Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

7 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε καφέ

19 Αυγούστου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Είτε φτιάχνετε μόνοι σας τον καφέ σας είτε με τη βοήθεια αυτοματοποιημένου μηχανήματος, υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά του. Σε αυτό οφείλεται άλλωστε, το ότι πάντα όταν παίρνουμε καφέ από έξω έχει καλύτερη γεύση…

Σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε όλα τα φανταχτερά επαγγελματικά μηχανήματα που διαθέτει μια καφετέρια, αλλά από την άλλη μπορούμε να πάρουμε κάποια μαθήματα που θα βελτιώσουν αισθητά την προετοιμασία του καφέ μας. Ας δούμε λοιπόν, τα 7 πιο κοινά λάθη που κάνουμε, όταν αποφασίζουμε να φτιάξουμε τον καφέ μας.

Καφές που έχει ήδη αλεστεί

Ο καφές που έχει ήδη αλεστεί πριν τη διαδικασία του βρασίματος, είναι πιο επιρρεπής στην οξείδωση. Με το να αλέθετε μόνοι σας τους κόκκους λίγο πριν φτιάξετε τον καφέ σας, εξασφαλίζετε μεγαλύτερη φρεσκάδα και περισσότερο άρωμα στο αποτέλεσμα που θα μπει στο φλιτζάνι σας.

«Ξεθυμασμένος» καφές

Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε αγοράσατε τον καφέ σας, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αγοράσετε… καινούργιο. Προτιμήστε να αγοράζετε τόση ποσότητα, όση θα καταναλώσετε μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Ο πολυκαιρισμένος καφές χάνει την ένταση και το άρωμά του και το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι κατώτερο των προσδοκιών σας.

Λανθασμένα επίπεδα άλεσης

Ο καφές που έχει αλεστεί πολύ έχει συνήθως πικρή γεύση, αλλά αν δεν έχει αλεστεί όσο πρέπει, τότε η γεύση του είναι μάλλον αδύναμη. Διαβάστε το εγχειρίδιο του μηχανήματος άλεσης που μπορεί να έχετε προκειμένου να μάθετε το επίπεδο άλεσης ταιριάζει στο είδος του καφέ που προτιμάτε.

Κακό πλύσιμο

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέρη του μηχανήματος και τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τον καφέ σας, έχουν πλυθεί πολύ καλά και δεν έχουν υπόλειμμα από καφέ ή σαπούνι επάνω στην επιφάνειά τους.

Ακατάλληλη θερμοκρασία νερού
Αν το νερό στο οποίο θα ρίξετε τον καφέ σας είναι καυτό, μπορεί να καταστρέψετε τη γεύση του. Το νερό πρέπει να είναι γύρω στους 90 βαθμούς Κελσίου ή ακριβώς στο σημείο πριν τον βρασμό (το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου).

Λανθασμένη αναλογία καφέ-νερού

Για κάθε 170 γραμμάρια νερό, θα χρειαστείτε περίπου δύο κουταλιές της σούπας καφέ. Χρησιμοποιώντας περισσότερο, ο καφές σας μπορεί να γίνει πολύ πιο δυνατός από αυτό που θα θέλατε ιδανικά και να έχει αρκετά πικρή γεύση. Αν από την άλλη χρησιμοποιήσετε λιγότερο, θα καταλήξετε με ένα νερουλό και αδύναμο αποτέλεσμα.

Ακατάλληλο νερό

Το νερό της βρύσης περιέχει συχνά μέταλλα και άλατα, που μπορούν να αλλοιώσουν τη γεύση του καφέ σας. Χρησιμοποιείστε λοιπόν, καλύτερα εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό ώστε το αποτέλεσμα να είναι νόστιμο.

clickatlife

This entry was posted on Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2013 at 18:33 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply