Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στο ταμείο 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

14 Αυγούστου, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΠ 2012

Μέσα στο έτος και πιθανότατα τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει και η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ για το 2013 Τη «λυπητερή» του ΦΑΠ για το έτος 2012 θα λάβουν στην… καρδιά του καλοκαιριού 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ξεκίνησε η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους υπόχρεους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Μέσα στο έτος και πιθανότατα τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει και η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ για το 2013

Από την αποπληρωμή του φόρου το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ ανάλογα και με τα ποσοστά εισπραξιμότητας που θα καταγραφούν.

Το φορτίο είναι βαρύ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη η διαδικασία αποπληρωμής του ΦΑΠ για το έτος 2011 και του Εκτακτου Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Εξάλλου μέσα στο έτος και πιθανότατα τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει και η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ για το 2013.

Ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.

Οπως γίνεται αντιληπτό ο φόρος και για τα τρία έτη αφορά πάνω-κάτω τους ίδιους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αν συνυπολογιστεί δε πως η μέση επιβάρυνση ανά ιδιοκτήτη ακινήτων είναι περίπου 1.000 ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί τα ποσοστά εισπραξιμότητας στον ΦΑΠ είναι πολύ χαμηλά, λίγο πάνω από το 65%.

Δηλαδή, για παράδειγμα για τον ΦΑΠ του 2012 βεβαιώνεται συνολικά φόρος ύψους περί τα 500 εκατ. ευρώ για να εισπραχθούν τελικά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 έχει προβλεφθεί να αποπληρωθεί σε επτά μηνιαίες δόσεις, ενώ για τον ΦΑΠ του 2013 σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Οι δηλώσεις
Θα πρέπει να σημειωθεί πως για να αρχίσει η αποστολή του ΦΑΠ για το τρέχον έτος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων Ε9 για το 2013 με την προθεσμία να εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ε9 του 2013 οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τυχόν αλλαγές που σημειώθηκαν στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2012.

Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου, θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

Κώστας Τσαχάκης

This entry was posted on Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2013 at 22:34 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply