Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γρεβενά: Δράσεις για την ανάπτυξη συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας στη Βόρεια Πίνδο

6 Αυγούστου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ειδικοί κάδοι απορριμμάτων θα εγκατασταθούν σε οικισμούς των Γρεβενών τους οποίους προσεγγίζουν οι αρκούδες και θα στηθεί ικανός αριθμός φρακτών ώστε να μην παρατηρούνται ζημιές σε μελίσσια και καλλιέργειες. Παράληλα, θα τοποθετηθούν στα ζώα ειδικά κολάρα για να παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή οι κινήσεις τους και η συμπεριφορά τους.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες – καθώς και πολλές ακόμη – θα γίνουν στον δήμο Γρεβενών από τον Οκτώβριο του 2013 και για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς εγκρίθηκε το έργο “Δράσεις προστασίας για την ανάπτυξη συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας στη Βόρεια Πίνδο”, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου Life.

Πρόκειται για ένα έργο που υποβλήθηκε με επικεφαλής τον δήμο Γρεβενών και εταίρους τον Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Βίκου – Αώου και Πίνδου, την περιβαλλοντική οργάνωση “Καλλιστώ” και την Αναπτυξιακή Γρεβενών.

Δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ως τοπική κοινωνία την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή μας, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα διένεξης ανθρώπου – αρκούδας και να προσθέσουμε ένα ακόμη ισχυρό στοιχείο, με σωστό και βιώσιμο τρόπο στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας που το έχει τόσο ανάγκη” δήλωσε ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου θα υπάρξει διαβούλευση με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι κυνηγοί, οι μελισσοκόμοι, για θέματα που αφορούν τη συνύπαρξη ανθρώπου – αρκούδας, ώστε να μην χρησιμοποιούνται δηλητηριασμένα δολώματα και να μην προσεγγίζουν τα ζώα οικισμούς, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης ώστε όταν εμφανίζεται αρκούδα να επεμβαίνει ειδική ομάδα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.582.160 ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 75% απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το υπόλοιπο 25% είναι εθνική συμμετοχή, η οποία μπορεί να καλυφθεί και από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Το νέο έργο Life θα έχει το ακρωνύμιο ARCPIN από τις λέξεις Άρκτος και Πίνδος.

Α.Κ.

«Κέρδος», ΑΜΠΕ

This entry was posted on Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2013 at 18:51 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply