Ιστορικοί προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο των δέντρων που σχηματίζουν το σύμβολο των ναζιστών

Το αίνιγμα με τα δέντρα-«σβάστικες»

Ενα μυστηριώδες φαινόμενο διαπραγματεύεται σε πρόσφατο άρθρο του ο ειδικευμένος σε ιστορικά θέματα ιστότοπος της γερμανικής επιθεώρησης «Spiegel»  (einestages.de): τις συστάδες δέντρων που «φυτρώνουν» σε γερμανικά δάση και σχηματίζουν – αν τις δει κανείς από ψηλά – το αποτρόπαιο σύμβολο των ναζιστών, τη σβάστικα. Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για κατάλοιπο της δεκαετίας του 1930, λίγο προτού ο Αδόλφος Χίτλερ οδηγήσει τον λαό του και την ανθρωπότητα στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως υπενθυμίζει το σχετικό δημοσίευμα, το 1992 ο Γκίντερ Ρέσκε, που έβγαζε εναέριες φωτογραφίες για ένα πρόγραμμα ύδρευσης, ήταν ο πρώτος που πρόσεξε τυχαία ότι μια συστάδα δέντρων στο πευκοδάσος του Βρανδεμβούργου ήταν φυτεμένη σε σχήμα σβάστικας. Περίπου 140 κωνοφόρα δέντρα – πεύκη του γένους Larix – ήταν άψογα κομμένα σε διαστάσεις 60Χ60 μέτρων. Τα δέντρα αυτά έχουν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα: σε αντίθεση με τα άλλα πεύκα, αλλάζουν το χρώμα των φύλλων τους το φθινόπωρο, πρώτα σε κίτρινο και έπειτα σε καφετί. Αυτό τα έκανε να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο δάσος αναδεικνύοντας τη «θαλερή» σβάστικα.

Υπολογίζεται ότι τα δέντρα αυτά υπάρχουν στο συγκεκριμένο δάσος από τα τέλη της δεκαετίας του ’30 και έχουν καταφέρει να «επιζήσουν» μεταπολεμικά. Το γεγονός ότι είχαν περάσει απαρατήρητα οφείλεται αφενός στο περιορισμένο διάστημα κατά το οποίο γίνονται διακριτά από τα υπόλοιπα δέντρα και αφετέρου στο ότι οι «σβάστικες» διακρίνονται μόνο από μεγάλο ύψος. Ακόμη και τα αεροπλάνα που έφευγαν βορείως της Γερμανίας είχαν ήδη πάρει αρκετό ύψος ώσπου να περάσουν από το σημείο.

Τι όμως κρύβεται πίσω από αυτή την ανθρώπινη ενέργεια; Πολλές φήμες κυκλοφορούν. Ενας αγρότης ισχυρίστηκε ότι τα είχε φυτέψει ο ίδιος ως παιδί για λογαριασμό ενός δασολόγου, άλλοι μίλησαν για ένδειξη πίστης προς τους ναζιστές από κατοίκους κοντινών χωριών. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς εκδοχές είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι φυτεύτηκαν από άνδρες της λεγόμενης Υπηρεσίας Εργασίας του Ράιχ, δηλαδή ομάδες κακοπληρωμένων νέων, με τις οποίες υποτίθεται ότι οι ναζιστές καταπολεμούσαν την ανεργία – προτού στείλουν μαζικά τους νέους Γερμανούς να σκοτωθούν κατά εκατομμύρια στα πολεμικά μέτωπα. Αλλοι λένε ότι είναι ιδέα και έργο τοπικού ναζιστή αξιωματούχου που ήθελε έτσι να αποδώσει «φόρο τιμής» σε κάποια επέτειο γενεθλίων του Χίτλερ.

Η μεγάλη δημοσιότητα ανάγκασε το γερμανικό κράτος να λάβει άμεσα μέτρα εξαφάνισης των «χιτλερικών κορμών». Το 1995 κόπηκαν 40 δέντρα, αλλά πέντε χρόνια αργότερα ένας άλλος σχηματισμός επανεμφανίστηκε λίγο πιο πέρα προκαλώντας εκ νέου αρνητικά σχόλια. Ετσι, με τον φόβο ότι το σημείο μπορεί να κατέληγε «προσκύνημα» νεοναζί, ο τότε υπουργός Γεωργίας διέταξε την κοπή και των 140 δέντρων. Προβλήματα ιδιοκτησίας που εμφανίστηκαν επέτρεψαν τελικά την κοπή μόνο των 25, η οποία πραγματοποιήθηκε με τρόπο τέτοιον ώστε να μην μπορέσει να εμφανιστεί ξανά το σύμβολο.

Η περιοχή αυτή βέβαια όχι μόνο δεν είναι η μοναδική στην οποία έχει εμφανιστεί το σύμβολο της σβάστικας σε σχηματισμό δέντρων αλλά αποτελεί μία μόνο από πληθώρα άλλων, σε σημείο που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας Γενς Ούβε Σάαντε έκανε λόγο για «μύθο μεταξύ των εθνικοσοσιαλιστών δασολόγων την περίοδο του ναζισμού». Παρόμοια σχήματα ανάποδης σβάστικας έχουν παρατηρηθεί το 1970 στην περιοχή της Νότιας Εσσης, το 1980 στη Βόρεια Εσση στο δάσος του Γέσμπεργκ, το 2000 στο ελατόδασος του Βισμπάντεν και, τέλος, το 2006 σε ένα ολόκληρο δάσος στην Ασία, στη μακρινή Κιργιζία.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.