14 ΧΡΟΝΙΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΗ

Οι Ταλιμπάν του Αγιου Ορους

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και έκανε τον γύρο του κόσμου η εικόνα του ζηλωτή μοναχού να πετά μολότοφ σε βάρος αστυνομικών και του δικαστικού επιμελητή που πήγε να επιδώσει την υπ΄ αριθ. 116/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πολυγύρου, σύμφωνα με την οποία το κονάκι της Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές, πρέπει να εκκενωθεί και να παραδοθεί στη νέα αδελφότητα για να ανακαινισθεί.

Αρνήθηκαν να υπακούσουν στις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης και προκάλεσαν με τη στάση τους, λόγω δε της ακραίας συμπεριφοράς τους οι ζηλωτές στην αθωνική πολιτεία συχνά αποκαλούνται και «ταλιμπάν».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε την περασμένη Τρίτη, ακριβώς μία μέρα μετά τα πρωτοφανή επεισόδια, διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπ. Εξωτερικών, σε υψηλούς τόνους.

Πατριαρχείο και Ιερά Κοινότητα πιέζουν για λύση στο θέμα της Μονής Εσφιγμένου που κρατάει εδώ και 14 χρόνια και είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, εγκαινίασε το αντιπροσωπείο της νέας αδελφότητας τον Οκτώβριο του 2011, με ηγούμενο τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο και 15 μοναχούς, σε ένα κτίριο που είχε ο ίδιος θεμελιώσει το 2006, ενώ το 2008 φύτεψε συμβολικά ένα κυπαρίσσι στην αυλή του.

Με κιάλια παρακολουθούν τους... εχθρούς όταν πλησιάζουν.

Με κιάλια παρακολουθούν τους… εχθρούς όταν πλησιάζουν.

«Το θέμα της εν λόγω Μονής έχει πλέον κλείσει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο διά της αποστολής Εξαρχίας στην Ιερά Κοινότητα. Η εφαρμογή της αποφάσεως υπόκειται στην εξουσία του Ελληνικού Κράτους. Ευχόμεθα η εκτέλεσις της αποφάσεως να υλοποιηθεί εν ειρήνη», δήλωσε για το θέμα των επεισοδίων της περασμένης Δευτέρας ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος.

19 μοναστήρια εναντίον τους
Και τα 19 μοναστήρια της αθωνικής πολιτείας έχουν ταχθεί κατά της Μονής Εσφιγμένου, οι εξτρεμιστές μοναχοί της οποίας δεν έχουν πλέον τα ερείσματα που διέθεταν στο παρελθόν, αφού η προκλητική και αδιάλλακτη στάση τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εντός και εκτός του Αγίου Ορους.

Στο στρατηγείο της μονής, εκεί όπου σχεδιάζονται οι «επιχειρήσεις».

Στο στρατηγείο της μονής, εκεί όπου σχεδιάζονται οι «επιχειρήσεις».

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι στο Αγιον Ορος εγκαταβιούν περίπου 250 ζηλωτές μοναχοί. Εκτός από τους 110 που βρίσκονται μέσα στη Μονή Εσφιγμένου, οι υπόλοιποι μένουν σε κελιά και σκήτες. Οι τελευταίοι δεν δημιουργούν προβλήματα και μάλιστα συνεργάζονται αρμονικά σε διοικητικά θέματα με την Ιερά Κοινότητα, χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν σε λειτουργίες άλλων μονών. Την ίδια ώρα η πολιτεία εμφανίζεται συγκρατημένη και απρόθυμη να λύσει το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου.

Αντιδράσεις όμως προκαλεί και η στάση του Πατριαρχείου Μόσχας για την ανοχή που δείχνει απέναντι στους Εσφιγμενίτες. Σε τακτικά χρονικά διαστήματα τους νοικιάζει κτίσματα που διαθέτει στη Μόσχα, στο Κίεβο, στην Αγία Πετρούπολη, ακόμη και στο Βλαδιβοστόκ, προκειμένου οι μοναχοί να πουλούν τα προϊόντα που παράγουν, μέλι, λάδι και κρασί.

Υποδοχή με μολότοφ στους αστυνομικούς και στον δικαστικό επιμελητή όταν πήγε να επιδώσει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πολυγύρου.

Υποδοχή με μολότοφ στους αστυνομικούς και στον δικαστικό επιμελητή όταν πήγε να επιδώσει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πολυγύρου.

Οι κακές γλώσσες βέβαια λένε πως τα προϊόντα αυτά είναι από το εμπόριο και ειδικά για το λάδι συνεργάζονται με παραγωγούς από την Καλαμάτα, οι ίδιοι ωστόσο τα προωθούν ως δικής τους παραγωγής. Από τις εξορμήσεις τους αυτές στη Ρωσία οι ζηλωτές μοναχοί επιστρέφουν με μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία συγκεντρώνουν από τις παρακλήσεις που αφήνουν οι πιστοί για να μνημονεύσουν τα ονόματά τους και να κάνουν παρακλήσεις στο Αγιον Ορος.

Ταχύπλοα, τζιπ και κοσμικές εμφανίσεις του ηγουμένου
Ενα πανό που γράφει «Ορθοδοξία ή Θάνατος» και μία μαύρη σημαία υποδέχονται τους πιστούς στη Μονή Εσφιγμένου, ενώ μια άλλη πινακίδα απαγορεύει την είσοδο «εις τους μακρυμάλληδες (κοινώς χίπηδες) και εις πάντας τους απρεπώς ενδεδυμένους». Ετσι κι αλλιώς πάντως μόνο οι? εκλεκτοί των ζηλωτών μπορούν να φιλοξενηθούν στη Μονή, που κρατά σφαλισμένη την πόρτα για όσους δεν γνωρίζει.

Ο ηγούμενος Μεθόδιος, ένας σκληρός ζηλωτής με ακραίες θέσεις. Μερικές φορές, ωστόσο, απεκδύεται τον μοναχικό βίο και συμπεριφέρεται σαν νεόπλουτος κοσμικός.

Ο ηγούμενος Μεθόδιος, ένας σκληρός ζηλωτής με ακραίες θέσεις. Μερικές φορές, ωστόσο, απεκδύεται τον μοναχικό βίο και συμπεριφέρεται σαν νεόπλουτος κοσμικός.

Η Μονή Εσφιγμένου έχει αποσχιστεί από τον Δεκέμβριο του 1965, όταν ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας προσευχήθηκε στα Ιεροσόλυμα με τον Πάπα Παύλο ΣΤ΄, σηματοδοτώντας την προσέγγιση των δύο εκκλησιών. Για τους ζηλωτές αυτό ήταν προδοσία και υποταγή στον Πάπα, άλλωστε το είπαν ξεκάθαρα στον κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο? υποδέχθηκαν στην τελευταία του επίσκεψη στο Αγιον Ορος, τον Οκτώβριο του 2011, αποδοκιμάζοντάς τον και φωνάζοντας «προδότη», «αίσχος».

Το 1972 η Μονή Εσφιγμένου διέκοψε κάθε επικοινωνία και συνεργασία με τις υπόλοιπες μονές και όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες και πλέον δεν αναγνωρίζει και δεν μνημονεύει τον Πατριάρχη.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος όταν εγκαινίασε το αντιπροσωπείο της νέας αδελφότητας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος όταν εγκαινίασε το αντιπροσωπείο της νέας αδελφότητας.

Παράλληλα, αποδέχτηκε τον παλαιοημερολογίτη «αρχιεπίσκοπο» Αυξέντιο Πάστρα, με επικεφαλής τον γέροντα Ευθύμιο, έναν σεβάσμιο και αρκετά μετριοπαθή ηγούμενο, οποίος δεν προκαλούσε και κρατούσε πάντα χαμηλούς τόνους. Το 1999 ο Ευθύμιος κοιμήθηκε και τον διαδέχτηκε ο γέροντας Μεθόδιος Παπαλαμπρακόπουλος, που είχε χειροτονηθεί ιερέας σε εκκλησία παλαιοημερολογιτών στην Αθήνα, στη συνέχεια ωστόσο αφορίστηκε και καθαιρέθηκε.

Περιστοιχισμένος από τους ιερομόναχους Σάββα και Γρηγόριο και τους μοναχούς Εφραίμ και Βαρνάβα, ο ηγούμενος Μεθόδιος είναι ένας σκληρός ζηλωτής, με ακραίες θέσεις και συμπεριφορά. Κατά διαστήματα βέβαια απεκδύεται τον μοναχικό του βίο και συμπεριφέρεται σαν νεόπλουτος κοσμικός, μιλώντας ενώπιον ακροατηρίου σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας, κατακεραυνώνοντας πάντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο δεν δίστασε να είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του εθνικιστικού Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου στη Λάρισα, όπου εξήρε τη δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης και καταφέρθηκε εναντίον του κ. Βαρθολομαίου.

Μία μαύρη σημαία που γράφει «Ορθοδοξία ή Θάνατος» υποδέχεται τους πιστούς της Μονής.

Μία μαύρη σημαία που γράφει «Ορθοδοξία ή Θάνατος» υποδέχεται τους πιστούς της Μονής.

Παράνομοι δίαυλοι επικοινωνίας
«Μόνο σηκωτούς θα μας βγάλουν από εδώ» και «αν επιχειρήσουν βίαιη επέμβαση, θα ανατινάξουμε το μοναστήρι», λένε οι ζηλωτές, που υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις τους στερούν ακόμη και τα βασικά, όπως είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης. Η αλήθεια ωστόσο είναι διαφορετική. Εδώ και χρόνια έχουν βρει διαύλους επικοινωνίας και έχουν στήσει ένα παράνομο δίκτυο να περνούν τρόφιμα και άλλα είδη, χωρίς κανέναν τελωνειακό έλεγχο, είτε από την ξηρά, είτε από τη θάλασσα. Αλλωστε διαθέτουν έναν… στόλο από 4 ταχύπλοα, 2 καΐκια ξύλινα και 7 οχήματα, από τζιπ και αγροτικό, μέχρι φορτηγό, τρακτέρ και εκσκαφέα. Με… ορμητήριο ένα διώροφο κτίριο στα Νέα Ρόδα, που αποτελεί δωρεά προς τη Μονή Εσφιγμένου προμηθεύονται τα πάντα. Είτε τα μεταφέρουν με σκάφη, είτε οδικώς, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στα χερσαία σύνορα από την πλευρά των Νέων Ρόδων. Από τα Νέα Ρόδα σε 15 λεπτά με Ι.Χ. φτάνουν στη θέση Καραούλι και μπαίνουν στον Αθω. Μετά από 15 λεπτά πεζοπορίας συναντούν έναν χωμάτινο δρόμο και εκεί τους περιμένουν οχήματα της Μονής.

Οσο για τα διαμονητήρια, οι πιστοί που θέλουν να πάνε στη Μονή, είτε χρησιμοποιούν γενικά διαμονητήρια που ισχύουν για όλα τα μοναστήρια -εκδίδονται 150 την ημέρα-, είτε, συνήθως, τα ειδικά διαμονητήρια-προσκλήσεις που τους προμηθεύουν ζηλωτές από τα κελιά και με αυτά κατευθύνονται προς τη Μονή.

Οι πηγές χρηματοδότησής τους είναι πολλές, από φανατικούς παλαιοημερολογίτες στην Ελλάδα, μέχρι οργανώσεις στις ΗΠΑ, επιπλέον εκμεταλλεύονται ακίνητα που έχουν στο όνομά τους, ενώ στο παρελθόν ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές τους ήταν γνωστός επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών.

Μαρία Ριτζαλέου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.