Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ερώτηση του βουλευτή Π.Ε. Γρεβενών κ. Τιμολέοντα Κοψαχείλη για τον έγκαιρο προσδιορισμό των βοσκοτόπων

Ιούλιος 27th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020

Την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013 ο βουλευτές της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Γρεβενών κ. Τιμολέων Κοψαχείλης κατέθεσαν ερώτηση προς των Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη με θέμα:  «Έγκαιρος προσδιορισμός των βοσκοτόπων που θα ενεργοποιούν δικαιώματα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξήχθη στις 13 Μαρτίου έγινε συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (“ΚΑΠ”) που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2014 για την επόμενη επταετία. Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις 18-19 Μαρτίου 2013, κατέληξε σε μία γενική πολιτική προσέγγιση για τη νέα ΚΑΠ. Τη συζήτηση ακολούθησε ψηφοφορία για την οριστικοποίηση των θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις, τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, την ενιαία κοινή οργάνωση αγοράς και τον οριζόντιο κανονισμό για τη δημοσιονομική διαχείριση και τον έλεγχο της εφαρμογής της “ΚΑΠ”.

Ο νέος ορισμός των βοσκοτόπων που συμπεριλαμβάνει και την ξυλώδη βλάστηση, και δεδομένου ότι οι βοσκότοποι συνδέονται πλέον με την επιλεξιμότητα των εκτάσεων στις άμεσες ενισχύσεις, θα βοηθήσει σημαντικά να ενταχθούν πολλές εκτάσεις της χώρας στο σύστημα της ενιαίας ενίσχυσης, και να αυξηθούν σημαντικά οι πόροι για την κτηνοτροφία.

Στη χώρα μας γύρω στα 29 εκατ. στρέμματα είναι βοσκότοποι, και η καλλιεργούμενη έκταση γύρω στα 25 εκατ. στρέμματα. Το ότι διευρύνεται ο ορισμός των βοσκοτόπων, σημαίνει δυνητικά ότι μπορεί να στηριχτεί η κτηνοτροφία της χώρας μας. Αναμένεται να εξοικονομηθεί κονδύλι άνω των 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί για τη στήριξη κυρίως της ορεινής κτηνοτροφίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Έχουν προσδιοριστεί ποιοι από τους βοσκότοπους της χώρας μας είναι επιλέξιμοι για την ενιαία ενίσχυση;
2. Έχει μελετηθεί η αντιστοιχία της υπάρχουσας κτηνοτροφίας ανά περιοχή, έτσι ώστε να γνωρίζουν ποιοι κτηνοτρόφοι και πόση έκταση μπορούν να νοικιάσουν και να δηλώσουν στο ΟΣΔΕ , έτσι ώστε να ενεργοποιήσουν τα νέα δικαιώματα;».

Γραφείο Τύπου

Τιμολέοντα Κοψαχείλη
Βουλευτή Π.Ε. Γρεβενών

This entry was posted on Σάββατο, Ιούλιος 27th, 2013 at 08:53 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply