο του αλλά να καταστεί πιο λειτουργικός και ακόμη αποτελεσματικότερος, στηρίζοντας τον Έλληνα αγρότη και την παραγωγή του».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.