Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τζούλιαν Ασάνζ: Ζούμε στον εξτρεμισμό της εθνικής ασφάλειας

Αύγουστος 1st, 2013 by Χρήστος Μίμης

Διαμαρτυρία του ιδρυτή των WikiLeaks για την καταδίκη του στρατιώτη Μάνιγκ

Τζούλιαν Ασάνζ: Ζούμε στον εξτρεμισμό της εθνικής ασφάλειας«Εξτρεμισμό εθνικής ασφάλειας» επέρριψε στον Λευκό Οίκο ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μετά τη καταδίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τη διαρροή χιλιάδων απορρήτων εγγράφων των ΗΠΑ.

Ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 130 ετών. Το στρατοδικείο αθώωσε τον 25χρονο στρατιώτη για την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό, ωστόσο τον έκρινε ένοχο για 19 άλλες κατηγορίες.

Επαινώντας τον Μάνινγκ και χαρακτηρίζοντάς τον ως «την πιο σημαντική δημοσιογραφική πηγή που υπήρξε ποτέ», ο Ασάνζ δήλωσε ότι ο δικαστικός αγώνας του 25χρονοy στρατιώτη ήταν δίκαιος και ζήτηση να ανακληθεί η ετυμηγορία. «Η κυβέρνηση έκλεισε τον Μάνινγκ σε ένα κελί, και τον άφησε γυμνό στην απομόνωση προκειμένου να σπάσει», μια πράξη που θεωρείται καταδικαστέα από τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια. «Αυτό δεν είναι δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου και παραμένει για παραπάνω από ένα χρόνο.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο 25χρονος στρατιώτης, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τη διαρροή 700.000 απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης που θα ξεπερνά τα 130 έτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση πίεζε ώστε να επιβληθεί στον Μάνινγκ η μεγαλύτερη δυνατή ποινή θεωρώντας ότι οι πράξεις του έβλαψαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς παρέδωσε μεταξύ άλλων και απόρρητες εκθέσεις για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ είπε ότι η WikiLeaks και η νομική ομάδα του Μάνινγκ δεν θα σταματήσουν έως ότου ανακληθεί η απόφαση. «Αποτελεί ένα παράδειγμα εξτρεμισμού εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια άδικη απόφαση, η οποία δεν πρέπει να γίνει δεκτή και πρέπει να ανακληθεί», είπε.

Ο Ασάνζ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε εάν ο Μάνινγκ είχε στην πραγματικότητα δώσει στη WikiLeaks τα απόρρητα έγγραφα, χρησιμοποιώντας πάντα τη λέξη «υποτιθέμενη» όταν αναφερόταν στη διαρροή. Τόνισε ότι η WikiLeaks δεν αποκαλύπτει ποτές της πηγές της και πάντα τις προστατεύει.

το βήμα

This entry was posted on Πέμπτη, Αύγουστος 1st, 2013 at 15:56 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply