Απειλή νέων επεισοδίων

Σε «Παρασκευή της Οργής» καλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στους 638 οι νεκροί
Ανυποχώρητοι μπροστά στην αιματηρή απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν να βγάζουν τους υποστηρικτές τους στο δρόμο καλώντας σε «πορείες εκατομμυρίων» μετά τις προσευχές της Παρασκευής σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου -ενώ ο στρατός έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει με σφαίρες σε «έκτροπα».

Ο αριθμός των νεκρών από το μακελειό της Τετάρτης αυξάνεται συνεχώς, με τον επίσημο απολογισμό να φτάνει τους 638 αλλά με ξένους ανταποκριτές να μετρούν σορούς που θεωρείται ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στην καταμέτρηση.

Η μεταβατική κυβέρνηση, αψηφώντας τις επικρίσεις στη βίαιη καταστολή από παραδοσιακούς συμμάχους του Καΐρου στη Δύση, προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ότι η αστυνομία πρόκειται να απαντήσει με πραγματικά πυρά στο δρόμο εάν υπάρξουν επιθέσεις σε κτίρια των δυνάμεων ασφαλείας.

Η προειδοποίηση για σφαίρες στο δρόμο ακολούθησε την πυρπόληση δύο κυβερνητικών κτιρίων στο δυτικό Κάιρο -αλλά και το κάλεσμα του Ταμαρόντ, κινήματος που είχε πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι πριν την ανατροπή του, για σύσταση «επιτροπών πολιτών» για τη διαφύλαξη της «ιδιωτικής και κρατικής περιουσίας στο δρόμο».

Οι τόνοι που χρησιμοποιήσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνου στην έκκλησή τους για νέες κινητοποιήσεις δείχνουν πως οι ισλαμιστές μόνο γαλβανίζονται από την αιματηρή επέμβαση: Ζήτησαν «πορείες οργής» για τα θύματα μετά τη λήξη της προσευχής την Παρασκευή, επιμένοντας στην στάση τους.

«Παρά τον πόνο και το πένθος για την απώλεια των μαρτύρων μας, το πρόσφατο έγκλημα των πραξικοπηματιών έχει ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Αδελφών, Γκεχάντ ελ Χαντάντ.

Ανήσυχη η διεθνής κοινότητα

Το μακελειό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις δυτικές χώρες, οι οποίες δεν συντάσσονται μεν σε καμία περίπτωση με τον Μόρσι ούτε και έχουν χαρακτήρισει πραξικόπημα την επέμβαση του στρατού στις 3 Ιουλίου, επιμένουν όμως πως οι αντιμαχόμενοι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να βρουν μία διέξοδο που «θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές».

Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάλεσαν τους Αιγύπτιους πρέσβεις σε αυτές για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους την Πέμπτη, ενώ οι «28» αναμένεται να συνεδριάσουν για το ζήτημα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η θέση της Ουάσινγκτον είναι λεπτή: Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε μεν στην εντονότερη καταδίκη σε βάρος της αιγυπτιακής μεταβατικής κυβέρνησης την Πέμπτη και ακύρωσε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί, αλλά δεν προχώρησε σε πάγωμα της χρηματικής βοήθειας προς το Κάιρο.

Η αδράνεια αυτή έχει προκαλέσει επικρίσεις εντός των ΗΠΑ, αλλά τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και το υπουργείο Άμυνας διαμήνυσαν στο Κάιρο πως η «βοήθεια κάθε μορφής θα αναθεωρείται συνεχώς».

Σε αντιδιαστολή πάντως με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν εμφανίζονται να τελούν σε σύγχυση απέναντι στο Κάιρο: Η μεν χρηματική βοήθεια δεν επηρεάζεται, ενώ το Αμπού Ντάμπι διαπιστώνει ότι στην αντίδρασή της η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει επιδείξει «τον μέγιστο δυνατό αυτοέλεγχο».

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.