ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αντιπαράθεση Καψή - Τσίπρα για τη ΝΕΡΙΤΤην αντίδραση του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή προκάλεσε η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, μιλώντας στη βουλή, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη “Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση”, του είπε ότι δεν περίμενε να αναλάβει μια τέτοια θέση, αυτός «ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε Μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο».

«Έχω πει ότι μπορώ να απαντήσω γι΄ αυτά που λέω, γι΄ αυτά που κάνω, όχι γι΄ αυτά που είμαι. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν ήμουν ούτε άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ούτε δέχθηκα ποτέ να πάω στο δημόσιο, αλλά αναγκάστηκα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, ακολούθησα την πορεία που ακολούθησα», είπε ο κ. Καψής.

«Η μομφή που κατέθεσα δεν ήταν μομφή για τις απόψεις ή τις πράξεις σας. Αλλά όταν εδώ υπάρχει μια φανερή σύγκρουση συμφερόντων, γιατί δεν ήρθατε να υπηρετήσετε ένα σχέδιο που είναι το δικό σας σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο συγκροτημένο με συγκεκριμένη κατεύθυνση το κλείσιμο της ΕΡΤ, την υποβάθμιση της ΕΡΤ – και μη μου πείτε ότι ο νέος φορέας θα μπορεί να είναι ποιοτικά και ουσιαστικά καλύτερος με τις μισές δαπάνες και με το προσωπικό- το κλείσιμο και η υποβάθμιση της ΕΡΤ είναι λοιπόν εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις, όφελος προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους. Εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέμεινε ότι ο κ.Καψής πρέπει να απαντήσει για «το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει όλη αυτή η περιπέτεια στον ελληνικό λαό».

Εγώ απάντησα στο ζήτημα ηθικής τάξης, ανταπάντησε ο κ.Καψής. Το σχέδιο που θα υπηρετήσω θα το δείτε και θα το κρίνετε. Αλλά θέμα ηθικής τάξεως δεν υφίσταται, σημείωσε.

Αντιπαράθεση Καψή - Τσίπρα για τη ΝΕΡΙΤ

Στην ομιλία του, στη διάρκεια της συζήτησης για τη Νέα Δημόσια Τηλεόραση, ο κ.Τσίπρας απέδωσε την απόφαση για κατάργηση της ΕΡΤ αφενός σε λόγους εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, αφετέρου σε «ενόχληση» των κυβερνώντων από την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. «Κάνατε κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε οι συνταγματάρχες το ’67. Επιλέξατε να ταυτίσετε την πολιτική σας με το μαύρο που επιβάλλατε στις οθόνες της τηλεόρασης» ανέφερε, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Καταλήγοντας ο κ.Τσίπρας παρουσίασε το «όραμα» του ΣΥΡΙΖΑγια την ΕΡΤ, μιας πλουραλιστικής δημόσιας τηλεόρασης, ανεξάρτητης και αντικειμενικής και χωρίς μηχανισμούς, χωρίς εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. «Το ρολόι θα γυρίσει στις 11 Ιουνίου. Θα επαναλειτουργήσει η πραγματική ραδιοτηλεόραση. Όχι από μονταζιέρες και εγκάθετους», είπε.

Αντιπαράθεση Καψή - Τσίπρα για τη ΝΕΡΙΤ

Των κυβερνητικών αποφάσεων υπεραμύνθηκε σε παρέμβασή του ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε όπως η 21η Απριλίου, και να στείλει τάνκς και ΜΑΤ,που θα ήθελαν ορισμένοι ,καθώς είναι δημοκρατικά εκλεγμένη. Κάλεσε δε τον κ.Τσίπρα να αποφεύγει τις φωτογραφίες με συνδικαλιστές της ΕΡΤ.

Κεδίκογλου: Ο κ.Τσίπρας δεν είπε λέξη για τα σχέδιά του

Αντιπαράθεση Καψή - Τσίπρα για τη ΝΕΡΙΤ

Πρακτικές που γυρνάνε τη χώρα πίσω και υπόθαλψη κομματικών πρακτικών και συνδικαλιστικών στελεχών, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Απηύθυνε μομφή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αποφεύγει να καταδικάσει την επίθεση κατά του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο «Αττικόν» και καταλόγισε στον κ.Τσίπρα και σε στελέχη του ότι ενώ καθίστανται μάρτυρες εμφυλιοπολεμικών συνθημάτων δεν αντιδρούν.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα νωρίτερα αυτός καταλόγισε στην κυβέρνηση για την κατάργηση της ΕΡΤ, τον κατηγόρησε ότι επιδίδεται σε λόγια «και πάλι όμως χωρίς να παρουσιάσει κανένα σχέδιο», ενώ δεν βρίσκει κανένα λόγο για το νομοσχέδιο με το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά μια Δημόσια Τηλεόραση ανέπαφη από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις.

Απευθυνόμενος εκ νέου στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν λένε λέξη για το γεγονός ότι σε αυτό το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται πλήρως η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης με τρόπο που δεν μπορεί καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα να παίξει τα παιχνίδια του παρελθόντος.

«Η κυβέρνηση τόλμησε το πρωτοφανές: Να απεμπολήσει κάθε δυνατότητα ελέγχου», τόνισε και συμπλήρωσε διερωτώμενος: «Αν μπορούσαμε να κάνουμε όσα λέτε, τότε γιατί να απεμπολήσουμε ένα τέτοιο όπλο;». «Δεν είναι σωστό. Στη Νέα Ελλάδα το Δημόσιο δεν θα ανήκει σε κυβερνήσεις, κόμματα και συντεχνίες. Θα ανήκει στο λαό», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

«Είπε πολλά ο κ. Τσίπρας, αλλά και πάλι δεν είπε λέξη για τα σχέδια του. Μόνο βέβαιο είναι ότι θέλει να οδηγήσει στη χρεοκοπία τη χώρα. Γι’ αυτό δεν έχει κανένα πρόβλημα να πει ότι θα επαναλάβει τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Να ξαναφτιάξει την παλιά ΕΡΤ με όλες τις παθογένειες του παρελθόντος. Δεν με εκπλήσσει η αντιπάθεια του κ. Τσίπρα προς όσους σταδιοδρόμησαν στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης: «Το γεύτηκα χθες εγώ και σήμερα ο κ. Καψής. Όχι μόνο γιατί τα θέλει όλα στο Δημόσιο, αλλά και γιατί προτιμά κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές και προϊόντα του κομματικού σωλήνα. Με αυτούς μεγάλωσε, αυτούς εμπιστεύεται και σε έναν τέτοιον πρώην διευθυντή της ΕΡΤ αναφέρθηκε ο κ. Κοντονής. Του επισημαίνω ότι ο εν λόγω κύριος έχει καταγγελθεί από την ΕΣΗΕΑ για το διαβλητότατο διαγωνισμό συμβασιούχων που έκανε τον Φεβρουάριο του 2012 που έβαλε τους δικούς του».

«Οι επιτιθέμενοι στον Αδωνι Γεωργιάδη φώναζαν «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς»

Ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε, εξ άλλου, τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «απέφυγε να πράξει το δημοκρατικώς αυτονόητο, να καταδικάσει τη βίαιη επίθεση, τη χειροδικία εναντίον του υπουργού Υγείας, που είχε προσέλθει για διάλογο με τους εργαζόμενους στο Αττικό νοσοκομείο».

«Δυστυχώς δεν με εκπλήσσει. Βλέπετε το ανατριχιαστικό εμφυλιοπολεμικό σύνθημα «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – Μελιγαλάς» που φώναζαν οι επιτιθέμενοι σήμερα στον Αδωνι Γεωργιάδη είναι το ίδιο που άκουγαν ο αρχηγός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν πήγαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και χαμογελούσαν αυτάρεσκα. Προειδοποίησα χθες από το βήμα για τις επικίνδυνες συνέπειες των εμπρηστικών λόγων που ανάβουν πυρκαγιές. Δεν εισακούστηκα και δυστυχώς σήμερα είδαμε μια φυσική συνέπεια».

Ακόμη αναρωτήθηκε «αν αναλογίζονται τις ευθύνες τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που από αυτό το βήμα έδιναν ραντεβού εμφυλίου πολέμου στα γουναράδικα».

Βούτσης: Δεν ειπώθηκαν τέτοια συνθήματα

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης είπε ότι ποτέ, ούτε παρουσία του κ. Τσίπρα, ούτε κανενός, όλες αυτές τις ημέρες στην ΕΡΤ δεν ειπώθηκαν – ούτε κατ’ υπόνοια – συνθήματα σαν αυτό που είπατε. «Σας διαβεβαιώνω απολύτως και παρακαλώ να ελέγξετε τις πηγές σας. Ήμασταν παρόντες και δεν υπάρχουν τέτοια συνθήματα. Όπως και σήμερα, αν δείτε όλα τα μπλογκς ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης δεν είπε ούτε καν υπαινίσσεται τέτοιο σύνθημα. Είστε ο μόνος που το είπατε», είπε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τον κ. Κεδίκογλου: «Αν δεν είστε σίγουρος για αυτά που λέτε, είναι πολύ προβληματικό, διότι ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Υπάρχει κι ένα παρελθόν στο κόμμα σας – να μην ανοίξουμε τέτοια θέματα».

Απαντώντας ο κ. Κεδίκογλου είπε πως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας το είπε σε συνέντευξή του για το σύνθημα, ενώ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να δουν τα βίντεο από τις επισκέψεις των στελεχών σας στην Αγία Παρασκευή», γιατί – όπως είπε – υπάρχει το πανό και ακούστηκε το σύνθημα.

Απόστολος Κακλαμάνης: Αν δεν κρατήσει η ΝΕΡΙΤ τα τρία κυκλώματα, δεν υπερψηφίζω

Να διασφαλίσει ότι η νέα Δημόσια Τηλεόραση θα κρατήσει και τα τρία τετρακαναλικά κυκλώματα, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, δηλώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ, ο κ. Κακλαμάνης άσκησε έντονη κριτική για την συμπεριφορά και την στάση ορισμένων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, ενώ δηκτικός ήταν για την στάση που τήρησε στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, απαντώντας έτσι στις διαρροές από το ΠΑΣΟΚ ότι απουσίαζε επειδή ήταν άρρωστος.

«Δεν ψήφισα χθες και κάποιος είπε ότι ήμουν αδιάθετος. Είμαι μια χαρά. Πολλοί θα ήθελαν να μην υπάρχω, όπως έλεγε ο γέρος της Δημοκρατίας – απελπίστηκαν από το λαό και εναπόθεσαν κάποιοι τις ελπίδες τους στον ύψιστο. Θα ζω όσο ο λαός με θέλει να έρχομαι εδώ. Δεν έχω ανάγκη από «χρυσοκάνθαρους» που δεν θέλουν να λειτουργούν δημοκρατικά τα κόμματα, μιλάνε χυδαία και δεν ανέχονται τους αγώνες», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

Συνέχισε δε λέγοντας: «Τα προβλήματα είναι πιο βαθιά και χρειάζεται από όλους αυτοκριτική. Αυτό το θέατρο που γίνεται την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο εδώ, είναι προσφορά σε εκείνους που θέλουν να σκοτώσουν μέσα στην συνείδηση του ελληνικού λαού ότι πραγματικά μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία, το κοινοβούλιο, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο συνδικαλισμός».

Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης επιτέθηκε κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσσιαλου κατηγορώντας τον για προσπάθεια να εξυπηρετήσει συμφέροντα ιδιωτικών καναλιών, τονίζοντας πως όταν είχε φτιάξει το νόμο για την ΕΡΤ περιφερόταν σ’ αυτά, δίνοντας συνεντεύξεις.

ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.