Προτίθεται να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του Πατριωτικού Νόμου για συλλογή προσωπικών δεδομένων – Δεν θεωρεί κακές τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας αν και πρέπει να επανεξεταστούν – «Ορθό να γίνει ένα διάλειμμα μεταξύ των δύο χωρών»

Ομπάμα: Μεγαλύτερη διαφάνεια στην παρακολούθηση των αμερικανών πολιτών

Μέτρα που θα διασφαλίσουν περισσότερο διαφανή λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και αλλαγή νομοθεσίας σχετικά με τη συλλογή δεδομένων εξήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι εντυπώσεις από την πλημμυρίδα δημοσιευμάτων για το ρόλο και τη δράση της NSA.

Είναι εύλογο να τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις παρακολουθήσεις, είπε αρχικά ο Ομπάμα, πριν αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα για να περιοριστεί η δυνατότητα της NSA να συγκεντρώνει δεδομένα.

Παραδέχτηκε ότι οι κινήσεις έρχονται μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συνεργάτη της NSA. Αλλά, κατά τον Ομπάμα, ο Σνόουντεν, «δεν είναι πατριώτης».

Όπως εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου (πριν μάλιστα αναχωρήσει για τις θερινές του διακοπές), θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αναθεωρηθεί ο νόμος Patriot ο οποίος τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και ανανεώθηκε επί της προεδρίας του

Οι διατάξεις του νόμου θεωρείται ευρέως ότι περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα στο όνομα της ασφάλειας κατά τρομοκρατικών απειλών. Χάρη σε αυτές η NSA μπορεί να συλλέγει μεταδεδομένα, ακόμα και Αμερικανών.

Ωστόσο, κατά τον Ομπάμα, οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να κατασκοπεύσουν απλούς πολίτες, «η παρακολούθηση διεξάγεται για την προστασία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Ανάμεσα στα άλλα πρόκειται να αναθεωρηθεί η λειτουργία του ειδικού δικαστηρίου (Foreign Intelligence Surveillance Court) το οποίο εγκρίνει αιτήματα άλλων υπηρεσιών για παρακολουθήσεις συγκεκριμένων προσώπων.

Κατά τον Ομπάμα, στο δικαστήριο θα υπάρχει μόνιμος επίτροπος ο οποίος θα ασχολείται με ζήτημα πολιτικών ελευθεριών ώστε να ακούγεται και μια αντίθετη φωνή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πέρα αυτών θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα προγράμματα της NSA, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στη χρησιμότητά τους. «Μπορούμε και πρέπει να είμαστε πιο διαφανείς για τα προγράμματα», εξήγησε.

Ακόμη θα συσταθεί επιτροπή μη κυβερνητικών ειδικών για να επιθεωρήσει τα προγράμματα παρακολούθησης.

Μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τα ευρύτατης κλίμακας και εντελώς ανεξέλεγκτα προγράμματα της NSA, η αμερικανική κυβέρνηση πιέζεται από ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα και από μέρος της κοινής γνώμης να τερματίσει τα προγράμματα, τα οποία έχουν υπερασπιστεί κατ΄επανάληψη αξιωματούχοι και ο ίδιος ο Ομπάμα.

Για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Η αντιαμερικανική ρητορική έχει ενταθεί αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε ξανά καθήκοντα προέδρου στη Ρωσία, υποστήριξε απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι οι μεταξύ τους σχέσεις «δεν είναι κακές».

Ο Ομπάμα, ο οποίος ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον Ρώσο ομόλογό του στις αρχές Σεπτεμβρίου, απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, το 2014, με αφορμή τη νομοθεσία κατά των ομοφυλόφιλων που υιοθέτησε η Ρωσία σχολιάζοντας ότι αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος χειρισμού του θέματος. Αντί για μποϊκοτάζ, είπε ότι οι Αμερικανοί αθλητές θα πρέπει να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους στις χιονισμένες πλαγιές. «Ανυπομονώ να μας φέρουν το χρυσό κάποιοι (Αμερικανοί) ομοφυλόφιλοι αθλητές και λεσβίες αθλήτριες», χαριτολόγησε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ανέκαθεν υπήρχαν κάποιες εντάσεις στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Υποστήριξε ότι σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος την εποχή που πρόεδρος της Ρωσίας ήταν ο νυν πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ αλλά όταν επέστρεψε στην εξουσία ο Πούτιν εντάθηκε η αντιαμερικανική ρητορική. Διαβεβαίωσε όμως ότι ο ίδιος δεν έχει «κακή προσωπική σχέση» με τον Ρώσο πρόεδρο και ότι οι συνομιλίες μεταξύ τους είναι άμεσες και συχνά εποικοδομητικές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να «κάνει ένα διάλειμμα» για να επανεκτιμήσει τη σχέση της με τη Μόσχα.

«Το τελευταίο επεισόδιο είναι απλώς άλλο ένα σε μια σειρά από διαφορές (αντιλήψεων) που είδαμε τους τελευταίους μήνες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη Συρία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε άλλα θέματα.

Σημείωσε ότι είναι ενδεχομένως «ορθότερο» να γίνει ένα διάλειμμα «να επανεκτιμήσουμε προς τα πού πηγαίνει η Ρωσία, ποια είναι τα βασικά συμφέροντά μας και να ρυθμίσουμε τη σχέση έτσι που να κάνουμε πράγματα που θα είναι καλά για τις ΗΠΑ και, ελπίζουμε, για τη Ρωσία επίσης», πρόσθεσε.

«Ειλικρινά, σε μια σειρά από θέματα όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάποια πρόοδο, η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη», είπε ο Ομπάμα. «Θα εκτιμήσουμε (σε ποια θέματα) η σχέση μπορεί να προάγει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να αυξήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο. Όπου μπορεί, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους, όπου έχουμε διαφορές, θα το πούμε με σαφήνεια», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο.

Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ εντάθηκε μετά την απόφαση των ρωσικών αρχών να παραχωρήσουν προσωρινό άσυλο στον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, για τον οποίο ο Ομπάμα είπε ότι «δεν πιστεύει ότι είναι πατριώτης».

Αλ Κάιντα – Κλείσιμο αμερικανικών πρεσβειών

Οι περιφερειακές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα εξακολουθούν να συνιστούν σοβαρή απειλή μολονότι η κεντρική διοίκηση της οργάνωσης έχει εξαρθρωθεί, υποστήριξε απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο έγινε λίγες ημέρες μετά την απόφαση των αμερικανικών αρχών να κλείσουν περίπου 20 διπλωματικές αποστολές τους σε πολλές μουσουλμανικές χώρες επικαλούμενες τον κίνδυνο επιθέσεων.

Ο Ομπάμα δικαιολόγησε την απόφαση αυτή υποστηρίζοντας ότι η Αλ Κάιντα έχει κάνει «μεταστάσεις». Απέρριψε επίσης τον υπαινιγμό ενός δημοσιογράφου ότι το κλείσμο των πρεσβειών έρχεται σε αντίθση με τη δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος τον Μάιο ότι η Αλ Κάιντα έχει αποδεκατιστεί.

Μολονότι οι τρομοκράτες είναι «λιγότερο πιθανό» να διαπράξουν «θεαματικές επιθέσεις» στις ΗΠΑ όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου, έχουν την ικανότητα να επιτεθούν «στις πρεσβείες μας (…) στις επιχειρήσεις μας (…) να αποσταθεροποιήσουν σε χώρες με αδύναμες υπηρεσίες ασφαλείας», τόνισε.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.