Το νέο και «τσουχτερό» χαράτσι στα ακίνητα, ανατροπές στο μέτρο της συλλογής αποδείξεων, αλλά και τα φορολογικά κίνητρα για όσους προχωρούν σε επενδύσεις προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζεται αυτές τις ημέρες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» το νέο σχέδιο νόμου θα προβλέπει τη ρύθμιση για τον ενιαίο φόρο ακίνητων (που θα ισχύσει από το 2014), από τον οποίο θα πρέπει να εισπράττονται σε ετήσια βάση 4,15 δισ. ευρώ. Θα προβλέπει και τα νέα κίνητρα για τους φορολογουμένους, προκειμένου να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις για κάθε συναλλαγή τους.

Με βάση το υπό εξέταση σχέδιο, τον Δεκέμβριο κάθε έτους, αρχής γενομένης από το 2014, θα ανακοινώνονται από το υπουργείο ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην Εφορία και ποιες όχι. Οι πολίτες δεν θα γνωρίζουν κατά τη διάρκεια του έτους ποιες είναι αυτές, ώστε να αναγκάζονται να συγκεντρώνουν αποδείξεις από όλους τους κλάδους. Στη συνέχεια, μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να τις αναγράψουν αναλυτικά στις φορολογικές δηλώσεις τους. Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος συλλογής αποδείξεων θα είναι η αποσύνδεση από τη μείωση φόρου των 2.100 ευρώ, που -σύμφωνα και με την τρόικα- δεν απέφερε αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Τα κίνητρα που εξετάζονται θα συνδεθούν με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Δηλαδή, όσοι χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες θα έχουν μπόνους (έκπτωση ή επιστροφή φόρου) σε κάθε συναλλαγή τους. Στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος, επειδή ελέγχονται όλες οι συναλλαγές, και κατʼ επέκταση η αύξηση των δημόσιων εσόδων. Το σχέδιο προβλέπει:

– Εκπτωση ή επιστροφή φόρου. Ο φορολογούμενος, ο οποίος θα κάνει τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα, είτε χρεωστική είτε πιστωτική κάρτα, θα έχει για κάθε απόδειξη έκπτωση φόρου ενδεχομένως επί του καταβαλλόμενου ΦΠΑ.

– Κληρώσεις με δώρα. Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών, με δώρα όπως αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Οπως λένε αρμόδια στελέχη, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ ή ένα αυτοκίνητο είναι σημαντικό δέλεαρ, ενώ η δαπάνη για τον Προϋπολογισμό είναι ανεπαίσθητη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από τη συλλογή αποδείξεων.

– Διπλή «αξία» σε αποδείξεις για δαπάνες από δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας.

Επίσης στο νεο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται φορολογικές πριμοδοτήσεις για επενδύσεις, εκπτώσεις φόρου για επενδύσεις και επιτάχυνση των διενεργούμενων αποσβέσεων. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων, τα οποία περιλαμβάνονται σε διαφορετικά νομοθετικά κείμενα. Ειδικότερα θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο και διαφανές πλαίσιο για όλους τους επενδυτές, Ελληνες και ξένους, οι οποίοι θα γνωρίζουν επακριβώς υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να έχουν κίνητρα για φορολογικές εκπτώσεις. Επίσης, θα υπάρξει ρύθμιση για τη δυνατότητα παραμονής στη χώρα ξένων επενδυτών, οι οποίοι, εφόσον καλύπτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, θα τύχουν ειδικών απαλλαγών και φορολογικών κινήτρων.

Πιο άγριο το νέο χαράτσι στα ακίνητα ακόμη και όσα σήμερα απαλλάσσονται

Αυξημένη επιβάρυνση θα υποστούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2014, καθώς στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα υπαχθεί η συνολική ακίνητη περιουσία τους, μεγάλο μέρος της οποίας σήμερα απαλλάσσεται από τη φορολογία! Το χαράτσι του Ενιαίου Φόρου Ακίνητων θα είναι πιο άγριο, καθώς η τρόικα απαιτεί τώρα να εισπραχτούν 4,15 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ που ζητούσε αρχικά! Οι σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εκτάσεων, οι οποίες σήμερα δεν υπάγονται στο χαράτσι, αλλά και όσοι έχουν μονοκατοικίες, κυρίως εξοχικά, διότι θα πληρώνουν φόρο για το σπίτι αλλά και πρόσθετο φόρο για το υπόλοιπο οικόπεδο.

Μικρές μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να προκύψουν από το 2014 μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές, όπου οι αντικειμενικές αξίες κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο νέος φόρος ακινήτων, που θα επιβληθεί από 1/1/2014 στις κατοικίες, στα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα, θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων ή των στρεμμάτων, και όχι με βάση την αντικειμενική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων. Η πρόταση-εφιάλτης προβλέπει τη φορολόγηση κάθε ακινήτου ξεχωριστά και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας Ο ενιαίος φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 1,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ ανά τ.μ. και θα φτάνουν έως τα 23,1 ευρώ ανά τ.μ. για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.250 ευρώ. Κατά τη διαμόρφωση του τελικού ποσού του ενιαίου φόρου θα λαμβάνονται υπόψη μόνο η επιφάνεια και η παλαιότητα του κτίσματος. Θα εφαρμόζεται, δηλαδή, το ίδιο «ισοπεδωτικό» σύστημα υπολογισμού που ισχύει και στην περίπτωση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος!

Αυτό σημαίνει ότι κατά την επιβολή του ενιαίου φόρου δεν θα συνυπολογίζεται κανένα άλλο από τα λοιπά χαρακτηριστικά του κτίσματος, όπως ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων που «βλέπουν» σε δρόμο, η εμπορικότητα του δρόμου, η φάση αποπεράτωσης, ο τρόπος κατασκευής, η ύπαρξη ή μη συνιδιοκτησίας, τα οποία λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας με βάση το σύστημα των αντικειμενικών τιμών.

Στέλιος Κράλογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.