Προσωπική επίθεση του Σκοπιανού Προέδρου κατά ΣαμαράΜε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά παρενέβη χθες ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, κληθείς να σχολιάσει την απαντητική επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον Σκοπιανό ομόλογό του, με την οποία αρνήθηκε την πρόταση  για διμερείς πολιτικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Μεταφέροντας εσκεμμένα το πεδίο της αντιπαράθεσης μακριά από την ουσία του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, θέμα για το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία υπό την αιγίδια του ΟΗΕ και του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο κ.Ιβάνοφ καταλογίζει στην ελληνική πλευρά ευθύνες για τη μή εξεύρεση λύσης.

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, «η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώνει αυτό που λέμε: ότι η “Μακεδονία” δεν έχει με ποιον να συνομιλήσει για να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος».

«Ο διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. Ολες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά» σημειώνει ο κ.Ιβάνοφ και επιτίθεται προσωπικά κατά του κ.Σαμαρά, λέγοντας τα εξής: «Δεν πρέπει να αναμένεται τίποτε το διαφορετικό από έναν άνθρωπο που πριν από δύο δεκαετίες δημιούργησε το πρόβλημα και τώρα θέλει να αποφύγει την επίλυση του»…

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, στην επιστολή που έστειλε στις 15 Ιουλίου στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αρνήθηκε την πρότασή του για τη σύσταση ομάδων διαπραγματευτών και για απευθείας συναντήσεις των ίδιων των πρωθυπουργών προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, καθώς και την ταυτόχρονη άρση των όποιων εμποδίων της Ελλάδας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ.

Ο κ.Σαμαράς, απαντώντας στην επιστολή που είχε στείλει στις 27 Ιουνίου ο κ.Γκρούεφσκι καλεί τη σκοπιανή πλευρά να κινηθεί στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας «πραγματικής και όχι κατ’ επίφασιν λύσης», υπενθυμίζοντας στον Σκοπιανό πρωθυπουργό ότι «ρητορική και πράξεις της σκοπιανής πλευράς όχι μόνο θέτουν εμπόδια στην κατανόηση των δύο πλευρών, αλλά στρέφουν και τον λαό σας κατ’ ουσίαν εναντίον της Ελλάδας, με το να κατηγορείται συστηματικά η Ελλάδα για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει η χώρα σας».

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.