Αφορά περίπου το 50% των ασφαλισμένων στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς περίθαλψη οι έμποροι λόγω μη καταβολής εισφορώνΧωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μένουν ή κινδυνεύουν να μείνουν οι περισσότεροι έμποροι και επαγγελματίες του νομού Θεσσαλονίκης καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. 

Αν και δεν είναι γνωστός ο αριθμός των επαγγελματιών και εμπόρων που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μια εικόνα της κατάστασης σκιαγραφούν τα στοιχεία του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τα οποία το 50% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές.

Τα παραπάνω επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μανδρίνος, υπενθυμίζοντας ότι το 97% των επαγγελματιών έχει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απ’ αυτούς το 60% είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Ο κ. Μανδρίνος υπογράμμισε ότι η Ομοσπονδία αριθμεί 120.000 μέλη, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές που οφείλει να καταβάλει ο κάθε επαγγελματίας ή έμπορος στον ΟΑΕΕ ανέρχεται στα 600-800 ευρώ το μήνα, ποσό που είναι πολύ υψηλό σε μια εποχή που τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της στέρησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η Ομοσπονδία έχει στείλει υπομνήματα τόσο στους ασφαλιστικούς φορείς όσο και στα αρμόδια υπουργεία, ενώ πρόσφατα ζήτησε συνάντηση με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

«Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό ζητήσαμε στις 10 Ιουλίου από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης μια συνάντηση προκειμένου να δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε τα μέλη μας που χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τουλάχιστον να έχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», πρόσθεσε ο κ. Μανδρίνος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για τον ΟΑΕΕ που διαβίβασε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων, το 2012, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πλήρωσαν εισφορές και οι οφειλές έχουν ανέλθει στα 5,9 δισ. ευρώ.

Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλιση τους στο Ταμείο, αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ.

Το πρώτο τετράμηνο του 2013 τα έσοδα του ΟΑΕΕ από ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 8,5%.

ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.