Έρευνα στον ΕΟΤ

Με αφορμή το πόρισμα των Επιθεωρητών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής στους κοπανατζήδες». Ο υπ. Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, από την πλευρά τΕργαζομένους «τουρίστες» που μάλιστα ελάμβαναν και επιδόματα υπερωριών, εντόπιζε ο αιφνιδιαστικός έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στις υπηρεσίες του ΕΟΤ και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ – πρώην ΤΕΑΥΕΚ).

Μάλιστα, 7 στους 10 εργαζομένους δεν συμπλήρωναν το ωράριο εργασίας τους ή έλειπαν για μία ημέρα ή ακόμα και περισσότερες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που ολοκλήρωσε το ΣΕΕΔΔ στον ΕΟΤ, σε 359 εργαζομένους προέκυψε πως μόνον το 30,4% των υπαλλήλων του Οργανισμού είχε τηρήσει την υποχρέωση ανελλιπούς σήμανσης και συμπλήρωσης του χρόνου εργασίας.

Αντίθετα, το 69,60% των υπαλλήλων δεν συμπλήρωσε τον χρόνο εργασίας. Επίσης διαπιστώθηκε ότι για μία ή περισσότερες ημέρες δεν χτυπούσαν κάρτα στο ηλεκτρονικό σύστημα για την προσέλευση ή την αποχώρηση από την υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει ο συνολικός μηνιαίος χρόνος εργασίας.

Ειδικότερα, από τους 121 υπαλλήλους, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν τήρησαν τον χρόνο εργασίας, ο υπολειπόμενος χρόνος 33 εξ αυτών ξεπέρασε αθροιστικά τον εργασιακό χρόνο μίας ημέρας. Ακόμα, 65 υπάλληλοι είχαν για τουλάχιστον τρεις ημέρες παραλείψει να σημάνουν τον χρόνο εργασίας τους, ως όφειλαν.

Στο ΕΤΕΑ, πρώην ΤΕΑΥΕΚ, κατά τους μήνες Οκτώβριο 2012 και Φεβρουάριο 2013 που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά, ποσοστό 74,54% και 67,27% αντίστοιχα δεν συμπλήρωσε τον προβλεπόμενο χρόνο εργασίας.

Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού και των δύο φορέων όχι μόνο δεν μείωσαν τις αποδοχές, αντίθετα σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων με ελλιπές ωράριο χορηγήθηκε αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση.

Με αφορμή τα δεδομένα που προέκυψαν από τους συγκεκριμένους ελέγχους, το ΣΕΕΔΔ διατύπωσε προτάσεις προς υλοποίηση από τους ανωτέρω φορείς, τόσο για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου όσο και για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων και τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών στους ασυνεπείς υπαλλήλους και στα όργανα, τα οποία, αν και έχουν τη σχετική ευθύνη, παραλείπουν να ελέγξουν την τήρηση του χρόνου εργασίας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δομών και του εντοπισμού των επίορκων υπαλλήλων και των «κοπανατζήδων» οι οποίοι θα αποτελέσουν «δεξαμενή» για 4.000 απολύσεις έως το τέλος του χρόνου.

Στην κατεύθυνση αυτή, διευκρινίσεις για την αξιολόγηση των ΟΤΑ έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης τόνισε, από την πλευρά του, πως το πόρισμα των Επιθεωρητών «επιβραβεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνεπών και εργατικών υπαλλήλων και δίνει ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής στους κοπανατζήδες».

Ο κίνδυνος
«Η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει όχι επειδή κάποιοι μας το ζητούν -εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να είχε γίνει η αξιολόγηση εδώ και χρόνια-, αλλά γιατί πρέπει να γίνει», υποστήριξε ο Γ. Μιχελάκης, επαναλαμβάνοντας πως εάν δεν γίνει η αξιολόγηση των δομών, «τον Δεκέμβριο θα ξαναφτάσουμε σε οριζόντιες περικοπές. Οχι μόνο στους ΟΤΑ αλλά και στο Δημόσιο».

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση των δομών των δήμων, τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο δήμου με ιδανικές δομές και μετά να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση. Να δούμε πόσο προσωπικό χρειάζεται για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Οι δήμαρχοι έχουν καταλάβει ότι αυτό πρέπει να γίνει και η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί», είπε.

Ο Γ. Μιχελάκης ανέφερε πως μεταξύ των κριτηρίων μπορεί να είναι το πληθυσμιακό, ενώ σημείωσε πως δεν μπορούν να μπουν οι ίδιες προϋποθέσεις για όλους τους δήμους. Τέλος, για τη Δημοτική Αστυνομία, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι ο θεσμός δεν πέτυχε τον σκοπό του. Δήλωσε δε πως όσοι δημοτικοί αστυνομικοί μετακινηθούν στην ΕΛ.ΑΣ. θα περάσουν την εκπαίδευση των αστυνομικών.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.