ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

Οι τέσσερις «καυτοί» φάκελοι στη σύσκεψη στο Μέγαρο ΜαξίμουΕνα μίνι υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή και γενικών γραμματέων, πραγματοποιείται σήμερα  Τρίτη στις 10 το πρωί σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να κινητοποιήσει την κυβέρνηση ενόψει της έλευσης της τρόικας τον Σεπτέμβριο.

Στη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι γενικοί γραμματείς υπουργείων που έχουν εκκρεμότητες εν όψει της νέας αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στα εξής θέματα:

• Πορεία εσόδων. Από τα σχετικά στοιχεία που θα παρουσιαστούν λίγο πριν από την έλευση της τρόικας την 21η Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η περαιτέρω πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο πρωθυπουργός απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων και ευελπιστεί ότι θα στηριχθεί από την αύξηση των εσόδων που θα υπάρξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως βεβαιώνει το οικονομικό επιτελείο.

• Μεταρρύθμιση στο Δημόσιο. Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχει καταλήξει η κυβέρνηση στη λίστα με τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τη συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στο υπουργείο του, περιμένει από τους συναδέλφους του τις λίστες με συγκεκριμένα ονόματα, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα λεγόμενα «οριζόντια μέτρα».

•Πλειστηριασμοί ακινήτων. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο «αγκάθι» της κυβέρνησης, με δεδομένες τις ήδη διατυπωθείσες ενστάσεις από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται αυτή την ώρα ένα σχέδιο το οποίο θα εξαιρεί τη μεγάλη μάζα των δανειοληπτών, όπως επίσης και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.λπ.). Πιστεύουν ότι θα μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να προσπεράσουν τις αντιδράσεις, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουν κανέναν.

Παράλληλα, θα συζητηθεί και το ακανθώδες ζήτημα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων καθώς αν η τρόικα δεν αποδεχθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και τις διαβεβαιώσεις ότι δε θα χαθούν έσοδα, θα απαιτήσει διατήρηση του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ και για το 2014.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, το στίγμα των προθέσεών του θα το παρουσιάσει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη στις 7 Σεπτέμβρη. Εκεί, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ και μέσα από μια λιτή εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί και φέτος, ο κ. Σαμαράς θα ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του και θα επιμείνει στο ότι εφόσον ο προγραμματισμός που ο ίδιος έχει κάνει τηρηθεί, τότε στις αρχές του νέου έτους θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.