Από τους 10 ταχύτερους αθλητές στην ιστορία των 100 μ. μόνο ο Μπολτ δεν έχει εμπλακεί σε υπόθεση ντόπινγκ


Σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις στίβου υπάρχουν πάντα 10» που κόβουν στα πλήθη την ανάσα. Τα 10″ που χρειάζονται για τα 100 μ. προς τη δόξα και το χρήμα ανεβάζουν επίσης την τεστοστερόνη, τα ερυθρά και άλλες ορμόνες και στοιχεία του ανθρώπινου οργανισμού. Βεβαίως όχι των θεατών αλλά εκείνων που παίρνουν θέση στα κουλουάρ.

Μετά τον εντοπισμό απαγορευμένων ουσιών στα δείγματα που έδωσαν οι Γκέι, Πάουελ αλλά και προ ημερών ο Κάρτερ, δημιουργείται μια πραγματικά συγκλονιστική μαύρη λίστα. Από τους 10 που έχουν σημειώσει τους ταχύτερους χρόνους στην ιστορία των 100 μ. μόνο ένας δεν έχει εμπλακεί σε υπόθεση ντόπινγκ. Δύο αποκλείστηκαν ισόβια και τα ρεκόρ τους δεν αναγνωρίστηκαν ενώ σε άλλους δύο έπεσαν πάνω τους σκιές αλλά απέφυγαν το σκοτάδι.

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΚΟΥΡΣΑ
Μια κούρσα με όλους αυτούς, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, θα ήταν σοκαριστικό θέαμα. Μια κούρσα 100 μ. με τον Μπεν Τζόνσον του διαστημικού για το 1988, 9″79 μέχρι τον Μπολτ του 9″58 (16/8/09, Βερολίνο)
Από τον αθλητή με τον 10ο καλύτερο χρόνο μέχρι εκείνον με τον δεύτερο, άπαντες θα είχαν σημειωθεί με ένα μεγάλο κόκκινο Χ ή ένα ερωτηματικό.

Ο Τζαμαϊκανός Στιβ Μάλινγκς με το 9″80 (4/6/2011, Λωζάννη) θα είχε την 10η καλύτερη επίδοση. Λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε θετικός στη διουρητική ουσία φουροσεμίδη και αποκλείστηκε διά βίου καθότι υπότροπος (διετής αποκλεισμός το 2004 για στεροειδή).
Το 9″79 του Μπεν Τζόνσον λόγω της στανοζολόλης δεν αναγνωρίστηκε, όμως είναι η 9η καλύτερη επίδοση.


Ογδοη, το 9″78 (16/6/1999, Αθήνα) του Γκριν. Ο Αμερικανός αποχώρησε από την ενεργό δράση στις 4/2/2008. Δύο μήνες αργότερα σε ανακρίσεις του FBI κατονομάστηκε ως ένας από τους 12 που έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών στο Σίδνεϊ. Αντέκρουσε τις κατηγορίες (που συνοδεύονταν με αποδεικτικά μεταβίβασης 10.000 δολ. σε άλλο λογαριασμό) και δεν τιμωρήθηκε.

Ιδια επίδοση (9″78) έχουν ακόμη δύο σπρίντερ. Ο Τζαμαϊκανός Κάρτερ (29/9/2010, Ριέτι), που βρέθηκε προ ημερών θετικός στο πρώτο δείγμα, και ο Αμερικανός Μοντγκόμερι (2002, Παρίσι), ο οποίος ομολόγησε την εμπλοκή στο σκάνδαλο της Balco!

Την 5η καλύτερη επίδοση πέτυχε ο Τζάστιν Γκάτλιν. Η επίδοση που του πιστώνεται είναι 9″79 επειδή το 9″77 της Αθήνας (2004) δεν αναγνωρίστηκε λόγω τεστοστερόνης! Τιμωρήθηκε με 8ετή αποκλεισμό. Ηταν συνεργάσιμος με τις Αρχές και η ποινή μειώθηκε στα τέσσερα χρόνια.

Ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ με το 9″72 έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση αλλά την Κυριακή ανακοινώθηκε πως βρέθηκε θετικός στο πρώτο δείγμα. Ο συμπατριώτης του Μπλέικ και ο Αμερικανός Τάισον Γκέι, με 9″69, κατέχουν τη δεύτερη και την τρίτη καλύτερη επίδοση.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Για τους Γκέι και Πάουελ ανακοινώθηκε την Κυριακή πως εντοπίστηκαν απαγορευμένες ουσίες στο α’ δείγμα, ενώ ο Μπλέικ ήταν ένας από τους πέντε Τζαμαϊκανούς που βρέθηκαν το 2009 να έχουν κάνει χρήση μεθυλεξανεμίνης. Στην εξέταση του β’ δείγματος, δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο και άπαντες αθωώθηκαν, όμως εξαιτίας της έφεσης που κατέθεσε η επιτροπή κατά του ντόπινγκ της Τζαμάικα έχασαν το Παγκόσμιο!

Ο μόνος της λίστας που δεν έχει σκιές στο όνομά του είναι ο Γιουσέιν Μπολτ, ο οποίος προς το παρόν νικάει ακόμη και τη σκιά του…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.