Κρίσιμα μέτωπα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η αναχρηματοδότηση

Forthnet: Αυξήθηκαν οι πελάτες, μειώθηκαν τα έσοδαΤο ένα εκατ. πελάτες προσεγγίζει πια η FORTHNET, έπειτα από την αύξηση κατά 14,4% της συνδρομητικής της βάσης, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου του 2013, που ανακοίνωσε ο ομώνυμος όμιλος την Τετάρτη.

Ωστόσο, ο τζίρος μειώθηκε από τα 203 εκατ. ευρώ στα 188 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές συνεχίστηκαν μειούμενες, καθώς έπεσαν από τα 34 εκατ. ευρώ σε 26 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, εκκρεμεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 30 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε μήνες, ενώ κρίσιμη θα είναι και για την πορεία της εταιρίας η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.

Σύμφωνα με τον όμιλο, τα πλέον αξιοσημείωτα γεγονότα είναι:

– Η σημαντική αύξηση της συνδρομητικής βάσης συνδυαστικών υπηρεσιών κατά 46,5%,

– Το μερίδιο αγοράς νέων συνδρομητών LLU το 1ο εξάμηνο του 2013 ανήλθε στο 36,8%,

– Η μείωση εσόδων και EBITDA σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2012, λόγω της πτώσης του μέσου εσόδου ανά συνδρομητή που οφείλεται στο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον,

– Η δυναμική απήχηση των υπηρεσιών Nova 3Play.

Ειδικότερα, η FORTHNET προσέγγισε το 1 εκατ. συνολικές συνδρομές (970.757) αντί 848.596 το πρώτο εξάμηνο του 2012, αύξηση κατά 14,4%. Τα νοικοκυριά έφτασαν τα 766.207, αντί 709.003 (άνοδος 8,1%), ενώ ραγδαία αυξήθηκαν τα νοικοκυριά με συνδυαστικές υπηρεσίες (τηλέφωνο, ίντερνετ, τηλεόραση), αφού ανήλθαν σε 204.550 αντί 139.593, δηλαδή«εκτοξεύθηκαν» κατά 46,5%.

Οι συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών προσεγγίζουν τους 600.000 (597.708) αντί 517.951 το 2012 (αύξηση 15,4%) ενώ οι συνδρομητές PayTV αυξήθηκαν σε 373.049 από 330.645 (άνοδος 12,8%). Επίσης, όπως αναφέρεται, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός το 1ο εξάμηνο του 2013 μειώθηκε κατά €10 εκατ.

«Σε ένα δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και κατά συνέπεια οδηγεί σε συμπίεση των εσόδων των επιχειρήσεων, στρατηγική της εταιρείας είναι η διαφοροποίησή μέσω του ανοίγματος νέων αγορών. Το επιτυχημένο λανσάρισμα της νέας υπηρεσίας Nova 3Play σε συνδυασμό με το στρατηγικό πλεονέκτημα του αποκλειστικού τηλεοπτικού περιεχομένου της Nova, δημιουργεί και στην χώρα μας μια νέα αγορά η οποία δίνει νέες προοπτικές και νέα περιθώρια ανάπτυξης στην εταιρεία. Η δυναμική της νέας αυτής αγοράς αποτυπώνεται στη σημαντική αύξηση της συνδρομητικής  βάσης στο 1ο εξάμηνο του 2013» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Πάνος Παπαδόπουλος.

Στόχος στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 είναι να συνεχιστεί η ανάπτυξη της συνδρομητικής βάσης, μέσω «στόχευσης» πελατών μεγαλύτερης αξίας και η διακράτηση του πελατολογίου.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι

Κίνδυνοι είναι η πιθανή αρνητική επίδραση της κρίσης «στη δυνατότητα του Ομίλου να αντλήσει κεφάλαια, είτε μέσω δανεισμού είτε μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, όσο και στο κόστος δανεισμού του», σημειώνεται. Το ίδιο και «η αβεβαιότητα που απορρέει από την Ελληνική δημοσιονομική κρίση έχει και είναι πιθανό να συνεχίσει να έχει αρνητική επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στα λειτουργικά  αποτελέσματα και την οικονομική κατάσταση του Ομίλου».

Επίσης, κίνδυνος εντοπίζεται και στις «μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά λόγω της ύφεσης της εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας από την Ελληνική κυβέρνηση» και στην αυξανόμενη ανεργία, καθώς «θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση των προϊόντων και υπηρεσιών του Ομίλου».

Σε σχέση με τον δανεισμό, αναφέρεται ότι η διοίκηση του Ομίλου «βρίσκεται σε συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες ώστε να ληφθεί κατάλληλη και αμοιβαία αποδεκτή παρέκκλιση (waiver) από την παραβίαση ορισμένων συμβατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τα Ομολογιακά Δάνεια του Ομίλου». «Αδυναμία συμφωνίας σε κατάλληλη και αμοιβαία αποδεκτή παρέκκλιση (waiver) μεταξύ της Διοίκησης και των δανειστριών τραπεζών, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας του Ομίλου» σημειώνεται.

Αξιοσημείωτοι αριθμοί

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν από 32,5 εκατ. ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2012 σε 16,8 εκατ. ευρώ το 2013, λόγω αποπληρωμής δανεισμού και τόκων. Επίσης, οι συσσωρευμένες ζημιές φτάνουν τα 565 εκατ. ευρώ αντί 537 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Το κόστος μισθοδοσίας μειώθηκε από 21 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρηματοοικονομικά έσοδα/έξοδα σε -11 εκατ. ευρώ από -15 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή αξία δικαιωμάτων αθλητικών προγραμμάτων και ταινιών μειώθηκε από 48 εκατ. ευρώ σε 15 εκατ. ευρώ, λόγω της ραγδαίας μείωσης της αγοράς των πρώτων (από 117 εκατ. ευρώ σε 45 εκατ. ευρώ).

Τα ίδια κεφάλαια κατέστησαν αρνητικά (-35 εκατ. ευρώ) από 66 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Τι λένε οι ορκωτοί

«Δεδομένης της ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης, ο Όμιλος εκτιμά πως δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις συμβατικές του υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια μέχρι την 30 Ιουνίου 2014, οι οποίες περιλαμβάνουν αποπληρωμές κεφαλαίου ύψους € 88,5 εκατ. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία προχωρά τις διαδικασίες αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου μέχρι το ποσό των € 30 εκατ. με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής της βάσης και κατά συνέπεια του κεφαλαίου κίνησης της» αναφέρουν οι ορκωτοί.

«Η Εταιρεία ανέθεσε σε ανεξάρτητο οικονομικό σύμβουλο, μεταξύ άλλων, να βοηθήσει τη Διοίκηση του Ομίλου  στη διαμόρφωση μιας πρότασης αναχρηματοδότησης που θα υποβληθεί στις δανείστριες τράπεζες και  στον συντονισμό όλων των διαδικασιών που αφορούν την αναχρηματοδότηση των ομολογιακών δανείων» σημειώνουν και προσθέτουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις με τους δανειστές, οι οποίοι είχαν ζητήσει «ανεξάρτητη επισκόπηση επιχειρηματικoύ σχεδίου» και ειδικό οικονομικό έλεγχο των τελευταίων τριών ετών (τα έλαβαν τον Μάιο του 2013).

«Στις 7 Αυγούστου 2013 έγινε δεκτό από τις δανείστριες τράπεζες το αίτημα ανοχής (waiver) του Ομίλου, που καλύπτει την περίοδο 1 Ιουλίου 2013 έως 30 Σεπτεμβρίου 2013» για τους χρηματοοικονομικούς δείκτες» των Υφιστάμενων Ομολογιακών Δανείων (ΥΟΔ) και των Νέων Ομολογιακών Δανείων (ΝΟΔ) της Forthnet «και τον αριθμό των συνδρομητών που απαιτείται από τα ΝΟΔ, που δεν βρίσκονταν σε συμμόρφωση», καθώς και για «την πληρωμή δόσης ύψους € 12,5 εκατ. των δανείων της Forthnet Media Holdings Α.Ε. που ήταν πληρωτέα την 30 Ιουνίου 2013, ενώ δεν χορηγήθηκε απαλλαγή (waiver) για τη μη συμμόρφωση με τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και τον αριθμό των συνδομητών των δανείων αυτών για την εν λόγω  περίοδο» αναφέρεται στην έκθεση των ορκωτών.

«Η Διοίκηση του Ομίλου είναι αισιόδοξη για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων αναχρηματοδότησης με τις δανείστριες τράπεζες» αναφέρουν και τονίζουν ότι «το ενδεχόμενο μη επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναχρηματοδότησης του συνόλου των δανείων του Ομίλου, και μη ικανοποιητικής κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να συμβαδίζει με τις προοπτικές ρευστότητας του Ομίλου και να επιλύει τις εκκρεμότητες σχετικά με τους  χρηματοοικονομικούς δείκτες και τις λοιπές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις δανειακές του συμβάσεις, υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας της Εταιρείας και του Ομίλου».

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.