Με αρχαιοελληνικούς και βυζαντινούς θησαυρούς θα γεμίσουν το προσεχές χρονικό διάστημα τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα του πλανήτη. Η ελληνική τέχνη στην πρώτη γραμμή εν ολίγοις, μια και όλο και περισσότεροι διεθνείς μουσειακοί οργανισμοί θέλουν να φιλοξενήσουν τα δικά μας αριστουργήματα στις προθήκες τους.

Φυσικά, η πιο σημαντική από τις παρουσιάσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι η μεγάλη έκθεση με βυζαντινά έργα τέχνης που θα εγκαινιαστεί στις 6 Οκτωβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον. Πρόκειται για το αφιέρωμα στον βυζαντινό πολιτισμό με τίτλο «Heaven and earth: Art of Byzantium from Greek Collections», μέσα από το οποίο πραγματοποιείται ένα ταξίδι στους σημαντικότερους σταθμούς της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Κοσμήματα, οικιακά σκεύη, λατρευτικά αντικείμενα, τοιχογραφίες και μοναδικές εικόνες θα «εισβάλουν» στο αμερικανικό ίδρυμα, στην πρώτη παρουσίαση με θέμα το Βυζάντιο που θα λάβει χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το αφιέρωμα θα είναι διαρθρωμένο σε πέντε θεματικές ενότητες. Η πρώτη εξ αυτών θα έχει τίτλο της «Από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο» και ακολουθούν «Ο χριστιανικός κόσμος», «Πνευματική ζωή», «Η χαρά της ζωής» και «Ανατολή και Δύση».

Μάλιστα, για την πραγματοποίηση της εν λόγω έκθεσης περίπου 170 αντικείμενα θα βρεθούν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έργα τους θα δανείσουν το Μουσείο Μπενάκη (έχει και την οργανωτική επιμέλεια της έκθεσης), το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Νομισματικό, το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, καθώς και πολλές ακόμη Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά την Ελλάδα.

Στο Μεξικό

Εως τις 22 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση για το σύμβολο αρχιτεκτονικής τελειότητας, τον Παρθενώνα, που φιλοξενείται στο Μέγαρο Καλών Τεχνών του Μεξικού. Τίτλος αυτής, «Παρθενώνας, αρχιτεκτονική και τέχνη». Σε αυτήν μπορεί κανείς να μάθει μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύνολο φωτογραφικού υλικού και πολυμέσων περισσότερα για την κατασκευή του σπουδαίου αρχαιοελληνικού ναού. Η πρωτοβουλία για αυτή τη διοργάνωση ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Μεξικού και συγκεκριμένα στον Αλέξανδρο Αποστολάκη, αρχαιολόγο, ιστορικό τέχνης, συντηρητή μνημείων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κοινότητας.

Νέα Υόρκη, Ισπανία

Για του χρόνου έχει κλειστεί το ραντεβού των φιλότεχνων της Νέας Υόρκης με έργα του ελληνικού πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2014 θα ξεκινήσει η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία: Διασχίζοντας ηπείρους στην αυγή της Ιστορίας», στην οποία η χώρα μας συμμετέχει με 69 αρχαιολογικά ευρήματα που «μιλούν» για την Κρήτη, την Κύπρο αλλά και τα ελληνικά ιερά.

Ισχυρή θα είναι και η εκπροσώπηση της ελληνικής τέχνης στην Ισπανία. Εκεί, στο CaixaForum της Βαρκελόνης, τον Φεβρουάριο του 2014, εγκαινιάζεται η παρουσίαση με τίτλο «Μεσόγειος: Ενας κοινός τόπος», στην οποία κεντρικό σημείο αναφοράς θα είναι ο ελληνικός πολιτισμός. Περί τα 35 έργα πήραν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το «εισιτήριο» για το ενδιαφέρον αφιέρωμα, το οποίο εν συνεχεία θα φιλοξενηθεί στο CaixaForum της Μαδρίτης.

Από τον Αγαμέμνωνα στον Μέγα Αλέξανδρο με 560 έργα

Στο μεγαλείο του Αγαμέμνονα, του Φιλίππου Β’ αλλά και του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα υποκλιθούν Καναδοί και Αμερικανοί, χάρη σε μια μεγάλη έκθεση που ανοίγει τις πύλες της τον Σεπτέμβριο του 2014 και έως τον Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει παρουσιαστεί σε τέσσερα μουσεία των δύο αυτών χωρών. «Οι Ελληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», όπως τιτλοφορείται χαρακτηριστικά, είναι μια παρουσίαση που περιλαμβάνει περίπου 560 αρχαία έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Νομισματικό αλλά και τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου. Οπως έγινε γνωστό, η έκθεση θα είναι διαρθρωμένη σε 10 ενότητες και μεταξύ των εκθεμάτων θα βρίσκονται ένα χρυσό στεφάνι της Μήδας από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, αλλά και οι περικνημίδες του Φιλίππου Β’.

Γιώτα Βαζούρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.