Το κόλπο με τα “φουσκωμένα” Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια…

Διπλές χρεώσεις στον ΕΟΠΥΥ για την ίδια νοσηλεία ασθενών, συστηματικές και αδικαιολόγητες παρατάσεις, αλλά και χρεώσεις ακριβών νοσηλίων ακόμα και σε απλά περιστατικά.

Αυτά είναι ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα “κόλπα” με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που χρησιμοποιύν οι ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να υπερχρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ, όπως αποκαλύφθηκε από σχετικό έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας του Οργανισμού και ο οποίος ήρθε τις προηγούμενες ημέρες σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Η Καθημερινή της Κυριακής ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, το υπουργείο προτίθεται διά νόμου να σταματήσει αυτές τις πρακτικές με την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή των ΚΕΝ, προκειμένου να κλείσουν όσα “παράθυρα” χρησιμοποιούν καταχραστικά οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας για να αυξάνουν τα έσοδά τους εις βάρος του δημοσίου.

Τον ερχόμενο μήνα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και ο κλινικός έλεγχος του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ο οποίος θα προλαμβάνει ενδεχόμενα “λάθη” στην χρέωση νοσηλίων στον ΕΟΠΥΥ.

Η λίστα με τις υπερβάσεις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη

* 520 εκατ. ευρώ προβλέπονται στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2013 για νοσηλεία ασφαλισμένων.

* 50 εκατ. ευρώ τον μήνα είναι η υπέρβαση που καταγράφτηκε το πρώτο εξάμηνο του 2013 στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία στις ιδιωτικές κλινικές – νοσοκομεία για διαγνωστικές εξετάσεις.

* 1,9 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί από τη δόση του περασμένου Δεκεμβρίου

Ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν καταγραφεί έως τις 31/12/2011

* 543,5 εκατ ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί

* 570,75 εκατ. ευρώ τα εντάλματα πληρωμής που είχαν εκδοθεί έως τις 26 Ιουλίου 2013

Ληξιπρόθεσμα χρέη ΕΣΥ

* 1,16 δισ. ευρώ είναι η χρηματοδότηση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων των νοσοκομείων

* 1,02 δισ. ευρώ οι οφειλές για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμής

* 84 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί

Γενόσημα φάρμακα

* 23% των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασφαλισμένους είναι γενόσημα

* 60% πρέπει να φτάσει το ποσοστό αυτό έως το τέλος του έτους σύμφωνα με το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής

* 56,4% του όγκου των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι γενόσημα (50% ήταν ο στόχος με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις).

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.