Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιες ειδικότητες κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα

Αύγουστος 3rd, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Ποιες ειδικότητες κινδυνεύουν με διαθεσιμότηταΥπάλληλοι γενικών ή διοικητικών καθηκόντων που έχουν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου αλλά και προσωπικό που έχει μεταφερθεί από την Ολυμπιακή σε διάφορες υπηρεσίες των υπουργείων, συνθέτουν το προφίλ της πλειοψηφίας των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με βάση τα σχέδια στελέχωσης των δομών που κατέθεσαν όλα τα υπουργεία – πλην του υπ. Προστασίας του Πολίτη- για την κινητικότητα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η συνεργασία των υπουργείων αφορά το δεύτερο κύμα κινητικότητας του Σεπτεμβρίου όπου θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 8.290 υπάλληλοι.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί ανά υπουργείο αφορούν συνολικά 9.820 διαθεσιμότητες από όλα τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν -δηλαδή 1.530 περισσότερες από τον στόχο- προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγκαίρως αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπάρχει ικανοποίηση τόσο για την ανταπόκριση των υπουργείων καθώς επανεκκινείται η διαδικασία της αξιολόγησης δομών και προσωπικού, όσο και αισιοδοξία για την τελική επιτυχία στην επίτευξη του στόχου για τον Σεπτέμβριο.

Σε αρκετά σχέδια όμως ζητούνται διευκρινίσεις και αναλυτικότερα στοιχεία καθώς διαπιστώνεται από διοικητικούς παράγοντες ότι το φαινόμενο να «προστατεύεται» από την αξιολόγηση το μόνιμο προσωπικό και να επικεντρώνεται όλη η προσπάθεια στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου κυρίως όσους έχουν μεταφερθεί από την πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία.

Ποιες ειδικότητες κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναμένεται να εξετάσει τα σχέδια στελέχωσης και τις συμπληρώσεις που χρειάζονται.

Βασικοί πυλώνες
Τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Παιδείας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του νέου κύματος της διαθεσιμότητας καθώς συμμετέχουν με 6.000 υπαλλήλους συνολικά.

Σε 750 ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίοι θα ενταχθούν στο μέτρο της κινητικότητας εκ των οποίων 450 θα προέρχονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων, στην οποία σήμερα υπηρετούν περίπου 1.900 άτομα και οι 300 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπου σήμερα εργάζονται περίπου 2.800 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις αυτές δεν θα βασιστούν στη βαθμίδα εκπαίδευσης ή την ειδικότητα αλλά θα αφορούν σε μετάθεση αρμοδιοτήτων με βάση την αξιολόγηση δομών και την αναδιάταξη του Δημοσίου.

Για παράδειγμα στη Γραμματεία Δημοσίων Εργων εξετάζεται η μεταφορά αντικειμένων εργασίας που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές, σεισμούς ή πλημμύρες στις Περιφέρειες με το σύνολο του εργατικού δυναμικού που υπηρετεί σ΄ αυτές (από διοικητικούς έως τεχνικούς και κάθε άλλη ειδικότητα).

Στην περίπτωση της ΥΠΑ, όπως φαίνεται, την πόρτα της εξόδου θα δουν πρώτοι οι προερχόμενοι από την Ολυμπιακή, οι οποίοι είχαν μεταταχθεί εκεί και σήμερα ανέρχονται σε περίπου 250 άτομα (πιλότοι και τεχνικοί αεροσκαφών).

Ασφαλιστικά ταμεία – ΟΑΕΔ
Από ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ θα προέρχονται -σύμφωνα με πληροφορίες- οι 600 εργαζόμενοι που θα συνεισφέρει το υπουργείο Εργασίας στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ένας μικρός αριθμός αναμένεται να δει τον δρόμο της… εξόδου από την κεντρική υπηρεσία. «Σε πρώτη φάση η κινητικότητα -διαθεσιμότητα- απολύσεις στο υπουργείο Εργασίας είναι 600 άτομα.

Η δεύτερη φάση θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβρη μετά την αξιολόγηση των δομών του υπουργείου και των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει.

Από ό,τι διαφαίνεται σε πρώτη φάση πάμε σε χαμηλές κατηγορίες υπαλλήλων και σε δεύτερη φάση σε όλους πια μηδενός εξαιρουμένου», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία), Θανάσης Καποτάς.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 500 εργαζόμενοι από το πολιτικό προσωπικό, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα προέρχεται από μετατασσόμενους από την πρώην Ολυμπιακή.

Στα υπόλοιπα υπουργεία, οι ειδικότητες των εργαζομένων που θα ενταχθούν σε κινητικότητα τον Σεπτέμβρη αφορούν καθαρίστριες, φύλακες και οδηγούς, ενώ κυριαρχούν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου χαμηλών προσόντων που ανήκουν στον κλάδο γενικών καθηκόντων ή διοικητικού προσωπικού.

Τα δικαιολογητικά
Οι κατηγορίες υπαλλήλων που εξαιρούνται

Οι κατηγορίες υπαλλήλων που εξαιρούνται της διαθεσιμότητας (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, δικαστικοί συμπαραστάτες) θα πρέπει μετά τη διαπιστωτική πράξη κατάργησης της θέσης τους να καταθέσουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά, προκειμένου να εξαιρεθούν από την κινητικότητα σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι που εξαιρούνται θα πρέπει:

Για τους πολύτεκνους, να καταθέσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου ή γονέων σε ποσοστό 67% αυτό να πιστοποιείται από τον οικείο φορέα. Σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας, όπου το παιδί διανύει τη στρατιωτική του θητεία, να υπάρχει βεβαίωση από τον στρατό και αντίστοιχα από το πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ εάν σπουδάζει και είναι κάτω από 25 ετών.

Πιστοποιητικά
Για τους δικαστικούς συμπαραστάτες θα πρέπει η δικαστική απόφαση να είναι τελεσίδικη για να εξαιρεθεί ο υπάλληλος από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν εξαιρείται.

Υπάλληλος ο οποίος κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εν μέσω διαθεσιμότητας, υποβάλλει την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης.

Υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος του οποίου σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών, όπως ισχύει, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιρείται της διαθεσιμότητας εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του:

  • Πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α. σε ισχύ ή για το πριν από την 1η/1/2011 χρονικό διάστημα,
  • Γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%,
  • Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α. με ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αναρτήσει αναλυτικά τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να καταθέσουν όσοι εξαιρούνται της διαθεσιμότητας στην ιστοσελίδα του υπουργείου: www.ydmed.gr.

Ν. Β. ΤΣΙΤΣΑΣ, Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ, Μ. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ

This entry was posted on Σάββατο, Αύγουστος 3rd, 2013 at 08:09 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply