κ. Δασταμάνη,

Νέα λίμνη αποκτά η ΜακεδονίαΜετά τη νέα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας, έντονη είναι η ανησυχία των πολιτών.

Πλέον, πρέπει να αναρωτηθούμε σοβαρά σχετικά με το αν η κατασκευή του φράγματος του Ιλαρίωνα καθώς και η πλήρωση της αντίστοιχης λίμνης συμβάλλουν στην πρόκληση των σεισμών.

Η Ομάδα μας επικοινώνησε με ειδικούς επί του θέματος καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τις απαντήσεις τους βγάλαμε το συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση τεχνητών φραγμάτων- πλήρωσης λιμνών και πρόκλησης σεισμών. Χαρακτηριστική είναι η διδακτορική διατριβή του Ιωάννη Δρακοπούλου στην οποία μας παρέπεμψαν, ο οποίος μελέτησε την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή μετά την κατασκευή των τεχνητών λιμνών Καστρακίου και Κρεμαστών. Επίσης ο καθηγητής σεισμολογίας στο Α.Π.Θ. Γ. Καρακαΐσης παραδέχθηκε ότι ο σεισμός του 1995 σχετίζεται με την πλήρωση της λίμνης του Πολυφύτου, στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του West στις 02.07.2013.

Ως Πολίτες, σας θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

Πιθανή σύνδεση των σεισμών με την πλήρωση της λίμνης του Ιλαρίωνα σας έχει προβληματίσει; Αν ναι, τι ενέργειες κάνατε; Κατά την μελέτη κατασκευής του έργου υπήρξε υπομελέτη που να ασχολείται με το ενδεχόμενο το νέο φράγμα να συμβάλει στη πρόκληση νέων σεισμών; Αν ναι, παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την εν λόγω μελέτη.

Θεωρούμε σκόπιμο να ζητήσετε από τον φορέα διαχείρισης του έργου τα διάγραμματα πλήρωσης της λίμνης καθώς και το διάγραμμα που να αποτυπώνει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή κατά τη διάρκεια πλήρωσης της λίμνης.

Αφού το κάνετε παρακαλούμε να τα δημοσιεύσετε.

Αν τα άνω διαγράμματα μας δώσουν τις πληροφορίες ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ πλήρωσης της λίμνης και σεισμικής δραστηριότητας (σ’ αυτό βεβαίως θα αποφανθούν ειδικοί) τότε πρέπει να λάβετε επειγόντως μέτρα.

κ. Δασταμάνη,

ασφαλώς θα θυμάστε το 1995. Κανένας δεν θέλει να το ξαναζήσει με εξαίρεση ίσως λίγους διεστραμένους που θέλουν να ευνοηθούν μέσα από καταστροφές, εφόσον βέβαια επιζήσουν.

Αν το φράγμα συνδέεται με τους σεισμούς, έστω και αν υπάρχει υπόνοια γι’ αυτό, ακόμα και προληπτικά, θα πρέπει να προχωρήσετε στην αναστολή της λειτουργίας του. Έχετε τεράστια ευθύνη. Από τις αποφάσεις σας επηρεάζονται ανθρώπινες ζωές. Τυχόν αμέλεια ή λάθος εκτίμηση των δεδομένων τις βάζει σε κίνδυνο.

Αντίστοιχα με εσάς ευθύνη έχουν όλοι όσοι απαρτίζουν την επιτροπή παρακολούθησης του έργου και στους οποίους παρακαλούμε να κοινοποιήσετε το παρόν. Ειδικά οι Δήμαρχοι Γρεβενών και Κοζάνης στους οποίους θα κοινοποιήσουμε το παρόν εμείς.

Παράλληλα σας προτείνουμε να διοργανώσετε άμεσα ημερίδα στα Γρεβενά όπου ειδικοί επιστήμονες να διαφωτίσουν τους πολίτες σχετικά. Να είστε προσεκτικός με την επιλογή των επιστημόνων, καλώντας ανεξάρτητους ερευνητές, οι οποίοι δεν θα σχετίζονται με την κατασκευή του φράγματος.

Ζητούμε να προχωρήστε άμεσα στα ανωτέρω. Η απάντησή σας προς την Ομάδα Νέων Γρεβενών παρακαλούμε να δημοσιευτεί στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την παρούσα επιστολή την δημοσιεύουμε άμα τη αποστολή της σε σας.

Με τιμή

Ομάδα Νέων Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.