Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η τελική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

27 Αυγούστου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Θα προστατεύεται μόνο η κύρια κατοικία, ενώ μειώνεται το όριο αντικειμενικής αξίας

Η τελική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτωνΣτους πρώτους μήνες του 2014 θα ξεκινήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών των ακινήτων των «κόκκινων δανείων» που εντάχθηκαν στο καθεστώς προστασίας το 2008. Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα πρόκειται να καταργηθεί η ρύθμιση που αφορά την προστασία από πλειστηριασμούς όλων των ακινήτων (και όχι μόνο της κύριας κατοικίας) ενός «κόκκινου» δανειολήπτη μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», εκτός των προαναφερομένων ρυθμίσεων βασικός «κορμός» της νομοθετικής παρέμβασης που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται από το υπό διαμόρφωση νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν ότι «η κύρια κατοικία προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη και από τις τροποποιήσεις που έχει δεχθεί προ μηνών από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη». Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών, όπως είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η αναστολή των πλειστηριασμών αφορά το σύνολο των οφειλετών, δηλαδή μισθωτούς, ανέργους, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.

Τι ισχύει σήμερα
Ετσι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 προστατεύονται από πλειστηριασμούς:

– Ολα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός οφειλέτη ανεξάρτητα από την ιδιότητά του εφόσον πρόκειται για οφειλές μόνο προς πιστωτικά ιδρύματα κάτω των 200.000 ευρώ. Δηλαδή προστατεύεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο η κύρια κατοικία του οφειλέτη (δεν πλειστηριάζεται κανενός είδους ακίνητο).

– Η κύρια ή μοναδική κατοικία ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη και την ιδιότητα του δανειστή (ακόμη και εάν πρόκειται για ιδιώτη), αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή άγαμος: 200.000 ευρώ + 50% = 300.000 ευρώ, έγγαμος: 250.000 + 50% = 375.000 ευρώ, οικογένεια με 2 τέκνα: 300.000 ευρώ + 50% = 450.000 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, ανέργους και συνταξιούχους που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής με τον νόμο 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (νόμος 4161/2013) λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη διατήρηση και προστασία της κύριας κατοικίας των οφειλετών». Και πρόσθεταν πως «επιπλέον προστασία υπάρχει και μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης αλλά ακόμη και μετά από αυτή στην περίπτωση που δεν κρίνεται ευνοϊκή από τον οφειλέτη».

Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που ένας δανειολήπτης αιτηθεί τη ρύθμιση των οφειλών του με βάση τον νόμο 4161/2013 (νόμος Κατσέλη) και μέχρι τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής αναστέλλονται κάθε είδους καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του. Τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και κάθε άλλου είδους πιστωτές όχι μόνο δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας του οφειλέτη αλλά τους απαγορεύεται να στραφούν κατά της περιουσίας του. Στη συνέχεια και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του προστατεύεται από την απόφαση προσωρινής διαταγής. Μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης με τον νόμο 4161/2013, ακόμη και εάν αυτή είναι εις βάρος του οφειλέτη, του παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησής του και εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντάς τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του. Τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι στην προκειμένη περίπτωση το πιο ευνοϊκό μέτρο είναι οι ρυθμοί έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.

Χαροντάκης Δημήτρης

 

This entry was posted on Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2013 at 20:46 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply