ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ

Πόθεν έσχες αλα USA για ελεύθερους επαγγελματίες - Στις εφορίες τα έγγραφαΣαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι της εφορίας σε όσους φορολογούμενους κληθούν για έλεγχο πόθεν έσχες σύμφωνα με το νέο, αμερικάνικό σύστημα, διασταύρωσης και διακρίβωσης στοιχείων.

Κάρτες, δάνεια, αναλυτικές μεταβολές περιουσιακών στοιχείων θα περάσουν από κόσκινο, ενώ ενδεικτικό της έντασης των νέων ελέγχων είναι κάποια από τα ζητούμενα στοιχεία όπως ο αριθμός υδροδότησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν για παράδειγμα, υπερβολικά επίπεδα κατανάλωσης νερού, οδηγούν σε ύπαρξη πισίνας!

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν το δικαίωμα να βάζουν στο μικροσκόπιο την πραγματική περιουσιακή κατάσταση των ελεγχομένων, με συγκεκριμένες καταστάσεις και έγγραφα τα οποία όσοι φορολογούμενοι λάβουν εντολή ελέγχου, θα καλούνται να συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εγκύλιο:

Ο φορολογούμενος που θα κριθεί ελεγκτέος, θα λαμβάνει ειδοποίηση με την οποία θα του ανακοινώνεται και η προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να παράσχει όσα στοιχεία του ζητηθούν.

Ακολούθως θα λαμβάνει δύο έντυπα: Το πρώτο θα αφορά τα διαθέσιμα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ το δεύτερο θα είναι ένα ερωτηματολόγιο που θα αντλεί πληροφορίες για τον τρόπο διαβίωσης, τις μεταβολές της περιουσιακής του κατάστασης κ.α.

Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου που θα αφορά στα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία, ο φορολογούμενος θα καλείται να αναγράψει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία προσκομίζοντας και κάθε σχετικό δικαιολογητικό που αποδεικνύει την ακρίβεια των υποβαλλόμενων στοιχείων (φερ’ ειπείν: τίτλους ή συμβόλαια αγοράς ακίνητης περιουσίας) Επίσης στο έντυπο ο φορολογούμενος θα δηλώνει και τα μετρητά που κατείχε σε νομίσματα κάθε μορφής.

Ο φορολογούμενος θα καλείται να συμπληρώσει το ειδικό έντυπο/ερωτηματολόγιο τρόπου διαβίωσης, μεταβολών και υποχρεώσεων. Σε αυτό ο φορολογούμενος θα παρέχει στοιχεία που μεταξύ άλλων αφορούν αναλυτικά στοιχεία τέκνων και προστατευόμενων μελών, αν έχει φιλοξενηθεί και από ποιους κατά την ελεγχόμενη περίοδο, τους αριθμούς παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων κατοικιών (κύρια, εξοχική ή δευτερεύουσα για κάθε ελεγχόμενο έτος).

  • Οι ελεγχόμενοι θα καλούνται επίσης να δηλώσουν τους αριθμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και τα χρήματα που δαπάνησαν για αυτούς.
  • Θα καλούνται επιπλέον να δηλώνουν με λεπτομέρεια τις δαπάνες τους μέσω πιστωτικών καρτών καθώς τους αριθμούς των καρτών που διαθέτουν οι ίδιοι και μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και τα ποσά γιοα αποπληρωμές χορηγηθέντων δανείων, τα ποσά των ασφαλίστρων που καταβάλουν για ασφαλιστικά προγράμματα ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης και ακινήτων.
  • Τα δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία κάθε μορφής εκπαίδευσης (για παράδειγμα επωνυμία σχολείου).

Όπως γράφει το ΕΘΝΟΣ, σαρωτικοί έλεγχοι αναμένεται να εστιάσουν, κατά προτεραιότητα, σε αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, με ενδεχομένως πολύ χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα σε σύγκριση με τον (υπό διερεύνηση) τρόπο διαβίωσής τους.

Δείτε εδώ το σχετικό έντυπο της εφορίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.