Ίσχυε για βουλευτές, Μητροπολίτες, Αρχηγούς Ε.Δ. και Σώματα Ασφαλείας

Καταργείται το «προνόμιο» των δωρεάν μετακινήσεων με τα πλοίαKαταργούνται με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου οι δωρεάν μετακινήσεις με τα πλοία βουλευτών, τέως βουλευτών, Μητροπολιτών, Αρχηγών ΓΕΕΘΑ – ΓΕΣ – ΓΕΝ – ΓΕΑ – Ελληνικής Αστυνομίας – Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, Προέδρων και Γενικών Γραμματέων ναυτεργατικών ενώσεων, μελών ΠΝΟ, Νομαρχών και Επαρχων νησιωτικών περιοχών, νομαρχιακών και επαρχιακών συμβούλων νησιωτικών περιοχών, Γενικών Γραμματέων, καθώς και Γενικών Διευθυντών και Συμβούλων Περιφερειών.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση για την κατηγορία των οχημάτων καταργείται η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης σε οχήματα εν ενεργεία βουλευτών, καθώς και τέως βουλευτών νησιωτικών περιοχών.

Βάσει ανακοίνωσης του υπουργείου με την απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα«εξορθολογίζεται το καθεστώς εκπτώσεων σε ναύλους που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το καθεστώς αφορούσε κατηγορίες προσώπων και οχημάτων που τη δικαιούνταν, επί του εκάστοτε ισχύοντος ναύλου και κατά τη διακίνησή τους με όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία».

Με την υπουργική απόφαση, σημειώνεται στην ανακοίνωση ορίζονται νέες κατηγορίες των δικαιούχων έκπτωσης οι οποίες αξιολογήθηκαν και θεσπίστηκαν με βάση τα εισοδηματικά και  κοινωνικά κριτήρια των δικαιούχων.

Οπως αναφέρεται δωρεάν θα μετακινούνται οι άποροι (με πιστοποιητικό της οικείας υπηρεσίας, νομαρχίας, δελτίου ταυτότητας και υπηρεσιακού σημειώματος της Λιμενικής Αρχής κατά περίπτωση) και μέχρι 10 άτομα ανώτατο όριο ανά πλοίο και για κάθε γραμμή αλλά και τα παιδιά ηλικίας μέχρι 5 ετών.

Για τους ανάπηρους πολέμου, τα θύματα πολέμου και τους βοηθούς ή συνοδούς το ποσοστό έκπτωσης είναι 50% όπως και για άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, για τους συνοδούς των ατόμων αυτών και εφόσον ο μεταφορέας απαιτήσει συνοδεία για το άτομο με μειωμένη κινητικότητα, τότε ο συνοδός μεταφέρεται δωρεάν.

Επίσης έκπτωση 50% δικαιούνται οι πολύτεκνοι και από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου του επόμενου έτους οι φοιτητές-σπουδαστές ΑΕΙ – ΤΕΙ και οι σπουδαστές όλων των ΑΕΝ – ΚΕΣΕν με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας ή δελτίο σπουδαστικής ιδιότητας.

Επιπλεόν δωρεάν θα μπορούν να μετακινούνται (για υπηρεσιακούς λόγους) εν ενεργεία ένστολο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, οι δόκιμοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και λιμενοφύλακες όταν μετακινούνται ομαδικά και μέχρι 50 άτομα ανά πλοίο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας με την επίδειξη της υπηρεσιακής ταυτότητας.

Σχετικά με τα οχήματα έκπτωση 100% έχουν όσα ανήκουν στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο Λιμενικό Σώμα και 50% όσα είναι αναπηρικά που συνοδεύονται από τον δικαιούχο και φέρουν ειδικές πινακίδες αναπήρων πολέμου ή δελτίο στάθμευσης οχημάων των ατόμων με αναπηρίες.
Στην απόφαση αναφέρεται επίσως πως οι εκπτώσεις δεν ισχύουν για μετακινήσεις με ταχύπλοα κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή υπό τον όρο ότι οι συγκοινωνιακές ανάγκες εντός της ίδιας ημέρας καλύπτονται και από συμβατικό πλοίο ενώ ο επιβάτης ο οποίος δικαιούται καταβολής μειωμένου ναύλου με περισσότερες από μια ιδιότητες, δικαιούται κατ΄επιλογή του την παροχή μόνο μιας έκπτωσης.

Επίσης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (αξιωματικοί, υπαξ/κοί, οπλίτες) που, επίσης, δεν εντάσσονται στη νέα απόφαση ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει περιέλθει σε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για τη διατήρηση της εμπορικής έκπτωσης, με επιβάρυνση των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

ΔΟΛ


Η υπουργική απόφαση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.