Την ψήφισή του πολυνομοσχεδίου αναμένουν Σαμαράς και Βενιζέλος – Βαρύ κλίμα στην Κ.Ο. της ΝΔ

Κοινοβουλευτική δοκιμασία για τη δικομματική κυβέρνηση

Κρίσιμο σταθμό για την μετέπειτα πορεία της δικομματικής κυβέρνησης αποτελεί η καθοριστικής σημασίας σημερινή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαρ. Τρικούπη βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό», καθώς η ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης αποτελεί και μια πολιτική δοκιμασία για τους κκ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο που ευελπιστούν να περάσουν το σημερινό σκόπελο χωρίς απώλειες.

Παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και ανεξάρτητα από την κριτική που ασκείται και από βουλευτές που στηρίζουν το δικομματικό συνασπισμό, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναμένουν ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες κατά την ψηφοφορία.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι όμως κατά πόσο θα εξελιχθεί ομαλά η εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας και των αναγκαστικών αποχωρήσεων – απολύσεων από τον δημόσιο τομέα. Και αυτό, διότι είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που σπάει το ταμπού των απολύσεων στον δημόσιο τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία από εδώ και πέρα.

Η κυβέρνηση μετά από τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ έκανε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις για να άρει τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις που καταγράφονταν στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Μάλιστα υπήρξε και συνάντηση το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου, όπου και συμφωνήθηκαν οι τροποποιήσεις επί του πολυνομοσχεδίου, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών και να μην εξέλθει η κυβέρνηση τραυματισμένη από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Πάντα σε μια ψηφοφορία όλα είναι ανοικτά και μπορεί να υπάρξουν ανατροπές και εκπλήξεις. Τέτοιες όμως δεν προβλέπονται για τη σημερινή ψηφοφορία, αν και δεν αποκλείεται να σημειωθεί μία μικρή έκπληξη και να καταγραφεί μία τουλάχιστον διαφοροποίηση από την πλευρά της ΝΔ.

Έστω και με βαριά καρδιά, όπως λένε οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο με τα 108 άρθρα, αλλά σπεύδουν να επισημάνουν πολλοί στις ιδιωτικές τους συζητήσεις ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν νομοσχέδιο με τέτοιου είδους μέτρα.

Ουσιαστικά παρατηρείται μια επανάληψη των καταστάσεων που ζούσαν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κυρίως επί πρωθυπουργίας του κ. Γ. Παπανδρέου που ψήφιζαν υπό πίεση και πάντα απειλούσαν για την…επόμενη φορά.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ΝΔ κυρίως είναι η ανάδειξη της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι περισσότεροι βουλευτές είναι εξοργισμένοι και έξαλλοι με πολλές κινήσεις και κινούνται απρόβλεπτα, φθάνοντας σε σημείο να προβληματίζουν την ηγεσία. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι τόσο στις συσκέψεις στα γραφεία της ΝΔ, αλλά και από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αναδείχθηκε ότι οι βουλευτές από εδώ και πέρα δεν θα δεχθούν τελεσίγραφα και δεν πρόκειται εύκολα να στηρίζουν αποφάσεις που έρχονται σε σύγκρουση με απόψεις τους.

«Δεν είναι κυβέρνηση αυτή», είπε ο κ. Ν. Κακλαμάνης, για «νομοσχέδιο κουρελού» και για φορολογική επαναστατική μεταρρύθμιση που δεν ήρθε μίλησε ο κ. Ανδρ. Ψυχάρηςπου κάνει παρεμβάσεις τελευταία που ακούγονται θετικά στην κομματική βάση, ενώ συνεχής είναι η παρουσία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη τις τελευταίες ημέρες που τα βάζει ευθέως εναντίον της τρόικας.

Και δεν είναι οι μόνοι καθώς υπάρχουν και άλλοι βουλευτές (π.χ. Γ. ΒλάχοςΑλ. ΔερμετζόπουλοςΚ. ΚουκοδήμοςΛ. ΤσαβδαρίδηςΗλ. ΒλαχογιάννηςΜιχ. Ταμήλος, κ.α. ) που αντιδρούν και δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχθούν από εδώ και στο εξής αδιαμαρτύρητα ότι τους υποδεικνύει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όλοι σχεδόν λένε πως απολογούνται στους ψηφοφόρους και στην κομματική βάση της ΝΔ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε περάσει, όπως έχει καταγράψει έγκαιρα το Βήμα της Κυριακής στα δυο τελευταία φύλλα του, σε μια περίοδο κριτικής έναντι αποφάσεων της ηγετικής ομάδας, κάτι που αμφισβητούν στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρώντας ότι ελέγχουν πλήρως το εσωτερικό παιχνίδι.

Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα όσα συζητούνται στους διαδρόμους και  στις συνάξεις των βουλευτών της ΝΔ, αλλά και οι παρεμβάσεις τους, τόσο στις επιτροπές, όσο και στην Ολομέλεια, ενισχύουν την αρχική περιγραφή του Βήματος, ότι υπάρχει αγωνία, προβληματισμός και ανησυχία για το μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν έχουν πειστεί από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα και άλλες απολύσεις και επιμένουν πως δεν θα δεχθούν άλλους εκβιασμούς να ψηφίσουν νομοσχέδια που θα επιδεινώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.