Με «λυμένο το ζωνάρι» οι... κουρασμένοι βουλευτές  Αν δεν ήταν ακόμη μία φάση της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης θα μπορούσε να ήταν παιχνίδι ισχύος. Από τη μια ο πρωθυπουργός που επιχειρεί να κόψει κάθε συζήτηση για εκλογές και δίνει οδηγίες στους υπουργούς του «να τα δώσουν όλα» για να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης έως τον Ιούνιο του 2014. Από την άλλη οι βουλευτές της πλειοψηφίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες και ακούνε μόνο παράπονα χωρίς να έχουν να αντιπαραβάλουν αποτελέσματα, όπως λένε οι ίδιοι.

Στη μέση ο Γιάννης Στουρνάρας που επωμίζεται το δύσκολο έργο του σχεδιασμού και της υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής στοχεύοντας την έξοδο στις αγορές. Οι τρεις παράγοντες του παιχνιδιού όχι μόνο λόγω διαφοράς ισχύος, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης συντονισμού και διαρκούς επικοινωνίας συγκρούονται και προκαλούν αστάθεια στην πολιτική σκηνή. Και αυτή είναι η «παράφρων μεταβλητή» που μπορεί το φθινόπωρο να φέρει τα πάνω κάτω…

Η δήλωση
Η αφορμή για την αναταραχή τις πρώτες μέρες του Αυγούστου ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών στο Reuters: «Δεν βλέπω κανένα οικονομικό κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι πολιτικός και συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Αν το πιστέψουν θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που απομένουν. Αν δεν το πιστέψουν δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα . Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε τα πράγματα με το όνομα τους. Μόνο που στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που δεν λέγονται.

Ο υπουργός Οικονομικών ως εξωκοινοβουλευτικός τεχνοκράτης, προερχόμενος από την ομάδα του Κώστα Σημίτη που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, μπορεί να κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού δεν έχει κερδίσει όμως την πολιτική αποδοχή πολλών βουλευτών της ΝΔ.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τους συνήθεις υπόπτους Νικήτα Κακλαμάνη, Μιχάλη Ταμήλο και Γιώργο Βλάχο. Η αναταραχή που προκάλεσε η δήλωσή του ξεσήκωσε ακόμη και βουλευτές υπεράνω υποψίας. Εξου και η πολύ προσεκτική τοποθέτηση της Μισέλ Ασημακοπούλου, της εκπροσώπου της ΝΔ, η οποία όταν ερωτήθηκε περί κόπωσης φρόντισε να δείξει ότι ενοχλήθηκε: «δείχνω κουρασμένη;» αναρωτήθηκε στο Mega.

Αν η βουλευτής Ιωαννίνων κράτησε τα προσχήματα, αλλά συγχρόνως έδειξε ότι οι βουλευτές ζητούν περισσότερες εξηγήσεις για τα νομοθετήματα που έρχονται στη Βουλή, ο βουλευτής Πέλλας Δάνης Τζαμτζής, ο οποίος παρεμπιπτόντως πρωταγωνίστησε στην πρώτη φάση της απόσυρσης του κονδυλίου των 80 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις στην ΕΡΤ, ανέβασε στο twitter τη φράση «100 κύλησε στον κ…του αλλού και λίγες είναι…» εξηγώντας ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει εκλογική περιφέρεια για να δώσει εξηγήσεις, ενώ ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να αναφέρεται στους ψηφοφόρους του.

Δηκτικός ήταν στο σχόλιο του για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης αφού η αναφορά του σε «σοβαρή δήλωση» ήταν φανερό ότι δεν κυριολεκτούσε. Αιχμηρή κατά του υπουργού Οικονομικών ήταν και η έταιρη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη που έθεσε και την κόκκινη γραμμή, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Πλειστηριασμοί
Αν μπορούσε κανείς να στοιχηματίσει με βεβαιότητα θα έλεγε ότι η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί σίγουρα εάν επιχειρήσει να φέρει στη Βουλή την απελευθέρωση, έστω και σταδιακά, των πλειστηριασμών στις κατοικίες που επιβαρύνονται με «κόκκινα δάνεια». Εκεί η αντίδραση των βουλευτών της πλειοψηφίας είναι σχεδόν καθολική. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Πάρις Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε ότι ανήκει σε αυτούς ανεβάζει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο. Προηγουμένως ο κ. Κουκουλόπουλος είχε αναφερθεί σε «ξεκούραστους τεχνοκράτες» αποτυπώνοντας και την ενόχληση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την αναφορά του υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα το πολιτικό θέμα που ήγειρε η Θεοδώρα Τζάκρη με την άρνηση της να ψηφίσει την τροπολογία για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και τη δήλωση που τη συνόδευσε δείχνει πόσο εύθραυστη μπορεί τελικά να εξελιχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Η βουλευτής Πέλλας επιτέθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού τον οποίο κατηγόρησε για «ξεπούλημα» της χώρας που το βαφτίζει «success story»! Είναι φανερό ότι, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχεδιάζει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2014, βουλευτές του αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης που στηρίζουν πριν ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2013. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Πάρις Κουκουλόπουλος δεν υπέστη κυρώσεις για την επιλογή του να μην ψηφίσει την κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών αυξάνει την εντροπία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Αποτελεσματικότητα
Η ουσία του προβλήματος δεν βρίσκεται βεβαίως στις σχέσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους βουλευτές, αλλά στην αποτελεσματικότητα της ασκούμενης πολιτικής. Ακόμη και αν οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών, θεσμοθετήσουν τακτική ενημέρωση των βουλευτών για κάθε νομοθετικό βήμα, είναι αμφίβολο εάν το κλίμα θα βελτιωθεί. Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως οι βουλευτές μεταφέρουν την αγωνία της κοινωνίας και πως το 2013 είναι μια πολύ δύσκολη χρόνια. Αν και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν φοβούνται πτώση της κυβέρνησης μετά από απώλεια της δεδηλωμένης φροντίζουν σε κάθε περίπτωση να κρατούν τον έλεγχο της κατάστασης.

Μετά την προειδοποίηση του Αντώνη Σαμαρά για διαγραφή στον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Δημήτρη Κυριαζίδη, την εβδομάδα που πέρασε ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτακος και ο γ.γ. της Κ.Ο. Θανάσης Μπούρας ανέλαβαν να κατευνάσουν τους βουλευτές που ξεσηκώθηκαν με τη δήλωση περί κόπωσης του υπουργού Οικονομικών.

Το αποτέλεσμα πάντως δεν ήταν θεαματικό αφού οι δηλώσεις των βουλευτών συνεχίστηκαν και ο κατευνασμός επιτεύχθηκε μάλλον λόγω διακοπής των εργασιών της Βουλής, μέχρι τις 19 Αυγούστου. Οι βουλευτές δίνουν ραντεβού τον Σεπτέμβριο. Τότε θα κριθεί η πλειοψηφία με δεδομένο ότι παραμένει εν ισχύ η προειδοποίηση του Αντώνη Σαμαρά, μέσω του Τάκη Μπαλτακου: εάν δεν προχωρήσουν προαπαιτούμενα νομοθετήματα οι κάλπες μπορούν να στηθούν ανά πάσα στιγμή.

Μαρία Σπυράκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.