Η ώρα της αλήθειας!

Πέντε (διατροφικά) ψέματα που σας είπαν οι γονείς σας!
Εξακολουθείτε να εφαρμόζετε τις διατροφικές συνήθειες που σας δίδαξαν οι γονείς σας όταν ήσασταν παιδιά; Μήπως είναι ώρα να μάθετε, αν αυτά που σας είπαν οι γονείς σας ισχύουν ή όχι. «Οι διατροφικοί μύθοι περνάνε από γενιά σε γενιά. Για να ανατραπεί ένας μύθος ή μια πεποίθηση, χρειάζεται γνώση και χρόνος», υπογραμμίζει η Δρ Κάθλιν Φούλλερ, σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Διαβάστε διατροφικούς μύθους που ακούσατε από τους γονείς σας, που έχουν πια καταρριφθεί:


Αν οι γονείς σας συνήθιζαν να σας απαγορεύουν να τρώτε σνακ λέγοντας ότι σας κόβουν την όρεξη, θα πρέπει να ξέρετε ότι η διατροφική πρακτική για τον ρόλο τους έχει αλλάξει. Τα σνακ σήμερα μπορούν να είναι υγιεινά, όταν κάνετε συνετές επιλογές και δεν χαλάτε στο ημερήσιο όριο των θερμίδων σας.
«Τα σνακ κρατούν το σάκχαρο του αίματος σταθερό και σας εμποδίζουν να πεινάσετε ανάμεσα στα γεύματα», εξηγεί η Δρ Ντίντρα Γουότερχαους, ειδική σε θέματα Δημόσιας Υγείας.
Βέβαια και τα σνακ θέλουν μέτρο. Διότι περιέχουν θερμίδες και θα πρέπει να επιλέγετε αυτά που σας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και όχι σκέτη απόλαυση.
Μπορείτε λοιπόν ανάμεσα στα κύρια γεύματά σας να τρώτε ένα με δύο σνακ ημερησίως, που να μην υπερβαίνουν τις 200 θερμίδες. Καλές επιλογές είναι οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, το γιαούρτι, τα λαχανικά με ντιπ, καθώς και άλλα τρόφιμα με λίγα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε φυτικές ίνες.
«Ο γενικός κανόνας λέει ‘μην αφήνετε να περάσουν πάνω από 4 ώρες χωρίς να φάτε κάτι», διευκρινίζει η Κονστάνς Μπράουν-Ριγκς, εκπρόσωπος τύπου της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Μήπως μεγαλώσετε ακούγοντας ότι πρέπει να τρώτε όλο σας το φαγητό; Μήπως σας υποχρέωναν να κάθεστε στο τραπέζι μέχρι να αδειάσετε το πιάτο σας; Και μήπως το εφαρμόζετε ακόμη αυτό; Αν ναι, τότε ίσως δεν ακούτε το σώμα σας που σας λέει ότι έχει χορτάσει και πρέπει να σταματήστε να τρώτε.
«Δεν πειράζει αν αφήσετε λίγο φαγητό. Σημασία έχει να ακούτε το σώμα σας», εξηγεί η Δρ Μπράουν-Ριγκς.
Μην «καθαρίζετε» το πιάτο σας, αν δεν μπορείτε. Σημασία έχει να αισθάνεστε χορτάτοι. Τρώγοντας απλά επειδή υπάρχει ακόμη φαγητό στο πιάτο, μπορεί να κάνει κακό στο στομάχι και τη σιλουέτα σας. Προσοχή ειδικά όταν τρώτε εκ σπιτιού, αφού οι μερίδες των εστιατορίων είναι μεγάλες και νομίζετε ότι θέλετε να το φάτε όλο ενώ είναι αδύνατον.


Μπορεί να είχαν δίκιο οι γονείς σας που σας έλεγαν ότι δεν πρέπει να τρώτε πριν γυμναστείτε, αλλά κάτι μικρό και θρεπτικό μια ώρα πριν αθληθείτε, σίγουρα θα σας βοηθήσει.
«Θα σας δώσει ενέργεια και έτσι θα ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες της άσκησης», λέει η Δρ Νάταλι Ντιγκετ Μιθ, εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Γυμναστική.
Επιλέξτε λοιπόν υδατάνθρακες, λίγα λιπαρά ή σνακ που περιέχουν λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη (με όχι περισσότερες από 300 θερμίδες), όπως ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα, μια φέτα ψωμί με βούτυρο ή μια μπάρα δημητριακών. Τα φρούτα είναι επίσης καλή επιλογή, αν και δεν περιέχουν πολλή πρωτεΐνη.

Σας πίεζαν οι γονείς σας κάθε πρωί να φάτε γρήγορα το πρωινό ώστε να προλάβετε να φτάσετε στο σχολείο, πριν χτυπήσει το κουδούνι; Αν εξακολουθείτε να τρώτε βιαστικά, τότε δεν ακούτε το σώμα σας.
«Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά να αντιληφθεί ότι έχετε χορτάσει. Αν τρώτε γρήγορα, τότε καταβροχθίζετε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και όχι απλά χορταίνετε αλλά είστε έτοιμοι να ‘σκάσετε’», εξηγεί η Δρ Μπράουν-Ριγκς.
Προσπαθήστε να τρώτε αργά. Κάντε μικρά διαλείμματα μεταξύ των μπουκιών.

Είχατε συνηθίσει ως παιδιά να ανταμείβεστε για τους καλούς βαθμούς στο σχολείο με γλυκά. Ή σας υπόσχονταν οι γονείς σας ένα επιδόρπιο ως ανταμοιβή για την προσπάθεια σας να φάτε όλα τα λαχανικά και τα φρούτα. Είχαν καλές προθέσεις, αλλά η δωροδοκία σας έκανε να παίρνετε λάθος μηνύματα για τα υπόλοιπα τρόφιμα.
«Το φαγητό δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως ανταμοιβή, διότι το μήνυμα που δίνουμε είναι λάθος. Παύουμε να τρώμε γιατί πεινάμε, αλλά γιατί μας αξίζει ή γιατί είχαμε καλή συμπεριφορά», εξηγεί η Δρ Μπράουν-Ριγκς.
Σταματήστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως βραβείο. Ανταμείψτε τον εαυτό σας με κάτι άλλο, μια βόλτα, ένα βιβλίο ή μια καινούρια μπλούζα. «Χρειάζεται χρόνο και κόπος για να επιτευχθεί μια αλλαγή συμπεριφοράς», τονίζει η Δρ Μπράουν-Ριγκς. Αλλά σύντομα θα διαπιστώσετε ότι δεν πρέπει να τρώτε απλά γιατί νομίζετε ότι σας αξίζει.
Αν λοιπόν απεχθάνεστε τα λαχανικά, αλλάξτε σταδιακά οπτική. Βρείτε αυτά που σας αρέσουν έστω και λίγο και μαγειρέψτε με τρόπου να αναδεικνύεται η γευστικότητά τους.
Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία στα φαγητά που δεν σας άρεσαν όταν ήσασταν παιδιά. Για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε τις φακές αντί για σούπα, σε μια σαλάτα με πράσινα λαχανικά. Ίσως το γευστικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο, απ’ αυτό που θυμάστε απ’ τα παιδικά σας χρόνια.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.