Νομικές κινήσεις και από τον ΠΑΟΚ

Εισήγηση στην UEFA για αποκλεισμό της Μέταλιστ!Το CAS επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Μέταλιστ σε «στημένο» αγώνα και πέταξε το «μπαλάκι» για ενδεχόμενη τιμωρία των Ουκρανών στην UEFA! Μία υπόθεση που αφορά άμεσα τον ΠΑΟΚ και ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα πρόκρισης στα play off του Champions League, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός novaΣΠΟΡ fm 94.6, από την Παρασκευή, όταν και εκδόθηκε η απόφαση του ανώτατου αθλητικού δικαστηρίου, υπήρξε και εισήγηση από την Πειθαρχική Επιτροπή για αποκλεισμό της Μέταλιστ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Από το 2007, η τροποποίηση του καταστατικού της UEFA απαγορεύει ρητά τη συμμετοχή ομάδων στις διοργανώσεις της, όταν εκείνες εμπλέκονται σε «στημένους» αγώνες, κάτι το οποίο αποδείχτηκε για τη Μέταλιστ με την χθεσινή απόφαση του CAS.

Μάλιστα το Σάββατο, η γαλλική ιστοσελίδα «le10sport.com» που αποκάλυψε πρώτη το όλο θέμα αναφέρεται στην ανάγνωση της ποινής του CAS από την Ευρωπαϊκή Oμοσπονδία και τονίζει ότι με βάση την απόφαση αυτή, η Μέταλιστ θα τιμωρηθεί με τριετή αποκλεισμό!

Ο novaΣΠΟΡΤ fm 94.6 αποκάλυψε επίσης ότι η επίσημη απόφαση της UEFA για την Μέταλιστ θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και θα γίνει η επόμενη κλήρωση για τα play off του Champions League και φυσικά θα έχει γίνει γνωστή η πρόκριση του ζευγαριού ΠΑΟΚ – Μέταλιστ (0-2 ο πρώτος αγώνας).

Η περίπτωση της Μέταλιστ θυμίζει έντονα εκείνη του Ολυμπιακού Βόλου, ο οποίος πριν από δύο χρόνια είχε αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τα «στημένα» παιχνίδια στην Ελλάδα.

Την ερχόμενη Τετάρτη (7/8) θα γίνει η ρεβάνς στο Χάρκοβο, όμως, μέχρι τότε, το πιο πιθανό είναι να μην έχει εκδοθεί απόφαση. Ο ελληνικός αθλητικός ραδιοφωνικός σταθμός επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες του έπειτα από επαφή με παράγοντα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (τονίζεται ότι δεν είναι Έλληνας), ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχετική εισήγηση για αποκλεισμό των Ουκρανών.

Επίσης, ενδεικτικό του ευρωπαϊκού «θορύβου» που έχει ξεσπάσει από το απόγευμα της Παρασκευής είναι το ερώτημα που θέτει η γαλλική ιστοσελίδα «le10sport.com», καλώντας την UEFA και το CAS να απαντήσουν πώς γίνεται για μία τόσο σοβαρή και κραυγαλέα υπόθεση για το «στημένο» παιχνίδι με την Καρπάτι το 2008, δεν υπήρξε σχετική απόφασή εδώ και τόσα χρόνια και σίγουρα πριν από τις 30 Ιουλίου 2013, ώστε να είχαν αποφευχθεί οι μετέπειτα συνέπειες.

Νομικές κινήσεις και από τον ΠΑΟΚ

Την ίδια ώρα στον ΠΑΟΚ δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική ομάδα έχει έννομο συμφέρον και η νομική υπηρεσία του «Δικεφάλου» με επικεφαλής τον Αχιλλέα Μαυρομάτη έχει κινητοποιηθεί, έχει βρει όλα τα δεδικασμένα παρόμοιων υποθέσεων για να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο τη θέση της, ενώ υπάρχει και δεδικασμένο ομάδας που αν και πήρε την πρόκριση, εκ των υστέρων αποκλείστηκε για εξωαγωνιστικούς λόγους και τη θέση της πήρε η ηττημένη. Το συγκεκριμένο δεδικασμένο αφορά την υπόθεση της Σιόν με τη Σέλτικ. Η Σιόν είχε προκριθεί επί των Σκοτσέζων, όμως στη συνέχεια η UEFA την απέκλεισε για οικονομικούς λόγους και έτσι στη διοργάνωση συνέχισε η Σέλτικ.

Παράλληλα, ο Ουκρανός δικηγόρος, Ντμίτρι Κορόμπκο, μιλώντας σε ΜΜΕ της πατρίδας του, με αφορμή την πιθανή τιμωρία της Μέταλιστ από την UEFA, δεν έκρυψε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πλέον είναι πιθανό: «Ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό. Είναι δύσκολο να πω, βέβαια, πως θα συμπεριφερθεί η UEFA. Σε κάθε περίπτωση, η Μέταλιστ έχει τη δυνατότητα μέσα σε 30 ημέρες να προσφύγει κατά της απόφασης στο CAS. Μπορεί να ζητήσει να μην εκτελεστεί η απόφαση. Εάν το CAS, όμως, αναστείλει το δικαστήριο, η UEFA είναι αναγκασμένη να εκτελέσει την απόφαση», δήλωσε συγκεκριμένα.

Να σημειωθεί ότι και στην ουκρανική ιστοσελίδα «fanat.ua» αναφέρεται ότι η απόφαση της UEFA θα ανακοινωθεί άμεσα και δεν αποκλείεται να είναι απογοητευτική για την Μέταλιστ. Μένει να φανεί ποια θα είναι η ετυμηγορία της UEFA και αν θα βγει ευνοημένος ο ΠΑΟΚ.

Δεν ανησυχούν οι Ουκρανοί…

Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης της Μέταλιστ, Σεργκέι Κουρτσένκο, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να τιμωρηθεί η ομάδα του για την εμπλοκή της στα «στημένα» παιχνίδια και αφού τόνισε ότι σέβεται την απόφαση του Δικαστηρίου της Λωζάνης, εξέφρασε τους προβληματισμούς του, αλλά και την αισιοδοξία του ότι η Μέταλιστ θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ευρώπη:

«Σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου της Λωζάνης. Το σημείο στο οποίο βγήκε η απόφαση μας προβληματίζει γιατί το θέμα υπάρχει από το 2008. Περιμένουμε για την απόφαση αυτή από τις αρχές του 2013».

Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης της αντιπάλου του ΠΑΟΚ εξέφρασε την πίστη του ότι η ομάδα δεν θα έχει συνέπειες: «Είναι περίπλοκο το θέμα αλλά η χρονική στιγμή της εξέτασης της υπόθεσης, ενώ παίζουμε για τα τα προκριματικά του Champions League μας δημιουργεί απογοήτευση.

Νομίζω ότι η απόφαση αυτή δεν θα είναι σημαντικές συνέπειες για την Μέταλιστ στο μέλλον. Θα διερευνηθεί το κύρος της και θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας».

Τα σενάρια για την τιμωρία της Μέταλιστ

Η ποινή της Μέταλιστ είναι σχεδόν σίγουρη αλλά το θέμα που προκύπτει είναι πως μπορεί να ωφεληθεί ο ΠΑΟΚ από όλο αυτό. Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τα σενάρια:

Το CAS καταδίκασε ανθρώπους της Μέταλιστ για «στημένο» παιχνίδι του 2008 στο πρωτάθλημα με την Καρπάτι και έχει να αντιμετωπίσει μία πολύ σοβαρή ποινή. Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν φαίνεται να την «γλιτώνει» αλλά το θέμα είναι πως μπορεί ο «Δικέφαλος του Βορρά» να έχει κέρδος.

Αν οι Ουκρανοί αποκλειστούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αυτό συμβεί πριν την κλήρωση της Παρασκευής, τότε ο ΠΑΟΚ θα πάρει κανονικά τη θέση της. Η Μέταλιστ όμως έχει δικαίωμα έφεσης, ακόμη και νέα προσφυγής στο CAS. Αυτό θα καθυστερήσει την τελεσίδικη απόφαση και αν γίνει κάτι τέτοιο τότε εκείνος που θα ωφεληθεί θα είναι ο επόμενος αντίπαλος της.

Στον ΠΑΟΚ κρατούν χαμηλούς τόνους αφού οι άνθρωποι της ομάδας γνωρίζουν όλες τις πλευρές της υπόθεσης και τηρούν στάση αναμονής.

δολ, sport-fm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.