Όπως αποδείχθηκε, έπαιρναν και δεύτερη σύνταξη, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται το επίδομα, καθώς ξεπερνούν το εισοδηματικό κριτήριο των 850 ευρώ το μήνα

Oι διασταυρώσεις της ΗΔΙΚΑ «έκαψαν» 1.624 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε, ελάμβαναν και δεύτερη σύνταξη, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται το επίδομα, καθώς ξεπερνούν το εισοδηματικό κριτήριο των 850 ευρώ το μήνα, που ορίστηκε με νόμο το 2011.

Η καταβολή του επιδόματος θα διακοπεί από τις 30 Ιουλίου για τους 1.624 συνταξιούχους, που προφανώς είχαν βεβαιώσει ψευδώς ότι δεν παίρνουν από άλλο ταμείο σύνταξη η ΕΚΑΣ, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που εισέπραξαν αναδρομικά από την 1/1/2013.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, που εκδόθηκε σήμερα, θα αποσταλούν στα υποκαταστήματα που ανήκουν οι ως άνω συνταξιούχοι «καταστάσεις διακοπής καταβολής του Ε.Κ.Α.Σ. λόγω υπέρβασης του κριτηρίου των 850,00 ευρώ», ανά υποκατάστημα, προκειμένου να επανελεγχθεί το δικαίωμα στην καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. (στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη και εσφαλμένα δόθηκε η πληροφορία αυτή από την Ε.Σ.Ε.Π.Σ.).

«Σε πρώτη φάση θα γίνει επανέλεγχος και ταυτοποίηση με τα ΑΦΜ και τα ΑΜΚΑ» τονίζει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, κ. Διονύσιος Πατσούρης, γιατί δεν αποκλείεται να διαπιστωθούν λάθη του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ, που για πρώτη φορά μπορεί να διασταυρώνει στοιχεία από όλα τα ταμεία. Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων αφορούν το έτος 2013. Στη συνέχεια οι ελεγκτές θα πρέπει να ερευνήσουν εάν υπάρχει υπέρβαση του ως άνω ποσού σύνταξης για το 2012 και για το 2011 που θεσμοθετήθηκε το κριτήριο των 850,00 ευρώ με τη διάταξη του άρθ. 34 του ν. 3996/2011».

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει αυτή η υπέρβαση, θα υπάρξει αξίωση επιστροφής των χρημάτων και για τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ανάλογες διασταυρώσεις θα γίνουν και στα υπόλοιπα ταμεία.

Το οξύμωρο είναι ότι πρώτα θα κοπεί το επίδομα στις 30 Ιουλίου και μετά θα γίνει διερεύνηση για τυχόν λάθη της ΗΔΙΚΑ.

Άρα, χαμένος θα βγει ο συνταξιούχος ο οποίος, αν έπεσε θύμα του ηλεκτρονικού συστήματος, είναι σίγουρο ότι θα καθυστερήσει να εισπράξει και πάλι το ΕΚΑΣ.

Μαίρη Λαμπαδίτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.