Διαγωνισμό για τη δημιουργία σήματος ελληνικών προϊόντων προκήρυξε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, επικαλούμενο την ανάγκη «να προβληθούν με οργανωμένο τρόπο τα προϊόντα και οι υπηρεσίες των ελληνικών επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η ποιοτική τους ταυτότητα», όπως επίσης να διακρίνονται τα ελληνικά προϊόντα, τόσο στην ελληνική όσο και στις ξένες αγορές.

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται σε εφαρμογή του νόμου 4072 /2012 που προέβλεψε τη δημιουργία σήματος ελληνικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υφυπουργού κ. Αθ. Σκορδά, που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», το σήμα θα διακρίνει όχι μόνο προϊόντα αλλά και υπηρεσίες και θα καταχωριστεί ως επίσημο σήμα του Ελληνικού Κράτους, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO).

Οι ενδιαφερόμενοι να σχεδιάσουν το ελληνικό σήμα θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους στη Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Τα τρία επικρατέστερα σήματα στα οποία θα καταλήξει η Επιτροπή Αξιολόγησης που συγκροτείται για το σκοπό αυτό, θα τεθούν σε διαδικτυακή ψηφοφορία στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.gge.gov.gr) και ανάδοχος θα ανακηρυχθεί ο δημιουργός, του οποίου το σήμα θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης του κοινού.

Προβλέπονται επίσης χρηματικά έπαθλα ύψους 5000, 3000 και 2000 ευρώ αντίστοιχα για τους τρεις δημιουργούς. Πρόεδρος της Επιτροπής αξιολόγησης ορίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός, και μέλη οι κ.κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος ΔΣ και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΠΕ, Ιωάννης Σαριδάκης, Υπευθυνος του Τμηματος Χημείας της Δ/νσης τυποποίησης του ΕΛΟΤ, Λία Νικολοπούλου-Προέδρου, Managing Director της εταιρίας Brandexcel, Κων/νος Κόλλιας, Οικονομολόγος,μέλος του ΔΣ της εταιρίας DEDRON ΑΒΕΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος ΠΣΕ, Αυλωνίτης Γιώργος, Καθηγητής Marketing Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλεξανδρίδου Ελένη, Δ/ντρια Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της ΓΓΕ και Ζάραγκας Ιωάννης, Γενικός Δ/ντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού το ελληνικό σήμα θα πρέπει μεταξύ άλλων να εκφράζει τη σύγχρονη ταυτότητα της Ελλάδας, να υποδηλώνει αξιοπιστία, ως επίσημο σήμα του ελληνικού κράτους και να χρησιμοποιείται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Επίσης να ακολουθεί τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, δηλαδή να μη δημιουργεί de facto συνοριακούς φραγμούς και να μην προτρέπει, όπως και τις διατάξεις για την προστασία του καταναλωτή, την επισήμανση των προϊόντων κλπ.

L.P.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.