Δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Εισαγωγές όπλων (για τρομοκράτες) από την Φινλανδία

Ούτε λίγο ούτε πολύ 150 αποστολές όπλων από τη Φινλανδία που έχουν πιθανή κατάληξη ελληνικές ένοπλες οργανώσεις έχει θέσει στο μικροσκόπιό της η ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι με αυτές τις αποστολές έχουν σταλθεί τμηματικά ή πλήρη ίσως και περισσότερα από 200 όπλα στη χώρα μας που ενδέχεται να χρησιμοποιούνται στις διαρκείς προσπάθειες αναβίωσης του ελληνικού αντάρτικου πόλης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει συντάξει δικογραφία με στοιχεία για πέντε τουλάχιστον άτομα που είναι αναμεμειγμένα σε αυτή την τροφοδοσία όπλων. Πλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαβλέπουν ότι τα μέλη των ένοπλων οργανώσεων, όπως και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, χρησιμοποιούν νέους διαύλους τροφοδοσίας με όπλα από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και με υποβοήθηση ατόμων που ποτέ δεν έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές ή θεωρούνται υπεράνω υποψίας…

Εναυσμα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. ήταν μεγάλος αριθμός όπλων τύπου Glock που βρέθηκαν στην κατοχή μελών των «Πυρήνων» ύστερα από έρευνες στην Αθήνα, στον Πειραιά, στον Βόλο, στο Αγρίνιο και αλλού. Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους όπλα κρατούσαν και οι δράστες στις πρόσφατες ληστείες στο Βελεστίνο και στα Μέθανα που διερευνώνται από την ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο συσχετισμού με οργανώσεις «αντάρτικου πόλης».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναζήτησαν προ δύο ετών πληροφορίες από τα εργοστάσια στις ΗΠΑ και στην Αυστρία της συγκεκριμένης εταιρείας για την πορεία των όπλων που βρέθηκαν στην κατοχή των «Πυρήνων» και άλλων ένοπλων ομάδων. Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής μετέβη στο Ελσίνκι, όπου υπάρχουν ειδικοί νόμοι για τη διακίνηση και τη μετασκευή των όπλων για να συλλέξουν στοιχεία για την αποστολή όπλων από τη φινλανδική πρωτεύουσα προς τη χώρα μας.

Η σύλληψη στην Ορεστιάδα

Ωστόσο η έρευνα αυτή απέκτησε νέο ενδιαφέρον μετά τη σύλληψη στις 14 Φεβρουαρίου 2013 στην Ορεστιάδα ενός 48χρονου ο οποίος εργαζόταν ως νοσηλευτής στον Νομό Εβρου.

Οπως διαπιστώθηκε ο 48χρονος, πιθανόν μαζί με τον 39χρονο αδελφό του που διέμενε στην Κρήτη, ήταν οι κύριοι εισαγωγείς όπλων τύπου Glock στην Ελλάδα μέσω Ιnternet τα οποία προωθούνταν και σε ελληνικές ένοπλες οργανώσεις. Ο 48χρονος κατηγορήθηκε από τη ρουμάνα σύντροφό του ότι στις 24 Απριλίου 2010 σκότωσε στα Φλογητά Χαλκιδικής τον αδελφό του, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τότε. Οι αστυνομικοί ωστόσο δεν εντόπισαν στοιχεία για επιβεβαίωση αυτής της καταγγελίας, ωστόσο εκτιμούν ότι «τα δύο αδέλφια ήλθαν σε σύγκρουση για τη διακίνηση των όπλων από τη Φινλανδία».

Ωστόσο τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί στην πορεία της αστυνομικής έρευνας από την ΕΛ.ΑΣ. είναι εντυπωσιακά.

Διαπιστώθηκε ότι με την ίδια μέθοδο στη Φινλανδία δόθηκαν περίπου 150 παραγγελίες για τμηματική αποστολή, σε εξαρτήματα, όπλων Glock τα οποία μέσω Αλεξανδρούπολης και Κρήτης παραδίδονταν σε μέλη ενόπλων οργανώσεων και σε αγνώστους. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «ένα… ατελείωτο οπλοστάσιο που μπορεί να τροφοδοτεί με όπλα τις ένοπλες οργανώσεις για χρόνια». Παράλληλα επιχειρείται να διαπιστωθεί «σε ποιο μέρος κρύβονται όλα αυτά τα όπλα».

Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εντοπίστηκε διεύθυνση σε περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής που φερόταν ως χώρος παραλαβής των όπλων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΛ.ΑΣ, απέστειλε στους αρμόδιους εισαγγελείς που ασχολούνται με την τρομοκρατία φάκελο και με άλλους τέσσερις ιδιώτες που εμπλέκονται – χρησιμοποιώντας πλαστά ή πραγματικά στοιχεία – στην εισαγωγή πιστολιών από το Ελσίνκι.

Τις αρχές ασφαλείας μάλιστα απασχολούν αρκετές περιπτώσεις λαθραίας μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ με παραγγελίες μέσω Internet. Ανάμεσα σε αυτές ήταν τα 15 φορτία εξαρτημάτων οπλοπολυβόλων που είχαν εντοπισθεί τον Νοέμβριο του 2011 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και το παράνομο οπλοστάσιο στη Λούτσα που ανήκε σε γιατρό.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.