ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Πολυτελή διαμερίσματα και μεζονέτες εντός και εκτός Αττικής πωλούνται «πακέτο» με έκπτωση που μπορεί να φτάνει το 40%. Με απίστευτες προσφορές που φτάνουν ακόμη και στο σημείο να δίνονται σχεδόν… δωρεάν διαμερίσματα σε περίπτωση που αγοραστούν «πακέτο» 3 ή 4 σπίτια, προσπαθούν οι εργολάβοι να «ξεστοκάρουν».

Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων να πλησιάζει και να αφορά πλέον και όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι κατασκευαστές πουλάνε όσο όσο αρκεί να «ξεφορτωθούν» σπίτια για τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο χιλιάδες ευρώ.

Εχουν φτάσει στο σημείο να δελεάζουν τους λίγους πλέον πελάτες δίνοντας μαζί διαμερίσματα ή μεζονέτες σε εξευτελιστικές τιμές. Αν δηλαδή κάποιος ή κάποιοι αγοράσουν μαζί ένα συγκρότημα κατοικιών, το ένα από αυτά δίνεται σε τιμή που ουσιαστικά «χαρίζεται» αφού είναι πολύ κάτω από το κόστος του.

Υπάρχουν αγγελίες οι οποίες πράγματι προκαλούν εντύπωση και θυμίζουν καταστάσεις που έζησε η Ιρλανδία το 2011 όταν λόγω της υπερπροσφοράς ακινήτων, οι τιμές είχαν καταρρεύσει. Τότε μάλιστα, κτηματομεσίτες πουλούσαν σπίτια αξίας πάνω από 85.000 λίρες κι έδιναν κι ένα δεύτερο μικρότερο? δωρεάν.

Αν οι κατασκευαστές δεν πουλήσουν το στοκ που διαθέτουν, δεν πρόκειται να κτιστούν άλλα νέα σπίτια.

Αν οι κατασκευαστές δεν πουλήσουν το στοκ που διαθέτουν, δεν πρόκειται να κτιστούν άλλα νέα σπίτια.

Σήμερα οι Ελληνες κατασκευαστές προσπαθούν να βρουν πελάτες κάνοντας εξίσου απίστευτες προσφορές. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης μεζονετών στη Μύκονο πωλούσε πριν από την κρίση τις τέσσερις από αυτές αντί 450.000 ευρώ, συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ ενώ για μια μεγαλύτερη στο ίδιο συγκρότημα ζητούσε 600 χιλ. ευρώ.

Αν βρισκόταν κάποιος να αγοράσει «πακέτο» ολόκληρο το συγκρότημα δεν θα έδινε 2,4 εκατ. ευρώ, αλλά κάτω από 2 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά θα του χαρίζονταν η μια από τις μικρές μεζονέτες, κάτι που διαφήμιζε και ο εν λόγω εργολάβος.

Κάνουν σκόντο
Σε άλλη αγγελία πωλούνται δύο διαμερίσματα στον Αγιο Παντελεήμονα. Το ένα που είναι 140 τ.μ. στον 4ο όροφο δίνεται προς 80.000 ευρώ. Το δεύτερο που είναι 90 τ.μ. δίνεται 65.000 ευρώ. Επειδή ανήκουν στην ίδια οικογένεια μπορούν να πουληθούν χωριστά ή και τα δύο μαζί, αλλά όχι στην τιμή των 145.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης κάνει έκπτωση πουλώντας τα κάτω από 130.000 ευρώ.

Ανάλογη περίπτωση και στην περιοχή της Κέρκυρας όπου δύο διαμερίσματα ισόγεια 40 και 53 τ.μ. πωλούνται αντίστοιχα 70 και 85 χιλιάδες ευρώ. Επειδή μπορούν να ενωθούν πωλούνται μαζί αντί 130.000 ευρώ.

Ακόμη, στην Κρήτη πωλούνται 6 διαμερίσματα εκ των οποίων τα πέντε είναι γύρω στα 30 τ.μ. και το ένα 40 τ.μ. σε οικόπεδο 1.500 τ.μ. Δίνονται όλα μαζί αντί 420 χιλ. ευρώ. Υπό κανονικές συνθήκες το κόστος θα έφτανε τα 500.000 ευρώ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πώλησης «πακέτων» σπιτιών η έκπτωση κυμαίνεται από 10% έως 20% ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει το 40% και ουσιαστικά να δώσει «δωρεάν» ένα από τα ακίνητα.

Υπάρχουν επίσης και εναλλακτικές προσφορές. Για παράδειγμα, για 2 σπίτια η έκπτωση μπορεί να φτάσει το 15% αλλά για το τρίτο ακίνητο, αν πουληθούν όλα μαζί, η έκπτωση ξεπερνά το 20%. Ετσι, ιδιοκτήτης τριών σπιτιών από 80 τ.μ. το καθένα, πουλάει τα δύο πρώτα αντί για 120.000 ευρώ το ένα, στην τιμή των 100.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση πώλησης «πακέτου», το τρίτο πωλείται με έκπτωση 30%, δηλαδή περίπου 85.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το τεράστιο απόθεμα απούλητων ακινήτων, η παντελής απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, ο φόβος ότι θα «πέσουν» στην αγορά χιλιάδες φθηνά σπίτια αν ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί καθώς και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, έχουν θορυβήσει τους εργολάβους οικοδομών.

Ο ΣΤΟΧΟΣ
Αναζητούν ομάδες αγοραστών

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν και άλλες μεγάλες προσφορές στον χώρο της κτηματαγοράς. Είτε μεγαλύτερες εκπτώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν το 50% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα είτε με την προώθηση όλων και περισσότερων «πακέτων» διαμερισμάτων σε χαμηλές τιμές. Στόχος των κατασκευαστών είναι να βρουν ξένους, κατά κύριο λόγο, επενδυτές ή ομάδες Ελλήνων που μπορούν να εκμεταλλευτούν τη «μαζική» αγορά.

Οπως επισημαίνει στην «Οικονομία» κτηματομεσίτης που έχει στο χαρτοφυλάκιό του διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία, προσπαθεί να συγκεντρώσει ομάδα αγοραστών να αγοράσουν τρία μαζί και να πετύχουν μια συνολική μείωση που μπορεί να φτάσει το 30%. Κάθε διαμέρισμα 100 τ.μ. κοστίζει 180.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή έσοδα 540.000 ευρώ για τον εργολάβο.

Επειδή, όμως, δεν μπορεί να βρει αγοραστές προσφέρει και τα τρία μαζί «πακέτο» στην τιμή των 400.000 ευρώ, δηλαδή 140.000 ευρώ λιγότερα, σχεδόν σαν να δωρίζει το ένα από τα τρία διαμερίσματα.

Βέβαια, στην παρούσα χρονική περίοδο είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος αγοραστής που θα πάρει πολλά σπίτια μαζί, καθώς θα επιβαρυνθεί από μια σειρά φόρων. Η συγκεκριμένη προσφορά απευθύνεται κυρίως σε επενδυτές με ρευστό που τοποθετούνται στην αγορά ακινήτων και περιμένουν την ανάκαμψή τους.

Κατάρρευση
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εργολάβοι οικοδομών είναι το γεγονός ότι πλέον κανείς δεν κτίζει τίποτε. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο ο αριθμός των οικοδομικών αδειών μειώθηκε κατά 50,5% καθώς εκδόθηκαν μόλις 1.190 άδειες για 206,8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας.

Από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Μάιο του 2013 εκδόθηκαν μόλις 17.902 οικοδομικές άδειες όταν πριν από την κρίση ξεπερνούσαν τις 100.000.

Είναι πλέον φανερό πως αν οι κατασκευαστές δεν πουλήσουν το στοκ που διαθέτουν, δεν πρόκειται να κτιστούν άλλα νέα σπίτια.

BAΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
vkanel@pegasus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.