Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Χειρότερα» από τα κανονικά τα τσιγάρα μενθόλης

Ιούλιος 26th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Σύμφωνα με την FDA είναι πιο επιβλαβή για τη δημόσια υγεία

«Χειρότερα» από τα κανονικά τα τσιγάρα μενθόληςΤα τσιγάρα με γεύση μέντας είναι «χειρότερα» για τη δημόσια υγεία, από ό,τι τα κανονικά, όπως δείχνουν τα πρώιμα αποτελέσματα μελέτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, η FDA υποστηρίζει ότι πρόκειται να επιχειρήσει περιορισμούς στη διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων στην αγορά. «Τα τσιγάρα μενθόλης φάνηκε να θέτουν τη δημόσια υγεία σε μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τα κανονικά τσιγάρα» αναφέρει η αμερικανική υπηρεσία στη μελέτη της.

Κίνδυνος με «καμουφλάζ» μέντας

Τα τσιγάρα μενθόλης, ακριβώς επειδή έχουν πιο ευχάριστη γεύση, μπορούν να οδηγήσουν ευκολότερα στον εθισμό των νέων στο κάπνισμα, ενώ καθιστούν το κόψιμο της βλαβερής συνήθειας πιο δύσκολη υπόθεση.

Τα τελευταία ευρήματα της FDA έρχονται να προστεθούν σε εκείνα μιας μεγάλης μελέτης του 2011, η οποία υποδείκνυε ότι η απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης θα μπορούσε να ωφελήσει τη δημόσια υγεία. Η αμερικανική αρχή ωστόσο, τόνισε ότι πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα των συγκεκριμένων προϊόντων καπνού.

Από την πλευρά τους οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες, υποστηρίζουν ότι τα τσιγάρα μενθόλης δεν θα πρέπει να διέπονται από διαφορετικούς κανονισμούς και νόμους σε σχέση με τα υπόλοιπα τσιγάρα.

Προηγούμενη μελέτη του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, είχε δείξει ότι στις ΗΠΑ, τα πρωτεία ανάμεσα στους καπνιστές που επιλέγουν τα εν λόγω προϊόντα κατέχουν οι Αφροαμερικανοί σε ποσοστό που ξεπερνάει το 70%, ενώ οι λευκοί καπνιστές τσιγάρων μενθόλης αγγίζουν το 25%.

Ειρήνη Βενιού

This entry was posted on Παρασκευή, Ιούλιος 26th, 2013 at 11:51 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply