Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι χρειάζεται «αλλαγή εκ βάθρων»

Χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι χρειάζεται «αλλαγή εκ βάθρων» Νέος γύρος αλλαγών έρχεται στο Ασφαλιστικό, με την αρχή να γίνεται από τα εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις. Στόχος είναι να δημιουργηθούν στα ταμεία πρόνοιας και επικουρικής ασφάλισης ατομικοί λογαριασμοί με την ασφαλιστική πορεία του κάθε εργαζόμενου.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο Mega σημείωσε πως «το ασφαλιστικό σύστημα με τη σημερινή του μορφή δεν είναι βιώσιμο» και απαιτείται «αλλαγή εκ θεμελίων».

Κρίσιμη θα είναι η επόμενη επίσκεψη της τρόικας, καθώς αν δεν καλυφθεί η μαύρη τρύπα θα τεθεί θέμα νέων παρεμβάσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Σημειώνεται πως η ρύθμιση χρεών δεν αποδίδει καρπούς, καθώς αναμένεται να εισπράττονται 30 και όχι 100 εκατομμύρια τον μήνα. Πέντε είναι τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο:

1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ το 2014. Για τον καθορισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη μία σειρά παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου (ακόμα και το κύμα φυγής). Θα δημιουργηθούν «ατομικοί λογαριασμοί» για κάθε εργαζόμενο.

2. Οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις. Θα δημιουργηθούν και στα επικουρικά ταμεία «ατομικοί λογαριασμοί» και σε όσα ταμεία είναι ελλειμματικά θα υπάρξουν παρεμβάσεις.

3. Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση και επομένως τα ταμεία θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τα ελλείμματα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, που σχεδόν τέσσερις στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές. Παράλληλα πρέπει να καλυφθεί ένα κενό 600 εκατομμυρίων τη διετία 2013- 2014 λόγω της μη επιβολής εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.