Το σχέδιο του υπ. Οικονομικών για τις παρατάσεις

«Ναι μεν, αλλά» για τις προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων

Με την αγωνία ζουν αυτές τις ημέρες εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι βλέπουν τις καταληκτικές προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να πλησιάζουν και την ίδια στιγμή διαπιστώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην προλάβουν να είναι εμπρόθεσμοι στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Οσοι υποβάλουν τα έντυπα της Εφορίας εκπρόθεσμα κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο και, το βασικότερο, η Εφορία να μην τους αναγνωρίσει τις αποδείξεις δαπανών, και αυτό θα έχει αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογία 10% επί του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης έχει καθημερινή επαφή με τους εκπροσώπους της τρόικας και προσπαθεί να τους πείσει ότι όσες δηλώσεις υποβληθούν λίγο μετά την καταληκτική προθεσμία δεν θα πρέπει να θεωρηθούν εκπρόθεσμες αλλά να εκκαθαριστούν στο τέλος Αυγούστου ως εμπρόθεσμες.

Για να συμβεί αυτό προϋποτίθεται ότι η τρόικα θα ανάψει το «πράσινο φως» στην πρόταση αυτή και, το βασικότερο, θα δεχθεί αυτό που ως σήμερα ίσχυε όταν υποβάλλονταν οι δηλώσεις απευθείας στις εφορίες, δηλαδή την εφαρμογή μιας «σιωπηρής» παράτασης.

Σε κάθε περίπτωση όμως από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι όσοι μπορούν να υποβάλουν εντός των προθεσμιών που λήγουν τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να το πράξουν χωρίς χρονοτριβές. Για τους υπόλοιπους ο σχεδιασμός είναι να τις δέχεται κανονικά το σύστημα Taxis, αλλά μένει σε συνεργασία με την τρόικα να ξεκαθαριστεί αν για καθυστέρηση στην υποβολή ολίγων ημερών θα επιβαρυνθούν ή όχι με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.

Ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργείου Οικονομικών είναι οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, ξεκαθαρίζοντας ότι το σύστημα Taxisnet θα δέχεται τις δηλώσεις κανονικά χωρίς κανένα «κλείδωμα». Η ηλεκτρονική πύλη θα παραμείνει συνέχεια ανοιχτή.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι γίνεται προσπάθεια να επιδείξει το υπουργείο Οικονομικών επιείκεια. Ωστόσο, προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει με σιγουριά εκατομμύρια φορολογουμένους ότι αν υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις τους δεν θα υποστούν καμία συνέπεια.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως βλέπουν ότι ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι ικανοποιητικός, καθώς κάθε ημέρα περίπου 150.000 έντυπα της Εφορίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Χθες το σύστημα Taxisnet εκκαθάρισε περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες αντίστοιχος αριθμός φορολογουμένων θα λάβει τα εκκαθαριστικά της Eφορίας.

Δεν θα συμβεί το ίδιο για εκείνους οι οποίοι μόλις πάτησαν το κουμπί αποστολής της φορολογικής δήλωσης ενημερώθηκαν από το σύστημα ότι θα πρέπει εντός 15 ημερών να στείλουν στην Eφορία όλα τα δικαιολογητικά της δήλωσης που αφορούν τα στοιχεία που έχουν συμπληρώσει.

Αυτό θα συμβεί σε εκείνους που είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι και την ίδια στιγμή έχουν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, όσοι έχουν δαπάνες όπως ιατρικές, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής κτλ., αλλά και σε όσους έχουν αναγράψει υψηλά ποσά παρακρατούμενων φόρων.

Για το θέμα της φοροδιαφυγής ο κ. Θεοχάρης δηλώνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις και αν κάποιος δεν κόψει 10 αποδείξεις το ΣΔΟΕ είναι υποχρεωμένο να βάλει λουκέτο.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.