Συνελήφθησαν οι τρεις που «χτύπησαν» μοναστήρι στο Μαυρομάτι Θηβών

Ανθρακες ο θησαυρός για πέντε κουκουλοφόρους στη ΘήβαΤρία άτομα ηλικίας 52, 28 και 37 ετών συνελήφθησαν και άλλα δυο αναζητούνται καθώς το απόγευμα της Κυριακής πήγαν στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου, στο Μαυρομάτι Θηβών και επιχείρησαν να σκάψουν με μηχάνημα στο προαύλιο αναζητώντας θησαυρό. Επίσης ταυτοποιήθηκε ένας ακόμη 48χρονος που θεωρείται ο «εγκέφαλος» και αναζητούνται τρεις τουλάχιστον συνεργοί τους.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, «για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράνομης βίας και παρακράτησης, της παράβασης της Νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και για την προστασία των Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Όπως έγινε γνωστό στις 6 το απόγευμα της Κυριακής πέντε από τους δράστες φορώντας κουκούλες μπήκαν στο εσωτερικό της Ιεράς Μονής και με την απειλή όπλων (πιστόλια και κυνηγετικά όπλα), ακινητοποίησαν τέσσερις μοναχούς και την μητέρα ενός από αυτών, που φιλοξενούνταν στο μοναστήρι.

Στην συνέχεια τους έδεσαν τα χέρια με πλαστικούς σφικτήρες και τους έκλεισαν σε ένα κελί του μοναστηριού, λέγοντας τους ότι σκοπός τους δεν ήταν η αφαίρεση εικόνων – τιμαλφών ή άλλων αντικειμένων, αλλά η διενέργεια εκσκαφής στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής για την ανεύρεση θησαυρού. Μάλιστα, για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν μεταφέρει στο μοναστήρι ένα σκαπτικό μηχάνημα (JCB).

Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν από άλλο μοναχό, που δεν είχε γίνει αντιληπτός από τους δράστες. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις ωστόσο οι δράστες όταν τις αντιλήφθηκαν τράπηκαν σε φυγή.

Μετά από έρευνες στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα στην επαρχιακή οδό Αλίαρτου – Ακραιφνίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα. Οι αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν το όχημα και σε συνεργασία με το Κέντρο Άμεσης Δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών κατάφεραν να το ακινητοποιήσουν στο ύψος των διοδίων Θηβών, στο ρεύμα προς Αθήνα και να συλλάβουν τους δύο επιβάτες (52χρονος και 28χρονος).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως οι δυο συλληφθέντες μαζί με άλλα πέντε τουλάχιστον άτομα είχαν συστήσει σπείρα τους τελευταίους έξι μήνες και σκοπός τους ήταν να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να προετοιμαστούν κατάλληλα προκειμένου να προχωρήσουν στην εκσκαφή στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής.

Κατά την έρευνα εξακριβώθηκε πως ο 52χρονος είχε το ρόλο του πληροφοριοδότη, ο 28χρονος είχε αναλάβει το χειρισμό του σκαπτικού μηχανήματος ενώ ο 37χρονος (ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας στο σπίτι του στην Χαλκίδα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών), είναι ιδιοκτήτης χωματουργικής επιχείρησης, με έδρα την Βοιωτία και ιδιοκτήτης του σκαπτικού μηχανήματος, που οι δράστες μετέφεραν στην Ιερά Μονή.

Επίσης οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατάσχεσαν το πρωί της Δευτέρας το σκαπτικό μηχάνημα (JCB) στην περιοχή Ύπατο Βοιωτίας, όπου το εγκατέλειψε ο χειριστής του όταν οι αστυνομικοί πλησίαζαν προς το μοναστήρι.

Επιπλέον κατασχέθηκαν το Ι.Χ. αυτοκίνητο των δραστών, 89 πλαστικοί σφικτήρες που βρέθηκαν στο εσωτερικό του μοναστηριού και ένα κινητό τηλέφωνο.

Τις αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θηβών.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.