Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γιάννης Μιχελάκης: «Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα γίνουν οι “αστυνομικοί της γειτονιάς”»

Ιούλιος 14th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Λ. Γρηγοράκος: Πολλοί έχουν μπει με πλαστά πτυχία…

«Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα γίνουν οι “αστυνομικοί της γειτονιάς”»Την εναντίωση της αντιπολίτευσης αλλά και κριτικές παρατηρήσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης συνάντησε επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Κατόπιν αρκετών παρατηρήσεων για την ανάγκη βεβαίωσης της απορρόφησης των δημοτικών αστυνομικών στις δομές της ΕΛΑΣ, υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος παρέπεμψε σε προσεχές προεδρικό διάταγμα την εξασφάλιση των δημοτικών αστυνομικών σε ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας, κατόπιν αξιολόγησης.

Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε πως μια σειρά από νομοθετικές προβλέψεις του παρελθόντος (άοπλη θητεία, επεμβάσεις μονάχα συνοδεία αστυνομικού της ΕΛΑΣ κ.ά.) στερούσαν από τη δημοτική αστυνομία τη δυνατότητα να παίξει το ρόλο που επιθυμούσαν από αυτήν οι πολίτες. «Επειδή θα ενισχυθεί η ΕΛΑΣ με τους ανθρώπους αυτούς, θα εξοπλιστούν και θα εκπαιδευτούν – και θα πετύχουμε με τον τρόπο αυτό τον “αστυνομικό της γειτονιάς” και την πεζή περιπολία που σήμερα λείπει» ανέφερε ο κος Μιχελάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Κατά τα άλλα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε κυρίως στα άρθρα που προβλέπουν την διαθεσιμότητα και στη συνέχεια, τις απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατόπιν διάλυσης των δομών στις οποίες εκείνοι εργάζονταν. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο 90, το οποίο δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τον οικείο υπουργό, να καταργεί ή να συστήνει θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα, σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η πρόβλεψη του άρθρου που θέλει τις αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται κατόπιν εισήγησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης μετά από τεκμηρίωση που θα στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης, δεν απέτρεψε την αντιπολίτευση από το να καταγγείλει τις «υπερεξουσίες» που δίνονται στους υπουργούς. «Είναι δυνατόν να καταργούνται όλοι οι κλάδοι με υπουργική απόφαση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ τον «προσωποπαγή χαρακτήρα της νέας διοίκησης» στηλίτευσε ο Δ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ).

Άλλα κορυφαία σημεία κριτικής αποτελούν το άρθρο 103, όπου δίνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αρμοδιότητα καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», καθώς και οι ρυθμίσεις για τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων έναντι άκυρης απόλυσης εργαζομένου, τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός, Χ. Αθανασίου απέδωσε στην ανάγκη ταχύτερης απόδοσης δικαιοσύνης. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, για το ύψος της οποίας δήλωσε πως καταψηφίζει το νέο φορολογικό κώδικα.

Το νομοσχέδιο ωστόσο συναντά και έντονη κριτική και από την συμπολίτευση: Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, προσέθεσε και τη δική του διαφωνία στην διαμαρτυρία που εξέφρασε χθες η αντιπολίτευση για την ποινική ασυλία που δίνεται στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ αργότερα και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επικύρωσε τη διαφωνία αυτή. «Αντιλαμβάνομαι την απαλλαγή από αστική ευθύνη για κάποιον που εκτελεί εντολές της κυβέρνησης. Γιατί όμως και από την ποινική; Αποκλείεται στο μέλλον να έρθει κάποιος καλός κύριος και να σας φέρει αποδεικτικά στοιχεία ότι ως μέλος του Ταμείου και στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης μιας τράπεζας, έλαβε δώρα και ενήργησε ενάντια σε διατάξεις του ποινικού κώδικα με βάση τις οποίες κάποιοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή; Αν δεν αλλάξει αυτό, θα μας αναγκάσετε να καταψηφίσουμε το άρθρο – και μαζί με τα ξερά θα πάνε και τα χλωρά» ανέφερε ο κος Κουτσούκος.
«Μεταρρύθμιση σημαίνει σχεδιασμός από το μηδέν, και όχι η κατάργηση ολόκληρων υπηρεσιών, στελεχωμένων κρυστάλλινα απ’ το ΑΣΕΠ» παρατήρησε ο Γ. Καρασμάνης (ΝΔ).

Την διαφωνία της για τις διατάξεις που καταργούν συγκεκριμένους κλάδους της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), μαζί με τη δυσφορία της για την απουσία του υπουργού Παιδείας από την συζήτηση στην Επιτροπή. «Αφήνουμε μια περιοχή της Ελλάδας όπως τα Γιάννενα με μακραίωνη παράδοση στην αργυροχρυσοχοΐα, χωρίς ειδικευμένους τεχνίτες. Το ίδιο συμβαίνει με τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα και η Ρόδος που χρειάζονται ψυκτικούς. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους, πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν μπορεί να στηρίζεται σε γιατρούς, δικηγόρους και οικονομολόγους» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής.

«Θα στείλετε κορίτσια που σπουδάζουν αισθητικοί να κάνουν τον μηχανικό με ένα κατσαβίδι; Είναι δυνατόν να συζητάμε έτσι τη διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης;» αναρωτήθηκε σχετικά και ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ.).

Απέναντι στον εισηγητή της ΝΔ, Αποστόλη Βεζυρόπουλο που εκθείασε το νομοσχέδιο, ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) υπενθύμισε πως ο εισηγητής της ΝΔ υπήρξε συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ στο δημόσιο τομέα και πράττει τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα υπερασπιζόταν τόσα χρόνια. «Υπερασπίζεστε ένα νομοσχέδιο που διώχνει συλλήβδην τους δημοτικούς αστυνομικούς και λέτε τώρα στους βάνδαλους, «μπείτε στα σχολεία και σπάστε»» παρατήρησε.

«Τα μέτρα αυτά συνολικά αντιστοιχούν στην επίθεση που δέχεται σήμερα η εργατική τάξη και η εργατική οικογένεια» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Όλη η ουσία είναι πώς θα γίνει πιο φθηνό το εργατικό δυναμικό για να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα» σημείωσε.

«Το 20% των δημοτικών αστυνομικών θα απολυθούν»
Λ. Γρηγοράκος: Πολλοί έχουν μπει με πλαστά πτυχία

Σοκάρει η πρόβλεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι το 20% των δημοτικών αστυνομικών θα απολυθούν.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι δε θα χάσουν τη θέση τους όσοι έχουν μπει μέσω ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, ο κ. Γρηγοράκος εκτιμά ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες. Όπως τόνισε στο ραδιόφωνο του Βήματος 99,5 πολλοί δημοτικοί αστυνομικοί έχουν μπει με πλαστά πτυχία ή με άλλους παράνομους τρόπους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και δεν απέκλεισε, στο πλαίσιο αυτό, να απομακρυνθούν και δημόσιοι υπάλληλοι που μπήκαν στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, καθώς έχουν μπει, ακόμη κι εκείνοι με πλαστά πτυχία.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δε δίστασε να αποκαλύψει τις πηγές του: Πολλά ξένα ινστιτούτα στην Ελλάδα όπως το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Goethe έχουν καταγγείλει ότι ο αριθμός των υπαλλήλων του Δημοσίου που εμφανίζονται να κατέχουν ξενόγλωσσα πτυχία είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα πτυχία που έχουν δώσει.

newsbeast

This entry was posted on Κυριακή, Ιούλιος 14th, 2013 at 22:34 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply