Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πλειστηριασμοί για λίγους -Ποιούς αφορά, ποιά είναι τα 700.000 ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί

23 Αυγούστου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Πλειστηριασμοί για λίγους -Ποιούς αφορά, ποιά είναι τα 700.000 ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί

Από την πρώτη μέρα του 2014 μπαίνει τέλος στην οριζόντια απαγόρευση πλειστηριασμών για ακίνητα μέχρι 200.000 ευρώ. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία για φτωχούς και χαμηλά εισοδήματα, και στο στόχαστρο θα τεθούν μόνο οι «επιτήδειοι».

Η κυβέρνηση θεωρεί πως όταν η ρύθμιση που προστατεύει όλα τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς πάψει να ισχύει, θα εντοπιστούν όλοι οι δανειολήπτες που είναι ιδιοκτήτες 3 ή 4 ακινήτων και με υψηλές καταθέσεις στην τράπεζα, αλλά οι οποίοι «κρύβονται» – όπως χαρακτηριστικά τονίζεται- πίσω από το «πάγωμα» των πλειστηριασμών.

Όπως γράφει το Έθνος, έτσι θα βγουν στο σφυρί 700.000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση εκτός από πρώτης κατοικίας, που έχουν κατασχεθεί έως το 2008.

Το μικροσκόπιο, αναφέρει η εφημερίδα, μπαίνει και η διάταξη με την οποία προστατεύεται η πρώτη ή μοναδική κατοικία, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη αλλά και του δανειστή, αν δηλαδή είναι τράπεζα ή ιδιώτης.

Τα όρια

Προϋπόθεση είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.
Παράδειγμα: Για έναν άγαμο είναι 300.000€, για ένα ζευγάρι 375.000€, για κάθε παιδί ανεβαίνει κατά 25.000€.
Δεν αποκλείεται βέβαια, τα όρια αυτά να «κατέβουν», αφού δεν έχει φύγει από το τραπέζι το αφορολόγητο να πέσει από τις 200.000 ευρώ στις 150.000 ή τις 120.000€.

Κριτήριο για τον πλειστηριασμό μπορεί να είναι και το ύψος του δανείου. Διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί όποιος χρωστά το 80% του δανείου του και αλλιώς κάποιος που έχει αποπληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό.

Από 1η/1/2014 μπαίνει τέλος στην οριζόντια απαγόρευση πλειστηριασμών για ακίνητα μέχρι 200.000 ευρώ

Στα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι επίσης να θεσπιστεί πενταετής προστασία της κύριας κατοικίας. Έτσι, θα βγουν στο σφυρί το πολύ 25.000 ακίνητα που είχαν κατασχεθεί μέχρι το 2008 και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πλειστηριασμούς αλλά «πάγωσαν».

Όσοι καταθέσουν αίτηση στο ειρηνοδικείο και μέχρι αυτή να εκδικαστεί και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, αναστέλλεται κάθε διαδικασία και μπορούν να προστατέψουν το σπίτι τους.

Από τον Σεπτέμβριο έρχεται και νέοι… όροι στη ζωή μας. Θα θεσπιστεί ο όρος του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» και με βάση αυτούς θα γίνονται οι ρυθμίσεις δανείων ώστε να διευκολυνθούν όσοι αποδεδειγμένα δε μπορούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους.

iefimerida

This entry was posted on Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2013 at 08:56 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply