Την αρπαγή καταθέσεων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας χέρι από τον Σεπτέμβριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Αξιοποιώντας το νέο μητρώο καταθετών, η Εφορία με το πάτημα μερικών πλήκτρων στο τερματικό του TAXIS θα μπορεί να πληροφορείται τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φορολογουμένου και να προχωράει σε ταχύτατες κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών και συντάξεων.

Παράλληλα, και με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή, το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις τράπεζες να το ενημερώνουν για κινήσεις λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών (από 200.000 ευρώ και πάνω) και νομικών προσώπων (από 300.000 ευρώ). Στόχος υποτίθεται ότι είναι η φοροδιαφυγή αλλά και ο εντοπισμός του μαύρου χρήματος.

Οι προαναφερόμενες κινήσεις προβληματίζουν έντονα τα τραπεζικά στελέχη, τα οποία εκφράζουν ανησυχία, καθώς, εάν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να προκύψουν τεράστιες εκροές καταθέσεων. Ας σημειωθεί ότι φτάνουν τα 2.500.000 οι φορολογούμενοι πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Αν, λοιπόν, διαπιστώσουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τις όποιες τραπεζικές καταθέσεις έχουν χωρίς καν προειδοποίηση, τότε είναι πιθανό να προχωρήσουν σε άμεση ανάληψη των κεφαλαίων τους για να τα γλιτώσουν. Παράλληλα θα καλούνται οι εναπομείνασες επιχειρήσεις στη χώρα (που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ από την αρχή της ύφεσης) να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες και ότι δεν κάνουν φοροδιαφυγή.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι με τις ταχύτατες κατασχέσεις οι φορολογικές Αρχές αποκτούν τη δυνατότητα να μπαίνουν και να κατάσχουν ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς με μισθούς και συντάξεις, καταργώντας στην πράξη ακόμα και το σημερινό ακατάσχετο των 1.000 ευρώ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική διάταξη που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην οποία αναφέρεται επί λέξει: «Για να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2013, τη δυνατότητα της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο».

Το μυστικό κρύβεται στη φράση «δυνατότητα άμεσης χρέωσης», καθώς, όπως λένε οι γνωρίζοντες, θα δίνεται η ευκαιρία στις αρμόδιες υπηρεσίες φορολογικού ελέγχου, εάν διαπιστώσουν ότι μια οφειλή προς το Δημόσιο είναι ληξιπρόθεσμη, να επιδιώξουν την είσπραξή της εδώ και τώρα. Κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνει εισβάλλοντας στον τραπεζικό λογαριασμό του ανυποψίαστου οφειλέτη και αντλώντας το αντίστοιχο ποσό της οφειλής χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση. Πρόκειται για ένα μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί επειδή το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στα περίπου 8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «εισπράξιμα».

δημοκρατία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.