ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ενιαίος ο ΣΥΡΙΖΑ - Την Κυριακή η εκλογή Κεντρικής Πολιτικής ΕπιτροπήςΕνιαίο κόμμα είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά την ιδεολογική – ιδρυτική Διακήρυξη, υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και η Πολιτική Απόφαση από το 1ο Συνέδριο του κόμματος. Την Κυριακή η ανάδειξη της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με ενιαία λίστα, βάσει σχετικής πρότασης του Αλέξη Τσίπρα που υπερψηφίστηκε.

Η υπερψήφιση της διακήρυξης πραγματοποιήθηκε εν μέσω οξείας αντιπαράθεσης για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ.Τσίπρας και οι συνιστώσες κατέληξαν τελικώς σε συμβιβαστική λύση σχετικά με την αναφορά στο Καταστατικό που θα έκανε λόγο για αυτοδιάλυση εντός δύο ή τριών μηνών.

Το Συνέδριο ψήφισε κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο

Η μειοψηφήσασα πρόταση υποστήριζε την κατ’ αρχήν αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους, την χρησιμοποίηση αυτής της αμφισβήτησης ως πολιτικού όπλου και τέλος την μονομερή διαγραφή του χρέους αν κάθε άλλη προσπάθεια αποβεί μάταιη.

Το Συνέδριο απέρριψε την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας για το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας. Ακόμη, απέρριψε την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας σχετικά με το ευρώ.

Η θέση της πλατφόρμας ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, εντός της ευρωζώνης.

Ενιαία λίστα στην ψηφοφορία – Από το Συνέδριο η εκλογή προέδρου
Υπερψηφίστηκε από το Συνέδριο η πρόταση σχετικά με την ενιαία λίστα στην αυριανή ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Υπέρ της πρότασης αυτής είχε ταχθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι όλοι μαζί κάνουμε το βήμα, ειδικά τώρα, που όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα» επεσήμανε ο κ.Τσίπρας.

Εξάλλου, επειδή υπήρχαν και προτάσεις για διαφορετικές λίστες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η καθαρή λύση είναι όσοι επιλέγουν να είναι σε διαφορετική λίστα, να κατεβάσουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο» συμπληρώνοντας πως «δεν είναι καλή επιλογή γιατί απαγορεύει σε κάποιον να ψηφίσει από το άλλο. Αλλιώς ενιαία λίστα».

Παράλληλα, υπερψηφίστηκε και η πρόταση για απευθείας εκλογή προέδρου από το Συνέδριο. Η άλλη πρόταση ήταν ο πρόεδρος να εκλέγεται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

«Συμμορία της καταστροφής η κυβέρνηση»
Νωρίτερα, στην ομιλία του από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, αποκαλώντας τους κυβερνώντες «εντεταλμένους της τρόικας».

Κάλεσε παράλληλα τους συνέδρους να «κάνουν την υπέρβαση», επισημαίνοντας «εμείς πρώτα πρέπει να αλλάξουμε, προτού ζητήσουμε από τον κόσμο να μας εμπιστευτεί», ενώ απάντησε προσωπικά και στον Μανώλη Γλέζο.

«Την ώρα που η γη χάνεται κάτω από τα πόδια μας, την ώρα που ο κόσμος της εργασίας λεηλατείται, όλη αυτή η συμμορία της καταστροφής ζει στο δικό της κόσμο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «εντεταλμένους της τρόικας και των δανειστών» τους οποίους όσο περισσότερο τους αφήνουμε στην εξουσία τόσο πιο επικίνδυνοι θα γίνονται, τόσο πιο αδιάφοροι στα προβλήματα του λαού μοχθηροί θα γίνονται».

Ο Α.Τσίπρας υποστήριξε ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο καθώς είναι «εντεταλμένοι των δανειστών», ενώ «με άνεση γκάνγκστερ της εποχής του Αλ Καπόνε πέρασαν από το success story στην εξόντωση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων γιατί αυτό απαιτούν οι δανειστές».

Χαρακτηρίζοντας «οδοστρωτήρα» την κυβέρνηση, είπε ότι φέρνει στην Βουλή ένα «κατάπτυστο νομοσχέδιο που είναι σύνολο αγριοτήτων το οποίο «στέλνει στον Καιάδα ανθρώπους που δεν είναι ούτε επίορκοι, ούτε τεμπέληδες, ούτε διορισμένοι, αλλά έχουν περάσει από το ΑΣΕΠ, όμως ανήκουν στην κατηγορία των προγραμμένων για να συμπληρωθεί ο αριθμός των εκτελεσμένων που θέλει η Τρόικα».

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, «ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη» και η οποία στηρίζεται από την Μέρκελ και τους δανειστές για να ολοκληρώσει την καταστροφή.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ”νεκροθάφτης του δημόσιου τομέα”, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό γίνεται γιατί δεν προλαβαίνει να υπογράφει απολύσεις ή λόγω τύψεων, θυμίζει τον Ολι Ρεν που του ”χαλούσαμε τα Σαββατοκύριακα”, ο κ. Χατζηδάκης είναι στο ίδιο μήκος κύματος, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι την θλίβουν τα μέτρα αλλά θα ψηφίσει, ο κ. Σαμαράς λέει ότι ”πάμε καλά” , ο κ. Βενιζέλος που δεν τολμά να ξεμυτίσει σε κοινή θέα απαίτησε να κάνει ταξίδια με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, αυτή η συμμορία της καταστροφής ζει στο δικό της κόσμο, δεν έχουν καταλάβει τίποτε» ανέφερε ο Α. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, υπογράμμισε: «δεν μπορούμε να καλέσουμε τον κόσμο να εμπιστευτεί ένα κόμμα με 14 διαφορετικά καταστατικά, 14 διαφορετικά προγράμματα…με μέλη διορισμένα και όχι εκλεγμένα από τα όργανά του…Δεν μπορούμε να έχουμε ανθρώπους που θα λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να λογοδοτούν στα κομματικά όργανα».

«Ή θα δεσμευόμαστε όλοι απο το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και απο εκεί και πέρα εντός του πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ και τάσεις και οργανώσεις και ρεύματα και συνιστώσες και ότι άλλο θέλουμε, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ. Ή θα δεσμευόμαστε ο καθένας απο το καταστατικό του, οπότε χαιρετίσματα», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απάντηση στον Μ. Γλέζο
Ο Α. Τσίπρας απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε ως προς την ενοποίηση, λέγοντας ότι ουδείς θέλησε να αποφασίσει για τους άλλους και ότι αρμόδιο για τις αποφάσεις είναι μόνο το συνέδριο, ενώ απάντησε προσωπικά και στον Μ. Γλέζο.

«Δεν στενοχωρήθηκα για τον πυρήνα των απόψεων του Μ. Γλέζου, ούτε για τα επιχειρήματά του, αλλά για το γεγονός ότι μίλησε ως εκπρόσωπος μιας εκ των πολλών συνιστωσών και όχι ως μιας ολόκληρης γενιάς της αντίστασης, την οποία εκπροσωπεί», υποστήριξε ο Α. Τσίπρας.

Στην συνέχεια απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους «αριστερούς σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, σε όλους τους πατριώτες και τους δημοκράτες, σε όσους ανήκαν σε μια παράταξη και προδόθηκαν και τώρα εδώ βρίσκουν τις αξίες και τα οράματα τους, στους διανοούμενους και ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες» λέγοντας: «ζητάμε συμπόρευση για να αλλάξει πορεία η χώρα».

Ο Α. Τσίπρας τόνισε: «Απέναντι μας είναι ένας αντίπαλος που θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων γιατί θα χάσει τα πάντα, διαπλοκή, προνόμια και πρόσβαση στην εξουσία και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο προσκήνιο όχι ως δύναμη εναλλαγής, αλλά ως δύναμη τεράστιων αλλαγών και ανατροπών» και πρότεινε στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ να ισχύει η αρχή «ένα μέλος, μια ψήφος, όχι προνόμια, όχι αποκλεισμοί» και να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.