Δεν κλείνει το θέμα

Στα 10 δισ. ευρώ το νέο πακέτο, πιθανό και νέο κούρεμα, λέει ο Έτινγκερ  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ ) Η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν κλείνει στους κόλπους της ΕΕ, παρά τις εντατικές προσπάθειες του Βερολίνου για αυτό και την παραδοχή Σόιμπλε ότι θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης.

Παρεμβαίνοντας ο Επίτροπος Γκ.Έτινγκερ θεωρεί σίγουρο ότι θα υπάρξει νέο μικρότερο πακέτο στήριξης, το υπολογίζει μάλιστα γύρω στα 10 δισ. ευρώ, αλλά και πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί και νέο κούρεμα του χρέους.

Το «κούρεμα χρέους δεν αποτελεί θέμα συζήτησης γι αυτό το διάστημα, αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς δια παντός» τονίζει ο Γερμανός πολιτικός σε συνέντευξη στην αυριανή κυριακάτικη die Welt, σε αντίθεση με τον Β.Σόιμπλε που δοθείσης ευκαιρίας απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

«Επρόκειτο για μοναδική περίπτωση, δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερη, never again», είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε στην Handelsblatt, όπως αναφέρει η DW.

Πιο κατηγορηματικός ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ ξεκαθαρίζει ότι «θεωρείται αναπόφευκτη η παραίτηση των δημόσιων πιστωτών από τμήμα των απαιτήσεών τους», πολύ περισσότερο που με ένα τρίτο πακέτο το ήδη υπερδιογκωμένο χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Μόνο για τη χρηματοδότηση της τρύπας ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014 χρειάζονται κι άλλα χρήματα ιδιαίτερα από τους ευρωπαίους εταίρους», τονίζει στο αυριανό φύλο της εφημερίδα die Welt, o Γιούργκεν Σταρκ, όπως αναφέρει η DW.

«Έτσι θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο το χρέος ώστε να θεωρείται αναπόφευκτη παραίτηση των δημόσιων πιστωτών από τμήμα των απαιτήσεών τους» εξηγεί ο Γιούργκεν Στάρκ, ο οποίος μάλιστα -όπως σημειώνει η DW- προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ο Σταρκ κάνει αναφορά στο μόνιμο αδύναμο σημείο σε όλα τα πακέτα στήριξης: το τεράστιο ύψος του χρέους. «Είναι τόσο υψηλό, που η χώρα μόλις και μετά βίας μπορεί να βοηθηθεί με άλλα δάνεια ή εγγυήσεις ή κυρίως με κούρεμα του χρέους που θα έπληττε δημόσιους πιστωτές – και γερμανούς φορολογούμενους».

Έτινγκερ: γύρω στα 10 δισ. το νέο πακέτο

Ο γερμανός Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ, και μέλος του κόμματος της Μέρκελ, ανάβει και άλλες φωτιές στην καγκελάριο, δίνοντας συγκεκριμένο ποσό για το νέο πακέτο, το οποίο -όπως είπε- υπολογίζει σε λίγο περισσότερο από 10 δισ. ευρώ.

Προσθέτει ότι το νέο πρόγραμμα, που θα είναι σαφώς σημαντικά μικρότερο από το δεύτερο, θα καλύπτει τα έτη 2014-2016, πυροδοτώντας τη συζήτηση, η οποία ακριβώς επειδή μπορεί να αποβεί επιζήμια για την καγκελάριο Αν.Μέρκελ στις προσεχείς εκλογές, γίνεται προσπάθεια από την γερμανική κυβέρνηση να υποβαθμιστεί.

«Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016», δήλωσε ο Έτινγκερ στην εφημερίδα Welt am Sonntag, όπως αναφέρει το Reuters.

Παρά το γεγονός ότι ο ‘Ετινγκερ δεν ασχολείται άμεσα με ζητήματα του χρέους της ευρωζώνης, τα σχόλιά του αποτελούν τη πιο συγκεκριμένη δήλωση ανώτερου Γερμανού πολιτικού σχετικά με το πιθανό μέγεθος ενός νέου πακέτου διάσωσης, από τότε που αυτό έγινε θέμα της προεκλογικής εκστρατείας με τη -σαφέστερη από ποτέ- δήλωση Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης.

Σε έμμεσο σχόλιο για τη κίνηση Σόιμπλε, και αναγνωρίζοντας τη σημασία του ελληνικού θέματος για τις γερμανικές εκλογές, ο Έτινγκερ προσθέτει ότι δεν υπήρχε λόγος να τεθεί το ακανθώδες ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα τόσο σύντομα πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζεται η διαμάχη για το πακέτο στη Γερμανία

Ωστόσο, το θέμα για την περαιτέρω βοήθεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα έχει ανοίξει και είναι πολύ κρίσιμο και πολύ πρόσφορο για προεκλογική αντιπαράθεση για να κλείσει εύκολα στη Γερμανία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β.Σόιμπλε, που άναψε και τη φωτιά προσπαθεί με σειρά συνεντεύξεων να υποβαθμίσει το θέμα και να δώσει καθησυχαστικές διευκρινίσεις.

Σε συνέντευξή του σήμερα, Σάββατο, στην εφημερίδα Manheimer Morgen επαναλαμβάνει -όπως αναφέρει η DW- ότι όσα είπε δεν είναι καινούργια, αλλά ότι πρόκειται για αποφάσεις του Γιούρογκρουπ το 2012. «Ίσως όμως-παραδέχτηκε – αυτή τη φορά να ήταν πιο σαφή».

Στις αντιδράσεις στελεχών του κυβερνώντος CDU, προστίθενται κι αυτές και από τον μικρότερο εταίρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, τους Φιλελευθέρους.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε προειδοποίησε να μη δοθεί λευκή επιταγή στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Kieler Nachrichten ο Βεστερβέλε διευκρινίζει ότι δεν πρέπει να αποκλείει κανείς εξ αρχής περισσότερη βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό να μην διαθέσει κι άλλο χρηματοδοτικό πακέτο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει όλα τα υπεσχημένα.

«Εάν οι εξαγγελίες γίνονται νωρίτερα, τότε η ώθηση για μεταρρυθμίσεις χαλαρώνει» πιστεύει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρύντερλε, στην αυριανή κυριακάτικη Bild.

Από την μείζονα αντιπολίτευση ξεχωρίζει η συνέντευξη του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse.

O Γκάμπριελ, αφού επαινεί την ειλικρίνεια του Σόιμπλε, την ερμηνεύει ως παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας.

Εφιστά την προσοχή στην κυβέρνηση να μην παίζει επιπόλαια με χρήματα γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση του ευρώ.

«Αντί να διατίθενται νέα κονδύλια από χρήματα γερμανών και ευρωπαίων φορολογουμένων η Ελλάδα χρειάζεται πρώτα μια εσωτερική κατανομή των βαρών», είπε ο Γκάμπριελ για να προσθέσει ότι «δεν είναι δυνατόν οι σούπερ πλούσιοι έλληνες να μην συμβάλουν καθόλου στη σωτηρία της χώρας, αν και πολλοί από αυτούς την έχουν καταληστέψει».

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.