Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αποδείξεις: Καταργούνται τον Ιούλιο, επανέρχονται το Σεπτέμβριο

Ιούλιος 11th, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΣΤΡΟΦΗ 180 ΜΟΙΡΩΝ

Αποδείξεις: Καταργούνται τον Ιούλιο, επανέρχονται το Σεπτέμβριο«Δεν καταργούμε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο όπου το μέτρο θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα» ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε την Πέμπτη ότι από το 2014 δεν θα χρειάζεται οι φορολογούμενοι να συλλέγουν αποδείξεις δαπανών.

Ο υπουργός δέχθηκε έντονη κριτική στη Βουλή από όλες τις πτέρυγες σε σχέση με την κατάργηση του μέτρου, πριν διευκρινίσει πως η αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που πραγματοποιείται μέσω του πολυνομοσχεδίου δεν είναι οριστική και πως τον Σεπτέμβριο πρόκειται να συμπληρωθεί με νέες διατάξεις, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές, σε τι εκπτώσεις μπορούν να προσβλέπουν.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του εισοδήματος. Σημειώνεται ότι για τα φετινά εισοδήματα το μέτρο ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τα υπόλοιπα βασικά σημεία του είναι:

*Αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2014 μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5%.
*Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα θεωρούνται η απόκτηση ή ανέγερση ακινήτων, η αγορά μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων καθώς και τα κεφάλαια που διαθέτει κάθε φορολογούμενος για να συστήσει οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας.
*Αυξάνεται από το 10% στο 11% ο συντελεστής φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ, ενώ παράλληλα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3%, εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ διατηρείται ο συντελεστής 33%.
*Αυξάνεται στο 25% από 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι συντελεστές παραμένουν ως έχουν.
*Μειώνεται από 20% σε 15% ο συντελεστής φόρου υπεραξίας (μεταβιβάσεις ακινήτων, μετοχές κ.λπ.).
Αυξάνεται από 55% στο 80% η προκαταβολή φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες.
*Με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών θα φορολογούνται οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» ως μισθωτοί στην περίπτωση που οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους (περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές) υπερβαίνουν τις 9.250 ευρώ.

HMΕΡΗΣΙΑ

This entry was posted on Πέμπτη, Ιούλιος 11th, 2013 at 21:42 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply