Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δεν κλείνουν ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας

Ιούλιος 12th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Επί ποδός οι καθηγητές

Δεν κλείνουν ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ ξεκαθαρίζει το υπουργείο ΠαιδείαςΤο νεοσυσταθέν Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ «περνά από τη στείρα άρνηση στη «δημιουργική» συκοφαντία», υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ειδικότερα για την διαθεσιμότητα και την κατάργηση ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση.

Όπως επισημαίνουν οι πηγές του υπουργείου, «σχεδιάζεται μια Τεχνική Εκπαίδευση που στοχεύει στο να προσφέρει Ειδικότητες Επαγγελμάτων, που καλύπτουν τις επιλογές των μαθητών και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, και όχι τους κλάδους και τις ειδικότητες μονίμων καθηγητών, οι οποίοι διαμέσου ενός στρεβλού και νοθευμένου πλαισίου, «βρέθηκαν» να στελεχώνουν τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές. Η πρακτική αυτή, που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, στα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές (ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ) οδήγησε στην ύπαρξη 110 διαφορετικών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, μοναδικό φαινόμενο στον ευρωπαϊκό χώρο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των νομοθετικών βελτιώσεων της αναβάθμισης και της ανασυγκρότησης της λειτουργίας των Δημοσίων ΙΕΚ λαμβάνεται μέριμνα, ώστε αρκετές ειδικότητες επαγγελμάτων, που σήμερα παρέχονται από τις ΕΠΑΣ να παρέχονται από τα Δημόσια ΙΕΚ και να μπορούν σε αυτές να φοιτούν και απόφοιτοι Γυμνασίου.

Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, που έχουν εξαγγελθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας τον Ιούλιο του 2012, τόσο αυτές που έχουν υλοποιηθεί όσο και αυτές που δρομολογούνται να υλοποιηθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2013, υπακούουν και υπηρετούν μια ενιαία στρατηγική επιλογή: την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης, από το Νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο, από την τυπική έως την άτυπη μάθηση».

Oι ίδιες πηγές αντικρούουν και τα όσα λέγονται σχετικά με το ότι το υπουργείο Παιδείας «κλείνει τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ και καταργεί την Τεχνική Εκπαίδευση» με στόχο να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα και κυρίως τα ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Επί ποδός οι καθηγητές

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους της ΟΛΜΕ, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων για να εκφράσουν οι καθηγητές την αντίθεσή τους -όπως λένε – στις υποχρεωτικές μετατάξεις στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.

Μετά από σύσκεψη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με τις ηγεσίες των κατά τόπους Ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) αποφασίστηκε να δοθεί συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΟΛΜΕ, να δημιουργηθεί ραδιοφωνικό σποτ εναντίον των νέων μέτρων, να ενημερώσουν τους γονείς για τις εξελίξεις, να γίνουν καταχωρίσεις σε εφημερίδες με τα αιτήματα τους, να προχωρήσουν σε μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, στην οδό Τσόχα 13 στους Αμπελοκήπους αύριο Παρασκευή, στη μία το μεσημέρι.

Την Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, μαζί με άλλους εργαζομένους.

Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί προτίθενται να παραμείνουν ολόκληρη τη νύχτα στην Πλατεία Συντάγματος όπου θα δοθεί και συναυλία.

Νέα συγκέντρωση προγραμματίζουν την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος μαζί με τους άλλους εργαζόμενους.

ΑΜΠΕ

This entry was posted on Παρασκευή, Ιούλιος 12th, 2013 at 11:22 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply