Το παρασκήνιο του νομικού πολέμου μεταξύ των δύο ομάδων με έπαθλο την είσοδο στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ

Πώς ο ΠΑΟΚ «νίκησε» τη Μέταλιστ

Ενας παρασκηνιακός και νομικός πόλεμος μαινόταν μέχρι και σήμερα γύρω από την απόφαση για τον αποκλεισμό της Μέταλιστ από το Τσάμπιονς Λιγκ και για την αντικατάστασή της από τον ΠΑΟΚ. Ο πόλεμος αποδείχθηκε νικηφόρος για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, η οποία τελικά κατάφερε να βρεθεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και να διεκδικεί από την Τετάρτη εναντίον της Σάλκε στο Γκεζελκίρχεν την είσοδό της στους ομίλους της διοργάνωσης. Στον πόλεμο αυτόν, εκτός από τις δύο ομάδες, ενεπλάκησαν η UEFA, το Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS), το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας αλλά και οι δύο εθνικές ομοσπονδίες, η ουκρανική και η ελληνική.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν όλα τα δυνατά νομικά μέσα – και όχι μόνο -, τα οποία όμως κατάφερε να αντικρούσει η πλευρά του ΠΑΟΚ επωφελούμενη και από τη βούληση της UEFA να δείξει ανυποχώρητη στον πόλεμο κατά των στημένων. Οι «συγκρούσεις» συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα το μεσημέρι, ενώ είχαν ανάψει για τα καλά χθες, όταν η Μέταλιστ προσέφυγε στο CAS ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της UEFA, της περασμένης Τετάρτης.

Στην προσφυγή της η Μέταλιστ επικαλούνταν άλλη προσφυγή που είχε κάνει τη Δευτέρα, προτού ακόμη εκδοθεί η απόφαση της UEFA για την τιμωρία της, στα ελβετικά πολιτικά δικαστήρια και μάλιστα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας, με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης που είχε λάβει το CAS προ 15 ημερών και αποτέλεσε τη βάση για την τιμωρία της από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Δεν πέρασε η ουκρανική «ντρίμπλα»
Σε μια επικίνδυνη για τον ΠΑΟΚ νομική ντρίμπλα η ουκρανική πλευρά επικαλούνταν πιθανή απόφαση από τα ελβετικά πολιτικά δικαστήρια για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του CAS, έτσι ώστε να συμπαρασύρει και την απόφαση της UEFA. Μάλιστα, στο πλευρό της Μέταλιστ κατά την προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας βρέθηκε και η ουκρανική ομοσπονδία, η οποία, σημειωτέον, είχε τιμωρήσει την ομάδα του Χάρκοβο το 2008, όταν είχε αποδειχθεί ότι το παιχνίδι με την Κάρπατι ήταν στημένο.

Ετσι, χθες εξελίχθηκε με «διαιτητή» τον CAS ένας «νομικός» αγώνας δρόμου στον οποίο συμμετείχαν η Μέταλιστ, ο ΠΑΟΚ αλλά και η UEFA. Οι τρεις πλευρές κλήθηκαν να υποβάλουν τις απόψεις τους και το έπραξαν αυθημερόν, με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να βρίσκεται αντικειμενικά στο πλευρό του ΠΑΟΚ υπερασπιζόμενη τη νομιμότητα της δικής της απόφασης. Τελικά, σήμερα, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας για αναστολή της προ 15ημέρου απόφασης του CAS, ήρθε το ίδιο το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο για να βάλει ένα τέλος στις ελπίδες των Ουκρανών και να στείλει τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με παρέμβαση από τη Θεσσαλονίκη
Στον πόλεμο αυτόν κρίσιμη αποδείχθηκε η παρέμβαση του ΠΑΟΚ, που έγινε μετά την πρώτη απόφαση του CAS για τιμωρία της Μέταλιστ και πριν από την απόφαση της UEFA. Η ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι υπάρχει η πιθανότητα η UEFA να καθυστερήσει να αποφασίσει την τιμωρία της Μέταλιστ και ο αποκλεισμός των Ουκρανών να παραπεμφθεί για την επόμενη περίοδο, είχε στείλει επιστολή στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών και στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι θα παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση. Ετσι, η UEFA ενεργοποιήθηκε τάχιστα παραπέμποντας μάλιστα την υπόθεση απευθείας στην επιτροπή Εφέσεων και παρακάμπτοντας την πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της.

Η τιμωρία της Μέταλιστ στηρίχτηκε, μάλιστα, στο άρθρο 2.5 του πειθαρχικού κανονισμού, το οποίο προβλέπει πως όταν υπάρχει ασφαλής γνώμη για στήσιμο αγώνα, τότε ο αποκλεισμός της ομάδας για έναν χρόνο είναι αυτόματος. Επιπλέον, υπάρχει και το άρθρο 2.6 το οποίο προβλέπει ότι αν η παράβαση είναι πολύ σοβαρή, τότε η UEFA μπορεί να επιβάλει και συμπληρωματικές ποινές. Η «ασφαλής γνώμη» για το στήσιμο του αγώνα προερχόταν για την UEFA από δύο πλευρές. Πρώτον, από την ουκρανική ομοσπονδία, που είχε τιμωρήσει το 2008 τη Μέταλιστ για το στημένο παιχνίδι με την Κάρπατι και, δεύτερον, από το CAS (στο οποίο μάλιστα είχε προσφύγει το 2011 η Μέταλιστ), που είχε δεχθεί ότι υπήρξε «στήσιμο» του αγώνα.

Τζούστας Γιάννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.