ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ-ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ
Ο γαλάζιος πρίγκιπας που έγινε βαρόνος της καντίνας στο Χαϊδάρι Υπήρξε λαμπρό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και «ένοικος» του Μαξίμου, ενώ ανήκε στο στενό περιβάλλον των συνεργατών του Κ. Καραμανλή, χάρη στην εμπιστοσύνη που είχε στο πρόσωπό του ο Θ. Ρουσόπουλος.

Το αψεγάδιαστο -μέχρι πρότινος- προφίλ του αντιδήμαρχου Χαϊδαρίου «λερώθηκε» το Σάββατο 27 Ιουλίου, όταν αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες για απόπειρα εκβίασης και παθητική δωροδοκία.

Οι «Αδιάφθοροι» των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω με 1.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, που τα είχε παραλάβει από ιδιοκτήτη καντίνας, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, τον εκβίαζε για να μην του βάλει λουκέτο. Μάλιστα, όπως προέκυψε από την έρευνα, εκβίαζε και δεύτερο ιδιοκτήτη καντίνας, απαιτώντας 5.000 ευρώ για μια απλή ανανέωση άδειας.

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ο ξανθομάλλης αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών Χαϊδαρίου, δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από «πρίγκιπας» του Μαξίμου έφτασε να γίνει ο «βαρόνος» του Χαϊδαρίου.

Ο 45χρονος φιλόλογος ανέπτυξε από τα φοιτητικά του χρόνια πολιτική δράση στην Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας.

Στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο δηλώνει... μειωμένα εισοδήματα για το 2012.

Στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο δηλώνει… μειωμένα εισοδήματα για το 2012.

Την περίοδο 1994-1995 ήταν πρωτοκλασάτο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Οργάνωσης. Στην ηλικία των 29 ετών, το 1997, αναλαμβάνει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου στην ΟΝΝΕΔ, ενώ το ίδιο έτος ο «κολλητός» του Δ. Μαραβέλιας γίνεται πρόεδρος της Οργάνωσης. Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ, το όνομα του Μ. Λιακόπουλου αναγράφεται φαρδιά-πλατιά στη λίστα με τα στελέχη που αξίζουν τον «σεβασμό που στήριξαν την οργάνωση, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια και ηγήθηκαν της πορείας της στα πρώτα της βήματα» και που «άνοιξαν τον δρόμο στους συνεχιστές της».

Με τον συνδυασμό «Καλύτερο Χαϊδάρι», διεκδικεί θέση δημοτικού συμβούλου το 2002 και βρίσκεται στην Αντιπολίτευση. Το μέλλον του Μ. Λιακόπουλου στην τοπική αυτοδιοίκηση διαγράφεται ως… πολλά υποσχόμενο, αλλά θα πρέπει να περιμένει, καθώς η πολιτική καριέρα του θα φτάσει στο απόγειό της το 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία θα γίνει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Ο Θ. Ρουσόπουλος είναι το δεξί χέρι του πρωθυπουργού και ο Λιακόπουλος αναρριχάται ραγδαία στην ιεραρχία της παράταξης.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ, γίνεται τιμητική αναφορά στον Μάριο Λιακόπουλο, που διατέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Οργάνωσης.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ, γίνεται τιμητική αναφορά στον Μάριο Λιακόπουλο, που διατέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Οργάνωσης.

Το 2005 γίνεται «ένοικος» της πρωθυπουργικής έδρας, καθώς επιλέγεται για τη στελέχωση του Μεγάρου Μαξίμου και περιβάλλει τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Θοδωρή Ρουσόπουλο.

Σύμφωνα με το ΠΔ 98/2005 που είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το πολιτικό γραφείο του Κ. Καραμανλή θεωρούνταν «αυτοτελής δημόσια υπηρεσία» στο οποίο υπάγονταν έξι γραφεία. Το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού έδρευε στο Μαξίμου και στο «Εκτο Γραφείο Οργάνωσης και Διοίκησης» υπηρετούσε σε θέση ειδικού συμβούλου ο Μ. Λιακόπουλος.

Η προϊσταμένη του 6ου γραφείου μπορεί στα χαρτιά να είχε υπό τη δικαιοδοσία της 35 άτομα, αλλά ήξερε ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στον φιλόλογο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Εθνους της Κυριακής», ο Θ. Ρουσόπουλος ήταν ο άνθρωπος που «τράβηξε» από το έκτο γραφείο τον Μ. Λιακόπουλο και του έδωσε άτυπη θέση στο γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου. Με την κατάρτισή του ως φιλόλογος είχε υπό την ευθύνη του την επιμέλεια και τη διόρθωση των δελτίων Τύπου. Βέβαια, ο… διορθωτής έχει γράψει ανορθόγραφα στο Πόθεν Εσχες, που έχει συμπληρωθεί χειρόγραφα, τη λέξη «ΣΥΖΗΓΟΣ».

Οι παροικούντες την… πρωθυπουργία θυμούνται τον Μ. Λιακόπουλο να ανήκει στον στενό κύκλο ανθρώπων του Θ. Ρουσόπουλου ως προστατευόμενός του, ο οποίος τον έφερε κοντά στον πυρήνα της εξουσίας, όπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής» άτομα που έζησαν από κοντά την άνοδο του φιλολόγου.

Ο γαλάζιος «πρίγκιπας» επιστρέφει στην τοπική αυτοδιοίκηση και, μαζί με τον καλό του φίλο Δ. Μαραβέλια, διεκδικούν στις εκλογές του 2006 τον Δήμο Χαϊδαρίου. Αυτή τη φορά η δημοτική παράταξη βγαίνει πρώτη και οι δύο εκπαιδευτικοί γίνονται «κάτοικοι» του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Η άνοδος του Μ. Λιακόπουλου στον δήμο είναι συνεχής και, μετά την ανανέωση της θητείας του συνδυασμού «Καλύτερο Χαϊδάρι» το 2010, γίνεται πρωταγωνιστής, καθώς είναι ο πρώτος σε ψήφους εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος. Τοποθετείται στην αντιδημαρχία Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Είναι πλέον αρμόδιος για την έκδοση αδειών σε καταστήματα, μπαρ και… καντίνες. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, ψιθυρίζεται στους διαδρόμους του δημαρχιακού μεγάρου ότι θα πάρει το «χρίσμα» να είναι ο επόμενος δήμαρχος Χαϊδαρίου, καθώς ο Δ. Μαραβέλιας ήταν να κατέβει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μ. Λιακόπουλος έχει ανέβει πολύ ψηλά στην ιεραρχία και η πτώση του γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή. Ο 45χρονος, με τα σγουρά ξανθά μαλλιά, έχει καταγωγή από τα Κύθηρα και είναι παντρεμένος με νηπιαγωγό. Και οι δύο εργάζονται σε εκπαιδευτήρια της Δυτικής Αττικής. Με τον Δ. Μαραβέλια είναι παιδικοί φίλοι και συμμαθητές και ακολούθησαν κοινή επαγγελματική και πολιτική πορεία. Εκπαιδευτικοί και οι δύο, φιλόλογος και φυσικός, εκπρόσωπος Τύπου και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, αντιδήμαρχος και δήμαρχος Χαϊδαρίου, αντίστοιχα.

Η παράνομη δράση του αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών δεν εξέπληξε αρκετούς. Τα μεγάλα χρηματικά ποσά που αποσπούσε από ιδιοκτήτες καντίνας, προκειμένου να μην τους «σφραγίσει», εξηγούν την ανεξήγητη σε πολλούς οικονομική άνεση που εμφάνιζε το παρουσιαστικό του, αφού συνήθιζε να ντύνεται με τις πιο ακριβές και επώνυμες μάρκες ρούχων.

Ο μισθοί του εκπαιδευτικού και του αντιδημάρχου δεν είναι αρκετοί για να δικαιολογήσουν τα ακριβά ρούχα και υποδήματα. Στο Πόθεν Εσχες που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο, δηλώνει μειωμένα εισοδήματα για το περασμένο έτος, που μαζί με της συζύγου του δεν ξεπερνούν τους μισθούς δύο εκπαιδευτικών.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πίσω από την αδειοδότηση καντίνας κρύβονται… χρυσές μπίζνες. Το «βρώμικο», που είναι παρηγοριά για τους ξενύχτηδες, είναι και πηγή υψηλών εισοδημάτων για όσους καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη άδεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει πολλά «παιχνίδια», όχι μόνο για τις άδειες αλλά και για το ποιος θα εξασφαλίσει τα πιο χοτ στέκια, για μεγαλύτερη πελατεία.

Αλλος ο πραγματικός ιδιοκτήτης
Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Λιακόπουλος, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, απαιτούσε από 52χρονο ιδιοκτήτη καντίνας το ποσό των 1.000-1.200 ευρώ το δίμηνο, ως «προστασία» για να μη στείλει τη Δημοτική Αστυνομία και του βάλει λουκέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η άδεια της καντίνας δεν είναι στο όνομα του 52χρονου αλλά σε άλλο πρόσωπο που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης εννέα ετών για υπόθεση με ναρκωτικά, μολονότι απαιτείται από τον νόμο λευκό ποινικό μητρώο για παραχώρηση άδειας. Ο 52χρονος είχε υπενοικιάσει την άδεια της καντίνας και είχε αγοράσει έναντι ακριβού τιμήματος τον εξοπλισμό της. Αυτή την πληροφορία φέρεται ότι γνώριζε ο αντιδήμαρχος και πατώντας πάνω σ’ αυτή εκβίαζε τον ιδιοκτήτη της καντίνας να του δίνει χρήματα για να κρατήσει μακριά την αστυνομία. Αλλά η παραπάνω περίπτωση δεν ήταν η μόνη, αφού σύμφωνα με τις Εσωτερικές Υποθέσεις είχε ζητήσει το ποσό των 5.000 ευρώ για ανανέωση άδειας και μάλιστα από πολύτεκνο πατέρα τεσσάρων παιδιών.

Το θύμα προσήλθε αυτοβούλως στην αστυνομία και κατήγγειλε το περιστατικό, διότι η άδειά του ήταν νόμιμη και απλώς είχε λήξει στις αρχές του έτους. Σημειώνεται ότι οι άδειες καντίνας δίνονται σε άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.λπ.), ενώ τα δημοτικά τέλη που καταβάλλονται για μια καντίνα δεν ξεπερνούν ετησίως τα 1.500 ευρώ. Ο αντιδήμαρχος ζητούσε 1.200 ευρώ κάθε δίμηνο και 5.000 ευρώ για ανανέωση.

Oι πολίτες του Χαϊδαρίου, σχολιάζουν τα δύο περιστατικά εκβίασης ως την «κορυφή του παγόβουνου» και εκτιμούν πως ενδέχεται ο αριθμός των καταγγελιών να αυξηθεί δραματικά. Την ίδια στιγμή, πηγές αναφέρουν ότι θα ασκηθεί και πειθαρχικός έλεγχος στον Μ. Λιακόπουλο, ώστε να εκπέσει και ως εκπαιδευτικός.

Παύθηκε από τον δήμο και μιλάει για σκευωρία
Ο Μ. Λιακόπουλος βρίσκεται προφυλακισμένος, με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, κατηγορούμενος για απόπειρα εκβιασμού και παθητική δωροδοκία. Το δικηγορικό γραφείο του Μ. Ζαφειρόπουλου έχει αναλάβει την υπεράσπιση του αντιδημάρχου, ο οποίος ισχυρίζεται ι ότι είναι θύμα σκευωρίας που οργανώθηκε για να τον εκδικηθούν επειδή κλείνει καντίνες που δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές. Ο Μ. Ζαφειρόπουλος είναι ο γιος του αείμνηστου Νώντα Ζαφειρόπουλου, που είχε διατελέσει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Aθηνών (ΔΣΑ) και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών. Ο δήμαρχος Δ. Μαραβέλιας, με αστραπιαίες κινήσεις ανακοίνωσε την παύση του παιδικού του φίλου και αντιδημάρχου δημοσιεύοντας την εξής ανακοίνωση: «Η απόλυτη διαφάνεια στη Διοίκηση του Δήμου μας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή και για εμένα προσωπικά, μπροστά στην οποία φιλικές και πολιτικές σχέσεις μπαίνουν στην άκρη».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Πήγε στο ραντεβού σαν… επαγγελματίας

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως ο αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου είχε μπει στο στόχαστρο των Εσωτερικών Υποθέσεων εδώ και καιρό. Τελικά, του πέρασαν χειροπέδες, αφού τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω με το ποσό των 1.000 ευρώ, που είχε απαιτήσει εκβιαστικά από ιδιοκτήτη καντίνας που βρίσκεται απέναντι από τον Διομήδειο Κήπο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πίεζε να πάρει γρήγορα τα χρήματα γιατί ήθελε να φύγει για… διακοπές. Η αρχή του τέλους για τον Μ. Λιακόπουλο έγινε όταν το 52χρονο θύμα δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει το ποσό των 1.200 ευρώ και προχώρησε σε επίσημη καταγγελία.

Προσημείωση
Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων προσημείωσε τα χαρτονομίσματα και στη συνέχεια ο 52χρονος έδωσε ραντεβού στην καντίνα με τον αντιδήμαρχο. Στην προγραμματισμένη συνάντηση, ο Μ. Λιακόπουλος εμφανίστηκε με εμπειρία, καθώς κινήθηκε έξυπνα και μεθοδικά ώστε να μη γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις του. Αφού βεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχαν αδιάκριτα μάτια, πήρε το προσημειωμένο ποσό των 1.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν από απόσταση όσα συνέβαιναν. Ακολούθησαν τον αντιδήμαρχο και τον ακινητοποίησαν στο αυτοκίνητό του. Σε έρευνα που έγινε στο όχημά του βρέθηκε το ποσό με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Στη δεύτερη περίπτωση εκβιασμού, ο 45χρονος αντιδήμαρχος, ζήτησε από πολύτεκνο ιδιοκτήτη καντίνας στην Ιερά Οδό να του καταβάλει εφάπαξ το ποσό των 5.000 ευρώ για μια απλή ανανέωση άδειας.

Λευτέρης Μπιντέλας – Νίκος Β. Τσίτσας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.