Την ανάγκη σχεδίου εξόδου από την κρίση τονίζει ο Φώτης Κουβέλης

«Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο»Υπαρκτό θεωρεί ο Φώτης Κουβέλης το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, σπεύδει όμως να ξεκαθαρίσει ότι η χώρα χρειάζεται σχέδιο εξόδου από την κρίση και όχι εκλογές. Στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απαντά για τις επιδόσεις του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις και ασκεί σκληρή κριτική στους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης.

Ευθέως καταλογίσατε στον πρωθυπουργό εκλογικά σχέδια, τα οποία αργότερα ανατράπηκαν λόγω πιέσεων από τους Ευρωπαίους και την τρόικα. Τελικά, έχουμε πρωθυπουργό και κυβέρνηση περιορισμένων ευθυνών και αποφάσεων;

Υπήρχε σχέδιο εκλογών. Θεώρησαν ότι μπορούσε η Νέα Δημοκρατία, έστω και με επαναληπτικές εκλογές, υπό το βάρος διλημμάτων και πόλωσης, να πετύχει αυτοδυναμία. Οι αποτρεπτικές παρεμβάσεις των Ευρωπαίων εταίρων υπήρξαν. Όμως, το πότε θα γίνουν εκλογές είναι θέμα της εξέλιξης των πραγμάτων. Ιδιαίτερα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των μέτρων που τροφοδοτούν τη λιτότητα και την ύφεση, με ό,τι αυτά αντανακλούν στην κοινωνία και στις πλάτες των πολιτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ευθύνη για τις εξελίξεις που προκλήθηκαν είναι αποκλειστικά του κ. πρωθυπουργού. Και δεν είναι περιορισμένη.

Παρ’ όλα αυτά, το σενάριο της πρόωρης κάλπης, έστω και με μορφή απειλής, παραμένει ζωντανό. Εκτιμάτε ότι το φθινόπωρο η χώρα θα βρεθεί ενώπιον πολιτικών εξελίξεων; Θα είναι από επιλογή ή από «ατύχημα», αν συμβεί;

Η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα. Αυτή, όμως, δεν ταυτίζεται με τη συντηρητική πολιτική και τη διαρκή υποχώρηση στις πιέσεις της τρόικας. Η θέση της κυβέρνησης, ότι εάν κάποιο νομοσχέδιο, που είναι κρίσιμο και καίριο, δεν ψηφιστεί, την επόμενη κιόλας μέρα θα προκηρυχθούν εκλογές, υποβαθμίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και ακυρώνει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα. Η αποφυγή της κοινωνικής-πολιτικής αποσταθεροποίησης και του ενδεχομένου εκλογών από «ατύχημα» δεν θα γίνει με καταναγκασμό, αλλά με ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Το ενδεχόμενο να προκύψουν εκλογές από επιλογή, βεβαίως δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πάντως, αν όπως υποστηρίζετε, η δικομματική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται και αποδέχεται ανεφάρμοστα μέτρα, τότε γιατί να παραμείνει στη θέση της;

Οι αλλεπάλληλες εκλογές δεν είναι λύση. Δεν βοηθάει τη χώρα κάθε κόμμα να προσβλέπει διαρκώς σε εκλογές για να εφαρμόσει το δικό του «καθαρό» πρόγραμμα. Η τεχνική πόλωση και η λογική μαύρου-άσπρου ευνοούν μόνο μικροκομματικές επιδιώξεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να ξεπεραστεί η εικόνα της δημοσκοπικής κάμψης που εμφανίζει η ΔΗΜΑΡ; Πού αποδίδετε αυτό το γεγονός;

Ποτέ δεν πολιτευτήκαμε με βάση τις δημοσκοπήσεις. Αυτές είναι «φωτογραφίες» που δεν αποτυπώνουν τη δυναμική των εξελίξεων. Όποια κάμψη έχουμε, εκφράζει την ανάγκη να απαντηθούν ερωτήματα σε σχέση με την επανατοποθέτησή μας στο πολιτικό σκηνικό. Η δημοσκοπική υποχώρηση θα αντιστρέφεται όταν γίνονται ευδιάκριτα όσα επισημάναμε και αναδειχθεί η υπεύθυνη, δημοκρατική και μεταρρυθμιστική πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ και στη νέα φάση.

Θεωρείτε ότι σας αφορά το κάλεσμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συνεργασία με την Αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας έως την Αριστερά της αριστεράς; Ποιες είναι οι προγραμματικού χαρακτήρα προϋποθέσεις που βάζετε;

Στην κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα η διάκριση μεταξύ Δεξιάς / Αριστεράς συμφύεται με το διαχωρισμό ευρωπαϊκός ή μη προσανατολισμός. Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, δεν είναι λύση οι μονομερείς ενέργειες καταγγελίας του Μνημονίου και αποκήρυξης του χρέους. Δεν μας ενδιαφέρει ένα κάλεσμα που, στο όνομα της Αριστεράς, θα ρίξει τη χώρα σε δρόμους διακινδύνευσης της παραμονής της στο ευρώ και την Ε.Ε.

Ως κυβερνητικοί εταίροι με το ΠΑΣΟΚ, διατηρούσατε ανοιχτούς διαύλους και αναπτύσσατε κοινές πρωτοβουλίες. Οι γέφυρες κόπηκαν μετά την αποχώρησή σας από την κυβέρνηση;

Οι γέφυρες προϋποθέτουν κοινή στάση τουλάχιστον σε μείζονα ζητήματα και κρίσιμες καμπές. Είναι μπροστά μας οι προτάσεις νόμου που συνυπέγραψε το ΠΑΣΟΚ προτού υπαναχωρήσει και περιμένουμε να δούμε τη στάση του.
Αντικειμενικά, όμως, το ΠΑΣΟΚ με την επιλογή του ωθείται στην αποδοχή συντηρητικών πολιτικών.

Αισθάνεστε προδομένος από τη στάση του κ. Βενιζέλου για το θέμα της ΕΡΤ;

Ο κ. Βενιζέλος δικαιούται να κάνει τις επιλογές του. Αν αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ, για το θέμα, επί παραδείγματι, της ΕΡΤ και του αντιρατσιστικού νόμου, ας το κρίνουν οι πολίτες. Πιστεύω ότι αν αυτό έπραττε, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και καλύτερα. Δικές του οι επιλογές, δικές του και οι ευθύνες.

 

One thought on “Φώτης Κουβέλης: «Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο»”
  1. Πάντα θαύμαζα τους πολιτικούς που σου απαντούσαν χωρίς να απαντούν. Σας ρώτησαν αν θα συνεργαζόσασταν με το Σύριζα και εσείς είπατε: Δεν μας ενδιαφέρει η μονομερής διαγραφη του χρέους που θα βάλει σε κίνδυνο τη χώρα ως προς την παραμονή της στην ΕΕ και στο ευρώ. Ούτε και τον Σύριζα τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Πόσο πιο εντονα να το πει; Απεναντίας που ενδιαφέρεται να δέσει για τα καλά την Ελλάδα στο άρμα της ΕΕ και του ευρώ. ΄Αρα να το πάρουμε σαν θετική απάντηση αυτό ως προς τη συνεργασία σας με το Σύριζα; Μας δουλεύετε κανονικά. Λες και εσείς αποφασίζετε κι όχι τα αφεντικα σας. Αν σας πουν να τρέξετε να στηριξετε μια κυβέρνηση Σύριζα θα τρέξετε. Εδώ υπακούσατε και στηρίξατε μια κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.