Ονομάζεται Ιμπραήμ αλ-Ασίρι, δουλεύει για την Αλ Κάιντα και βγάζει τα προς το ζην φτιάχνοντας βόμβες. Θεωρείται ο πιο επικίνδυνος (γνωστός) τζιχαντιστής εν ζωή και έχει γίνει ο εφιάλτης του Ομπάμα.

Η απειλή της τρομοκρατίας που προέρχεται από την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) στην Υεμένη εστιάζεται στον πονηρό ηγέτη της ομάδας, Νασίρ αλ-Ουαΐσι. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Ο Wuhayshi, τον οποίο προετοίμασε προσωπικά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, λέγεται ότι είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός οργανωτής και χαρισματικός ηγέτης, στα χνάρια του νεκρού μέντορά του. Πρόσφατα, ο Ουαΐσι έγινε το νούμερο δύο στην οργάνωση του πυρήνα της Αλ Κάϊντα. Όμως, παρά τη μεγάλη θέση του Ουαΐσι μεταξύ των εγκεφάλων της τρομοκρατίας, καμία επιχείρηση δεν ανησυχεί περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ιμπραήμ αλ-Ασίρι, τον  διαβολικά έξυπνο κατασκευαστή βομβών της ομάδας, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ.

Ο Αλ-Ασίρι, ένας φοιτητής χημείας από τη Σαουδική Αραβία που τα παράτησε, ο οποίος είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, έχει αποδειχθεί μοναδικά έμπειρος στην επινόηση βομβών που μπορεί να ξεφύγουν ακόμη και από τις πιο εξελιγμένες μορφές ανίχνευσης. Ήρθε στο προσκήνιο το 2009, μετά από μια παρολίγον επιτυχημένη επίθεση δολοφονίας του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ. Ο Αλ-Ασίρι είχε επινοήσει τη βόμβα που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας. Ο επιτιθέμενος ήταν ο ίδιος ο αδελφός του. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η βόμβα είχε εμφυτευτεί στο ορθό έντερο του νεαρού αλ-Ασίρι, αλλά αποδείχθηκε ότι την είχε ραμμένη στο εσώρουχό του. Ο αλ-Ασίρι απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης, η οποία τον σκότωσε ακαριαία. Ο Μπιν Νάγιεφ κατάφερε να ξεφύγει με μόνο ελαφρά τραύματα. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα ήταν σε θέση να διεισδύσει στην Σαουδική ασφάλεια, σκοτώνοντας έναν από τους κορυφαίους αξιωματούχους για την αντιτρομοκρατία θορύβησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Λίγες μέρες αργότερα, ο Τζον Μπρέναν ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία για να μάθει για την επίθεση και την καινοτόμο βόμβα που είχε χρησιμοποιηθεί.
Μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, η AQAP-χτύπησε και πάλι, αυτή τη φορά με μια νέα έκδοση του ίδιου είδους βόμβας. Ένας Νιγηριανός της AQAP παραλίγο να ανατινάξει ένα εμπορικό αεροσκάφος πάνω από το Ντιτρόιτ. Η συσκευή οδήγησε στον αλ-Ασίρι. Το 2010, η AQAP κατάφερε να τοποθετήσει βόμβες σε δύο αεροπλάνα των ΗΠΑ. Το εκρηκτικό υλικό ήταν έξυπνα τοποθετημένο σε δοχεία μελάνης εκτυπωτή. Ήταν άλλο ένα διαβολικό δημιούργημα του αλ-Ασίρι.

Για τους αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών δεν υπάρχει τίποτα καθησυχαστικό στο γεγονός ότι ο αλ-Ασίρι δεν έχει κάνει ακόμα κάποια μεγάλη επίθεση. Το αποδίδουν σε καθαρή τύχη. Λίγα πράγματα τους ανησυχούν τόσο όσο η πεποίθηση ότι ο αλ-Ασίρι πέτυχε να αναπτύξει ένα νέο είδος βόμβας που μπορεί να εμφυτεύεται χειρουργικά μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Οι στρατιωτικοί το ονομάζουν «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που εμφυτεύεται χειρουργικά», ή SIIED. Το 2011, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έμαθαν  ότι ο αλ-Ασίρι συνεργαζόταν στενά με γιατρούς που είχαν σχέση με την AQAP και είχαν δοκιμάσει τη βόμβα σε σκυλιά και άλλα ζώα. Όπως και οι προηγούμενες βόμβες του, δεν περιείχε κανένα μέταλλο και έτσι θα μπορούσε να περάσει μέσα από συμβατικούς ανιχνευτές.

Πέρυσι, Αμερικανοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών κυκλοφόρησαν μια απόρρητη έκθεση που ανέφερε με έντονες λεπτομέρειες πώς ο αλ-Ασίρι και οι γιατροί του είχαν αναπτύξει τη χειρουργική τους τεχνική. Μια πηγή που γνώριζε την έκθεση την περιέγραψε ως μια 20 σέλιδη περίπου αναφορά, γεμάτη με εικόνες και σχήματα. «Ήταν σχεδόν σαν αυτά που βλέπουμε στο Scientific American» σχολίασε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει λάβει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο του αλ-Ασίρι και έχει συμμετάσχει σε πολλές συζητήσεις σχετικά με την εξόντωση του βομβιστή, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. Η CIA κόντεψε να τον εξουδετερώσει την άνοιξη του 2012. Ο Πρίγκιπας Μπιν Νάγιεφ κατέστρωσε ένα σχέδιο για να προβεί σε αντίποινα εναντίον του επίδοξου δολοφόνου του. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Γκρέγκορι Τζόνσεν, ο Μπιν Νάγιεφ στράφηκε στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τη CIA για την οργάνωση μιας επιχείρησης, χρησιμοποιώντας έναν Σαουδάραβα που είχε προσληφθεί από τους Βρετανούς ως δόλωμα. Ο μυστικός πράκτορας διείσδυσε με επιτυχία στην AQAP, αν και ποτέ δεν κατάφερε να συναντήσει τον αλ-Ασίρι. Σε μία άλλη επιχείρηση της AQAP έδωσαν στον πράκτορα μια νέα, πιο εξελιγμένη, εκδοχή της βόμβας- εσώρουχο μαζί με οδηγίες επιβίβασης σε ένα αεροπλάνο από ένα ασφαλές αεροδρόμιο. Αντ ‘αυτού, ο πράκτορας ήταν σε θέση να δώσει τη βόμβα στον σαουδάραβα συνεργάτη του στην Υεμένη που την έβγαλε από τη χώρα με το ιδιωτικό αεροπλάνο του.

Λίγες μέρες αργότερα, μια ιστορία του Associated Press ανέφερε ότι οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ματαίωσε μια επιχείρηση της AQAP. Το άρθρο ανέφερε ότι η CIA είχε λάβει τον εκρηκτικό μηχανισμό, αποκαλύπτοντας έτσι ότι πιθανότατα ένας κατάσκοπος είχε διεισδύσει στην AQAP.

Η προσπάθεια της CIA να σκοτώσει τον ειδήμονα βομβιστή της AQAP συνεχίζεται. Πέρυσι, μια επίθεση drone της CIA σκότωσε τον Αχμέτ Σαΐντ Σαάντ, έναν Σύριο γιατρό που είχε συνεργαστεί με τον αλ-Ασίρι στα πειράματά του. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ είχαν τον αλ-Ασίρι στο στόχαστρό τους. Αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ λέει ότι έχει ξεφύγει από τις επιθέσεις drones και καταζητείται.

 

thedailybeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.