Παράθυρο Σόιμπλε για το κατοχικό δάνειο – Τι είπε για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για “κούρεμα” του χρέους, όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας όμως ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα και να έχουν εφορμοστεί τα μέτρα κανονικά, μέχρι το τέλος του 2014. Πάντως, αναγνώρισε ότι ανάμεσα στην τρόικα, υπάρχουν προβλήματα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πρέπει να επιλυθούν.

Όσον αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις, το απέκλεισε να δοθούν, ωστόσο τις διαχώρισε από την αποζημίωση του κατοχικού δανείου, το οποίο μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα (για το κατοχικό δάνειο), όμως, με τη συνθήκη του Λονδίνου αλλά και με τη δεύτερη συνθήκη, όταν έπεσε το Τείχος, η Ελλάδα συμφώνησε και υπέγραψε για τις γερμανικές αποζημιώσεις“.

Απαξιωτικός ήταν ο Γερμανός υπουργός για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κάρολο Παπούλια για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αφού ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι άκουσε ότι κάποιος της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεχίζοντας, είπε χαρακτηριστικά: “Έμαθα ότι επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά δεν μου είπαν τι συζήτησαν. Αλλά ακόμα και αν μου έλεγαν, δεν θα το σχολίαζα, σεβόμενος το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για το Επενδυτικό Ταμείο, αφού ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε το σεβασμό του για τις μεγάλες προσπάθειες και την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής, καταλήγοντας ότι εμπιστεύεται και στηρίζει την Ελλάδα.

Ο κ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, υπερθεμάτισε για το νέο ταμείο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για πολιτικό συμβολισμό αυτής της συμφωνίας, λέγοντας ότι η Γερμανία δείχνει και έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα για να βγει από την κρίση.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη με τον Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: “Για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία“.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο
Με κεφάλαια ύψους 450 εκατ. ευρώ ξεκινά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που προβλέπεται να δημιουργηθεί ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, και ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας KfW, dr. Ulrich Schroeder, παρουσία των Στουρνάρα και Σόιμπλε.

Σκοπός του Ταμείου, όπως έγινε γνωστό, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.

Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα“, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου ο κ. Χατζηδάκης. Η KfW, πρόσθεσε, στηρίζει έμπρακτα αυτήν την υπόθεση και εκτίμησε ότι η στήριξη από τη γερμανική πλευρά θα πείσει και άλλους επενδυτές να γίνουν μέτοχοι σε αυτήν την προσπάθεια, που σκοπεύει να αντιμετωπίσει ως ένα βαθμό το κενό χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε τον ισχυρό πολιτικό συμβολισμό που είχε η σημερινή υπογραφή, ότι δηλαδή “προχωρούμε μαζί με τους εταίρους μας, εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Γερμανία, δείχνει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και για το θέμα της ρευστότητας και γενικότερα στην προσπάθεια να υπερβούμε την κρίση“.

Παρών στη συνέντευξη ήταν ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος ξεκίνησε την προσπάθεια για τη δημιουργία του Ταμείου ως υπουργός Ανάπτυξης πριν από 3 χρόνια και τόνισε ότι μέσα από την Ελληνική αναπτυξιακή Τράπεζα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πολύ στοχευμένες δράσεις που οδηγούν στην εξωστρέφεια, στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ευχήθηκε δε η προσπάθεια μέχρι τέλος του χρόνου να πάρει σάρκα και οστά, έτσι ώστε από τον καινούργιο χρόνο οι επιχειρήσεις να τύχουν τη στήριξή της.

Με το μνημόνιο το ελληνικό Δημόσιο δηλώνει ότι σκοπεύει να συνεισφέρει το Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από οργανισμούς όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το Ταμείο, όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη σήμερα, θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του μνημονίου
Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:

-Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.

-Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.
Η KfW τονίζει επίσης ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και δηλώνει, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.

Τέλος το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Στις 2 μ.μ. ο Σόιμπλε συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό για 40 λεπτά (10 λεπτά περισσότερο από το προγραμματισμένο), ενώ ακολούθησε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδης.

Μετά τη σύσκεψη, οι κκ Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν συζήτηση “πρόσωπο με πρόσωπο”, ενώ μετά την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν δεκάλεπτη συνομιλία.

Ο Σόιμπλε αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ φέρεται να έκανε θετική αναφορά στη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι στο εξής θα επιταχυνθούν περισσότερο οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων.

newsit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.